Mensen zijn slecht op de hoogte van de inhoud van hun zorgverzekering. Zo weet bijna de helft van de verzekerden tussen 25 en 45 jaar niet wat voor soort polis hij heeft. Dit blijkt uit recent onderzoek van Independer. Van de mensen die weten dat zij een natura- of budgetverzekering hebben, denkt maar liefst twee derde dat ze voor iedere behandeling in elk ziekenhuis terechtkan. Terwijl budgetpolissen vaak uitsluitend dekking bieden voor zorg in een zeer beperkt aantal ziekenhuizen. Mensen met een natura- of budgetverzekering, die toch een niet gecontracteerde behandeling ondergaan, lopen risico op een onverwachte rekening. Mensen die al lang dezelfde verzekering hebben kijken doorgaans minder goed naar veranderingen van contractering in hun polis.

Minder dekking dan gedacht

Independer wilde met dit onderzoek in kaart brengen hoeveel kennis mensen hebben van hun zorgverzekering. Het blijkt dat veel mensen niet weten of zij momenteel een restitutie-, natura- of budgetverzekering hebben. Het antwoord ‘weet niet’ werd gegeven door maar liefst 29% van de 357 ondervraagden. In de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar gaf zelfs 45% dit antwoord. Van de 65 plussers weet nog altijd 20% niet welk type polis hij heeft. Daarnaast zijn mensen slecht geïnformeerd over de verschillen tussen budget-, natura- en restitutiepolissen. Bovendien meent het merendeel van de ondervraagden een betere dekking te hebben dan in werkelijkheid het geval is.

Geen dekking in elk ziekenhuis

Op de vraag of ze met hun verzekering voor elke behandeling in ieder ziekenhuis terechtkunnen, gaf 28% van de respondenten een antwoord dat niet strookt met hun werkelijke situatie. Want dit kan alleen met een restitutieverzekering. Bij naturaverzekeringen zijn doorgaans wel alle ziekenhuizen gecontracteerd, maar die contratering geldt weer niet altijd voor elke behandeling. Zo zijn vaak voorkomende behandelingen voor borstkanker of knie-problemen niet overal gedekt met een naturaverzekering. Met een budgetverzekering kun je meestal maar in een zeer beperkt aantal ziekenhuizen terecht. Opvallend was dat 67% van de ondervraagden met een naturaverzekering denkt dat hij gewoon voor iedere behandeling naar elk ziekenhuis kan. Als deze mensen verwezen worden naar een zorginstelling die geen contract heeft voor hun specifieke behandeling, kunnen er twee dingen gebeuren:

  • De zorginstelling controleert vooraf niet of de patiënt verzekerd is voor de kosten van de behandeling. In dit geval krijgt de patiënt vaak achteraf een factuur gepresenteerd. Verzekeraars mogen op dit moment tot 30% van de rekening verhalen op de patiënt. Komend jaar wordt dat in sommige gevallen al 50%. De verwachting is dat patiënten vanaf 2016 kans lopen alle kosten te moeten betalen voor ongecontracteerde zorg.
  • De zorginstelling ontdekt voor de behandeling dat de patiënt niet verzekerd. In dat geval kan de patiënt kiezen: meebetalen aan de niet-gecontracteerde zorg of kiezen voor een ander ziekenhuis waarmee zijn verzekeraar wel een contract heeft.

50% ondervraagden betaalt te veel

In het onderzoek stelde Independer ook de vraag: ‘Hoe belangrijk vindt u het om altijd zelf te kunnen bepalen naar welk ziekenhuis u gaat?’ Opvallend was dat 52% van de mensen met een restitutiepolis het geen probleem vindt als zij niet tussen alle ziekenhuizen kunnen kiezen. Deze groep kan in veel gevallen geld besparen door over te stappen naar een naturapolis. Die besparing kan oplopen tot 350 euro per jaar.

Geschrokken

Ruud Martens, algemeen directeur Independer: “Wij zijn erg geschrokken van deze onderzoeksresultaten. Dit is een signaal aan alle verzekeraars om mensen beter te informeren over het type polis dat ze hebben. Ook onder mensen die wél weten welk type polis zij hebben is veel verwarring. Verzekeraars sluiten steeds vaker behandelingen uit in ziekenhuizen die wel gecontracteerd zijn. Mensen denken soms al jaren goed verzekerd te zijn, terwijl dit niet het geval is. Wij zijn bang dat deze onduidelijkheid consumenten veel geld gaat kosten. Independer raadt mensen aan om hun verzekering elk jaar onder de loep te nemen. Pas daarna kunnen ze bepalen of deze verzekering nog steeds goed bij hen past, of dat zij moeten zoeken naar een verzekering die beter bij hun wensen aansluit.”

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Praat mee8 Reacties op “Nederlander overschat vergoeding zorgkosten”
  1. doorvragen schreef op 

    Herhaling van de al eerder gestelde vraag……..

