Je kunt pas een hypotheek aanvragen als je weet welk bedrag je nodig hebt. Is je bod geaccepteerd, dan moet je nog de hypotheek regelen. Bij het afsluiten van een koopcontract is het daarom gebruikelijk om dit onder voorbehoud van financiering te doen. Als blijkt dat je het bedrag voor de woning toch niet kunt lenen, kun je nog onder de koop uit. Wat ook vaak als voorbehoud in een koopcontract wordt opgenomen, is bijvoorbeeld een bouwkundige keuring of verbeteringen die nog aangebracht moeten worden. Maar het is niet verplicht om een financieringsvoorbehoud in het koopcontract mee te nemen.

Zonder financieel voorbehoud: sneller zaken doen

In steden als Amsterdam en Utrecht is het lastig om een huis te krijgen. Vanwege de snelheid willen verkopers daar steeds vaker dat je als bieder afziet van het voorbehoud van financiering. Verkopers willen dat dus niet in het koopcontract opnemen. Als je dit wel wilt, maak je bij voorbaat al geen kans op de woning. Verkopende partijen hopen op deze manier veel sneller zaken te kunnen doen.

Denk aan de risico’s

Vereniging Eigen Huis (VEH) raadt mensen af om een koopcontract zonder financieringsvoorbehoud te tekenen. Als je de financiering niet rond kunt krijgen, moet je de verkoper een boete betalen van soms wel 10% van de aankoopprijs. Als je een huis van 200.000 euro wilt kopen is dit dus een boete van 20.000 euro. En die 20.000 euro krijg je niet terug. Bied je wel op een huis zonder financieringsvoorbehoud, zorg er dan voor dat je zeker weet dat je het kunt betalen. Hierover moet je je dus goed laten inlichten door de bank, of door je hypotheekadviseur. Ook is het slim om een marge in te bouwen voor mogelijke financiële tegenvallers.

Heb je een huis op het oog en ben je op zoek naar een hypotheek? Kijk op onze website.

Huis kopen?

Checken hoeveel hypotheek jij maximaal kan krijgen? Gebruik onze handige tool

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Good overview and explanations, but progress saving isn't always working
8