Als starter moest je de afgelopen jaren steeds een groter bedrag sparen om je huis te kunnen kopen. De maximale lening wordt namelijk steeds verlaagd, dit jaar mag je maximaal 103% van de koopsom of waarde van je woning lenen. De maximale hypotheek wordt de komende jaren verder verlaagd naar 100% van de koopsom. Dat betekent dat je vanaf 2018 alle kosten die je hebt om je hypotheek af te sluiten, niet meer kunt lenen en dus direct moet betalen.

Sparen voor je huis

Het blijkt dat starters van deze steeds dalende maximale hypotheek  goed op de hoogte zijn. Starters leggen namelijk gemiddeld 25.000 euro in voor hun eerste hypotheek. Met dit bedrag betalen ze zelf de bijkomende kosten en een stuk van de woning. Deze cijfers komen uit het onderzoek van online hypotheekadviseur Eyeopen. Opvallend is dat in Noord-Brabant veel meer gespaard wordt voor de hypotheek: er wordt daar maar liefst 40.429 euro aan spaargeld ingelegd door de starter.

Kosten voor je eerste huis

Bij het aankopen van je eerste huis betaal je ook veel bijkomende kosten, je kunt dan denken aan:

  • Overdrachtsbelasting (2% van de koopsom)
  • Makelaarskosten
  • Kosten voor je hypotheekadviseur
  • Taxatiekosten
  • Notariskosten
  • Kosten voor het afsluiten van Nationale Hypotheek Garantie (1% van het hypotheekbedrag)
  • Kosten voor het afsluiten van een bankgarantie

Deze kosten kunnen dus flink oplopen. Ben je van plan om de komende jaren een huis te kopen? Dan is het verstandig om alvast te sparen voor de kosten die je gaat maken. Let er op dat je dan de hoogste spaarrente krijgt, zo heb je maximaal voordeel.

Hypotheekadvies nodig?

Heb je al een huis op het oog? Zorg dan dat je optimaal voorbereid bent en neem contact op met een hypotheekadviseur. Op onze website lees je reviews en vind je gemakkelijk de beste hypotheekadviseur in jouw buurt.

Huis kopen?

Checken hoeveel hypotheek jij maximaal kan krijgen? Gebruik onze handige tool

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Good overview and explanations, but progress saving isn't always working
8