Heb je je eerste huis gevonden maar is dit net even te duur? Er zijn gemeenten die leningen aan starters verstrekken. Je kunt als starter op de woningmarkt een bedrag bovenop je hypotheek lenen dat je de eerste drie jaar niet hoeft af te betalen.

Startersleningen verdubbeld

In de eerste helft van dit jaar is het aantal startersleningen bijna verdubbeld vergeleken met de eerste helft van 2013. De SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) heeft cijfers hierover bekend gemaakt. Het fonds denkt dat deze regeling er ook voor zorgt dat er meer beweging in de woningmarkt komt. Er zijn steeds meer gemeenten die deze lening aanbieden. Op dit moment biedt 274 van de 403 gemeenten de starterslening aan. Je kunt dit bij jouw gemeente navragen.

Hoe werkt het precies?

De overheid en de gemeente betalen allebei de helft van je starterslening. Gemiddeld is de starterslening 30.000 euro. De overheid maakt hier geld voor vrij. Maar mocht de overheid besluiten dit niet meer te doen, dan kan de gemeente op eigen kracht hiermee doorgaan. Uiteraard afhankelijk van hoeveel geld er voor vrijgemaakt kan worden. Je moet wel aan een bepaalde voorwaarden voldoen om een starterslening te krijgen, bijvoorbeeld dat je voor het eerst een woning koopt.

Leningen voor doorstromers

Maar het budget voor de starterslening is nu al bijna op. Pas aan het eind van dit jaar wordt bekend gemaakt of er weer geld voor wordt uitgetrokken. De omstandigheden voor starters zijn nu gunstiger dan een paar jaar geleden. De huizenprijzen zijn lager en de hypotheekrente is ook laag.

Vereniging Eigen Huis wil daarom graag dat er door minister Blok en de SVN ook nagedacht wordt over leningen voor doorstromers. Dit zou ook kunnen helpen de woningmarkt meer in beweging te krijgen. Er staan veel huizen onder water: 1,4 miljoen op dit moment. Je hypotheek is dan hoger dan wat je huis op dit moment waard is. Zo’n extra lening zou je als doorstromer kunnen helpen je restschuld af te lossen zodat je makkelijker kunt verhuizen.

Ben je een starter of doorstromer met verhuisplannen en zoek je nog een hypotheekadviseur? Kijk dan even op onze website.

 

Huis kopen?

Checken hoeveel hypotheek jij maximaal kan krijgen? Gebruik onze handige tool

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Good overview and explanations, but progress saving isn't always working
8