De rentes zijn op dit moment erg laag. Dat is aantrekkelijk als je een hypotheek of lening wil afsluiten. Maar aan het afsluiten van een lening tegen een lage rente kleven ook risico’s, waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Doorlopend krediet: variabele rente

Bij het lenen van geld gaat het altijd om de maandlasten: hoeveel kun en wil je betalen voor je lening op basis van je inkomen? Als je hierover aan het nadenken bent hou dan ook rekening met de rente die je moet betalen. De rente op een lening is al twee jaar aan het zakken. En dat is nu juist het gevaar, zeker als je een doorlopend krediet afsluit. Bij een doorlopend krediet heb je een variabele rente, want de rente stijgt en daalt met de marktrente mee. Op dit moment betaal je weinig rente. Maar hoe is dat in de toekomst? Een doorlopend krediet heeft geen vaste looptijd en afgeloste bedragen kun je opnieuw opnemen. Dus er is geen vaste looptijd van het krediet. Zolang de rente laag is, is er niks aan de hand. Maar stijgt de leenrente dan moet je je maandlasten ook nog kunnen betalen, want het krediet loopt gewoon door. Daar kun je niet ineens vanaf, tenzij je alles aflost uiteraard.

Persoonlijke lening geeft zekerheid

Wil je over de hele looptijd van je lening weten hoeveel je betaalt per maand, dan is een persoonlijke lening een beter idee. Zo’n lening kent een vaste rente, looptijd en maandpremie. Je weet dus precies waar je aan toe bent.

Nibud helpt

Als je besluit om geld te lenen, is het slim om te bedenken welk soort lening het best bij je past. De Risicometer Lenen van het Nibud kan je daarbij helpen. Deze geeft je goed inzicht in wat het lenen je gaat kosten en of je de lening kunt betalen.

Ga vergelijken

Heb je interesse in een lening? Maak dan een vergelijking van leningen. Want door het vergelijken van leningen kun je veel geld besparen. Wij vergelijken de rentes van nagenoeg alle kredietverleners. Op basis van de door jouw ingevulde gegevens tonen wij de leningen met de laagste rente die het beste bij je passen.

Praat mee2 Reacties op “Lage rente kan groot risico vormen voor leningen”
  1. Nicky schreef op 

    Hoi Daniel,
    Ik begrijp het idee achter je artikel ‘nu rente laag dus goedkoop lenen maar pas op in de toekomst..’, maar wat volgens mij niet juist is, is de stelling dat wanneer de rente laag staat, men meer kan lenen.
    De leennormen worden juist elk jaar hoger en wat we in de praktijk zien is dat daardoor de leencapaciteit elk jaar lager wordt – ook nu de rente laag staat kan men minder lenen dan 2-5 jaar geleden.

    Zou je me kunnen uitleggen waarom je stelt dat men juist meer kan lenen wanneer de rente laag staat?

    Groet,
    Nicky

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Ik hoop dat mijn aanvraag goedgekeurd word.
10