De afgelopen jaren heeft de regering flink bezuinigd op de basisverzekering. Zo zijn diverse vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie of bepaalde medicijnen uit het basispakket gehaald. Maar deze maatregelen hebben te weinig effect, zo heeft de Algemene Rekenkamer berekend.

Kwart miljard minder bespaard dan verwacht

Met het verwijderen van behandelingen uit de basisverzekering, wilde minister Schippers ongeveer een half miljard bezuinigen op de zorguitgaven. Uiteindelijk is dit maar 0,25 miljard geworden. Zo worden cholesterolverlagers niet meer vergoed en daarmee wordt 18 miljoen per jaar bespaard. Maar eigenlijk had dit 97 miljoen op moeten leveren.

Zorginstituut Nederland bekijkt hoe efficiënt behandelingen zijn

Zorginstituut Nederland bekijkt op dit moment welke behandelingen uit de basisverzekering inefficiënt zijn. Het doel hiervan is dat er in de toekomst niet meer zorg wordt gebruikt dan nodig en niet minder dan noodzakelijk. Volgens het regeerakkoord van het kabinet Rutte/Asscher, moet dit vanaf 2017 een besparing van 225 miljoen per jaar opleveren. De plannen die tot nu toe hieruit zijn gekomen, zijn volgens de Algemene rekenkamer te vrijblijvend. Het is dan ook maar de vraag of de besparing van 225 miljoen gehaald wordt.

Basisverzekering 2015 en 2016

Op Prinsjesdag worden altijd de definitieve wijzigingen voor de basisverzekering bekendgemaakt. Voor 2015 staat de basisverzekering vast, voor de basisverzekering 2016 zijn nog geen concrete wijzigingen bekend. Wanneer dit wel het geval is, zullen wij je hierover informeren. Houd daarvoor ook onze speciale pagina over de zorgverzekering 2016 in de gaten. Ook kun je je altijd aanmelden voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te worden gehouden van belangrijk nieuws over de zorgverzekering.

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4