Er staan minder huizen onder water. Vorig jaar waren dat er nog 1.070.000, aan het eind van het eerste kwartaal van 2015 zijn dat er 940.000 verwacht de Rabobank. Een verschil van maar liefst 130.000 huizen.

Restschuld 

Je huis staat onder water als je hypotheeklening hoger is dan de waarde van je huis. Je houdt dus een restschuld over als je je huis zou verkopen. Bij ongeveer een kwart van de woningen is dit het geval. De meeste mensen kochten hun huis toen de woningmarkt in de lift zat. De huizenprijzen zijn sindsdien met ongeveer 20% gedaald. Verhuizen kan vaak niet, omdat het moeilijk is om met een restschuld een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Voorzichtig herstel 

Het tij lijkt nu dus iets te keren. Dit komt doordat de huizenprijzen weer voorzichtig stijgen, en doordat veel mensen een deel van hun hypotheek inmiddels afgelost hebben. De restschuld is bij 20% van alle huishoudens minder dan 10.000 euro. Maar er zal ook een groot deel met een (flinke) restschuld blijven zitten, zelfs bij een flinke stijging van de huizenprijzen.

Doorstroming  

Meer doorstromers krijgen nu dus de kans om te verhuizen. Van de 130.000 huishoudens die niet meer onder water staan, zal een groot deel verhuizen volgens de Rabobank. Het aantal starters neemt wel af. Dit komt met name omdat veel starters vorig jaar een huis kochten, met gebruikmaking van de schenkingsvrijstelling tot een ton en interessante startersregelingen.

Heb je verhuisplannen of wil je je eerste huis kopen? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur.

Huis kopen?

Checken hoeveel hypotheek jij maximaal kan krijgen? Gebruik onze handige tool

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Good overview and explanations, but progress saving isn't always working
8