De hypotheekrente is nog nooit zo laag geweest. Toch is de hypotheekrente in Nederland nog steeds een stuk hoger dan in onze buurlanden. De extra winst die banken maken op hypotheken is zelfs verdubbeld. Om dit te omzeilen, kunnen ouders zelf voor bank spelen. Dit noemen we een familiebanklening of particuliere hypotheek. Maar hoe zit dat met de nieuwe hypotheekregels?

Gewone voorwaarden voor belastingaftrek

Je kunt als particulier geld uitlenen voor een hypotheek. Maar wil je in aanmerking komen voor belastingaftrek? Dan moeten de voorwaarden hetzelfde zijn als bij de gewone hypotheek: de lening moet worden gebruikt voor het kopen, onderhouden of verbouwen van een eigen huis. De hypotheek moet worden aangemeld bij de Belastingdienst en afgelost volgens de nieuwe hypotheekregels. Zonder af te lossen kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Annuïteitenhypotheek

Volgens de nieuwe regels moet je je hypotheek maandelijks aflossen met een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Deze hypotheken hebben aflosschema’s die bepalen welk bedrag je per maand moet afbetalen. Deze schema’s moet je gebruiken om het geld aan je familielid terug te betalen. De Belastingdienst zal dit regelmatig controleren.

Hypotheekadviseur

Overweeg je geld te lenen aan je kind voor een woning? Vraag dan altijd advies aan een hypotheekadviseur. Hij brengt alle risico’s in kaart en berekent voor jou wat de maandlasten zijn en hoeveel er moet worden afgelost.

Huis kopen?

Checken hoeveel hypotheek jij maximaal kan krijgen? Gebruik onze handige tool

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Good overview and explanations, but progress saving isn't always working
8