    Kan Independer een complete (digitale) lijst aanbieden waarop wij, de verzekerden, kunnen checken of we werkelijk aan alles gedacht hebben? Die tijd moeten wij verzekeringsnemers uiteindelijk investeren, want één jaar een foute zorgverzekering kan veel meer gaan kosten dan een verkeerde wasmachine, terwijl er geen achteraf-reparatiesets of trucjes op de markt zijn.

    Garanties trouwens ook niet….

    Voorstel was De Digitale Dikke Independer, zoals De Dikke van Dale!

    1. Bedankt voor de suggestie, zou inderdaad heel nuttig zijn. Dit staat al langer op ons verlanglijstje, we nemen dit signaal weer mee. Bedankt!

  2. Failliet systeem schreef op 

    En terwijl de meeste adviseurs vandaag ‘gezellig’ op een congres babbelen, verklaart een insider het hele systeem voor failliet en stap eruit…..bron AM

    Ab Flipse, een van de eerste financieel adviseurs die begon met het teruggeven van provisie aan klanten, heeft zijn AFM-vergunning ingeleverd. “Het toezicht is doorgeschoten”, vertelt hij vandaag in De Telegraaf.

    In 1999 richtte Flipse de stichting Toezichthoudend Nederland op om de falende zelfregulering van de sector aan de kaak te stellen. Later werd hij voorzitter van de vereniging Woekerpolis.nl. Inmiddels heeft hij zijn portefeuille van 700 klanten verkocht en de AFM gevraagd zijn vergunning in te trekken. “Ik ben er klaar mee. Ik doe niet meer mee met die poppenkast. Het toezicht is te complex, te duur en het werkt niet.” Strengere eisen aan opleiding en vastlegging helpen de klant niet, is de overtuiging van Flipse. “Die betaalt uiteindelijk de rekening van dat overbodige werk.”
    Met adviseren is Flipse echter nog niet klaar: “Het is alleen geen advies in de zin van de Wft.” Met adviseren wordt vaak bemiddelen bedoeld, licht hij toe. “Dat doe ik dus niet meer. Mijn klanten betalen mij per uur voor advies en als ze een bepaald product willen, dan verwijs ik ze naar iemand anders of ik vertel ze hoe ze het zelf kunnen regelen.” Dat model heeft volgens hem de toekomst, want “dit systeem is failliet”.

  3. de kadootjes….. schreef op 

    Uit de tekst van Independer òp Independer is af te leiden, dat de doelgroep voor zorgverzekeringszoekers, de gemakzuchtige snelle klant is. Voor mij, als ‘onderste uit de kan tegen een redelijke prijs’-type dus niet helemaal de optimale zoekmethode.

    NRC-Q publiceert vandaag een lijst met zorgverzekeraars die doelen op klanten die op zoek zijn naar extraatjes. Koop je vaak bij de HEMA, krijg je via de zorgpolis 10% extra korting als voorbeeld. Helaas is er bij Independer voor de ideeën van deze marketeers geen ruimte……er ontbreekt de waarschuwing: >>>niet voor koopjesjagers geschikt!<<<

    CITAAT: "Het maakt overigens niet uit of Independer.nl een samenwerking met een verzekeraar heeft of niet. Alle producten die voldoen aan de wensen van de consument worden getoond. Zo behouden we onze onafhankelijkheid. Samenwerking houdt enerzijds in dat Independer.nl het product voor de klant kan afsluiten (en daarmee de klant ondersteunt met advies, zorgt dat de verzekering wordt geaccepteerd, de oude verzekering opzegt en voor de meeste verzekeringen hulp biedt in geval van schade of wijzigingen) en anderzijds dat wij daarvoor een vergoeding ontvangen van de verzekeraar.

    Verzekeraars met wie Independer.nl geen samenwerking heeft, komen niet in het top 3 zoekresultaat voor. Dat verkorte resultaat is immers bedoeld voor bezoekers die snel de beste verzekering willen vinden en regelen. Zonder samenwerking kan de verzekering niet online worden afgesloten, wat voor deze doelgroep juist een voorwaarde is. Daarnaast tonen wij voor verzekeraars zonder samenwerking geen namen en/of logo’s. Waarom niet? Als we geen samenwerking hebben, ontvangen wij geen vergoeding per gesloten verzekering. Dan is het uiteraard niet reëel om exact hetzelfde te tonen als voor een verzekeraar die wel betaalt voor onze dienstverlening aan consumenten. Consumenten die willen weten wie de desbetreffende verzekeraar is, kunnen ons gewoon bellen en worden dan volledig geïnformeerd".

    De scheve ontwikkeleingen in zorgverzekeringsland…….je kunt er een boek en/of een BLOG mee vullen……..

