Vanaf januari 2015 wordt de basisverzekering uitgebreid. Zorg die eerst door de AWBZ werd vergoed, verhuist nu naar de basisverzekering. En dat betekent dat zorgverzekeraars ook verantwoordelijk worden voor deze zorg:

  • zintuiglijk gehandicaptenzorg (slechthorenden, doven en slechtzienden)
  • verpleging en verzorging zonder verblijf (bijv. thuiszorg)
  • tweede en derde jaar verblijf in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (het eerste jaar verblijf en behandeling zonder dat je bent opgenomen, zat al in het basispakket)

Wijzigingen vergoedingen basisverzekering 2015

Vanaf 1 januari 2015 wijzigen de volgende vergoedingen in de basisverzekering:

  • De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt voortaan vergoed na een positieve uitslag van een combinatietest. De NIPT is bedoeld om chromosoomafwijkingen op te sporen tijdens de zwangerschap.
  • Orgaandonoren krijgen recht op reiskostenvergoeding. Die ontvangen ze voortaan van hun eigen verzekeraar, in plaats van de verzekeraar van de ontvanger van het orgaan.
  • Tijdelijke verpleeghuiszorg na een operatie wordt voortaan ook nog vergoed als het verblijf niet aansluitend, maar wel binnen een week na ontslag uit het ziekenhuis wordt aangevraagd

Kinder- en jeugdpsychiatrie en behandeling van dyslexie worden voortaan door de gemeente geregeld. Deze zorg verdwijnt dus uit de basisverzekering. Op Prinsjesdag maakt het kabinet bekend wat er verder veranderd aan de basisverzekering 2015. Meer informatie hierover kun je dan op ons weblog verwachten.

Vrije zorgkeuze en zorgkwaliteit

Naast de genoemde veranderingen in de basisverzekering 2015 is het ook belangrijk om rekening te houden met vrije zorgkeuze en zorgkwaliteit. Door de veranderende wetgeving heb je echt wat te kiezen.

Blijf op de hoogte

Als je op de hoogte wilt blijven van de veranderingen van je zorgverzekering in 2015 dan kan je je abonneren op onze nieuwsbrief en regelmatig ons weblog bezoeken. En wil je als een van de eersten weten of je in 2015 meer premie gaat betalen? Abonneer je dan op de zorgpremie alert.

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Praat meeÉén reactie op “Belangrijke wijzigingen zorgverzekering 2015”
  1. Mmet schreef op 

    Echt wat te kiezen?? Alleen als je geld hebt voor een polis met keuzevrijheid. De nieuwe tweedeling in de zorg is een feit

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4