  4. slachtoffer schreef op 

    Potentieel slachtoffer van de nieuwe zorgverzekering…..

    Onlangs kocht ik een nieuwe wasmachine en dit keer niet die van het merk ‘er is geen betere’! Het scheelde € 110,- ! Maar ondanks redelijk precies onderzoek en meerdere vergelijkingen bleek, dat ik het ontbreken van een waarschuwingspieptoon wanneer de machine klaar was, over het hoofd had gezien. Dit schoonheidsfoutje kost me nu dus gekreukelde was en omdat daarvoor zeer ontvankelijke kledingsstukken te lang in de machine blijven liggen, moet ik weer gaan strijken. *

    Hoe oneindig moeilijker is het de verschillende zorgverzekeringsvoorwaarden tot in detail uit te leggen, úberhaupt te vinden en ook nog te kunnen begrijpen. Zelfs de medewerkers van gerenomeerde verzekeringsmaatschappijen maken nog veel veel te veel fouten.

    De zware taak voor werkelijk serieuze vergelijkingssites is om de consument de verstopte speld in de hooiberg te kunnen laten vinden. Jaarlijks wordt het zelfs nog gecompliceerder en we zullen een soort ‘belastingconsulent’ voor zorgverzekeringen nodig hebben, wanneer dit verstoppertje spelen niet ophoudt. Zorgadviseurs rekenen echter uurtje-factuurtje en dat is dan weer tegen de haren gestreken voor de zuinig ingestelde consument.

    VRAAG: Kan Independer een complete (digitale)lijst aanbieden waarop wij, de verzekerden, kunnen checken of we werkelijk aan alles gedacht hebben? Die tijd moeten wij verzekeringsnemers uiteindelijk investeren, want één jaar een foute zorgverzekering kan veel meer gaan kosten dan een verkeerde wasmachine, terwijl er geen achteraf-reparatiesets of trucjes op de markt zijn.

    * Ik heb overigens voor € 35,- mijn ‘ik-ben-klaarpiepje’ geregeld door een babyfoon naast de machine te zetten. Precies zo’n piepfunctie verwacht ik echter van een goede vergelijkingssite toekomstig! Maar dan wel vóór de aanschaf van een zorgpolis………Omdat het onduidelijk blijft hoe individueel Independer op zoek is naar ‘mijn-beste-polis’, (ik heb ook mijn uiterste best gedaan bij het vinden van een goedkopere wasmachine), zou de wens om beter geïnformeerd te kunnen worden en het lijste (HET Independerlijstje, zoals de Dikke van Dale), mijnsinziens een klantvriendelijke oplossing zijn voor al diegenen die vooraf zeker van hun optimale beslissing willen zijn en niet het verwachte resultaat teleurstellend moeten accepteren, omdat we éven niet voor 100% ‘bij de les’ waren.

    Independer gaat bij hun zoektocht uit van gemiddelden, maar niet iedereen wil een goedkopere wasmachine zónder piepje……..en de wensen zullen alleen nog maar gaan toenemen!

    1. geen slachtoffer meer schreef op 

      In aansluiting op het thema zorgverzekeringsadviseurs…..

      Inmiddels kennen we bij verzekeringsadviseurs het begrip ‘ abonnement’, waarbij er jaarlijks de gehele verzekeringsportefeuille wordt doorgelicht.

      Om de zorgverzekering óók in deze abo-strategie in te binden, zouden de adviseurs misschien hun werkwijze beter moeten gaan promoten. Klanten met een bestaand abo kunnen zèlf ook naar de kosten van een uitbreiding vragen……..misschien een -half-uurtje-factuurtje- ?? waarmee foute en dus dure zorgverzekeringen voorkomen kunnen worden…..

      1. de adviseur ….. schreef op 

        Een assurantieadviseur vertelt……géén vetpot voor ons!

        L-Assurantie-groep op VVP-online:

        Mw. Hanke Bruins (politica) is bij deze uitgenodigd om eens kennis te komen nemen van de werkzaamheden die wij als adviseur doen voor een relatie, óók op het gebied van zorgverzekeringen. Zowel is de adviesfase alsook in de bemiddeling- en beheerfase. Om dan weer te suggereren dat er perverse prikkels uitgaan van de ‘beloning’ voor het intermediair (zijnde provisie) is op zijn minst gezegd ongefundeerde stemmingmakerij. Je krijgt het idee dat Kamerleden soms zoekende zijn om hun agenda te vullen en populistische kreten daarbij niet schuwen. Bij een gemiddelde provisie van rond de € 2 / € 2,50 per maand voor een basisverzekering in deze vrijwel geheel gecollectiviseerde markt kun je toch niet stellen dat we geleid worden door provisieprikkels….. Daar waar Mw. Bruins stelt dat veel vergelijkingssites het predicaat ‘onafhankelijk’ niet mogen dragen, heeft ze een punt.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4