Rookmelders zijn verplicht in nieuwbouwwoningen. Maar het Verbond van Verzekeraars wil dat ze overal komen te hangen, in alle gebouwen. Om daarmee een begin te maken stelt het Verbond voor om ze verplicht te stellen in alle sociale huurwoningen. 

Huurders oude stadswijken en senioren groter risico

In oude stadswijken wonen veel lager opgeleide mensen en mensen met een laag inkomen. Juist in die wijken zijn er relatief veel ernstige branden. Ook in huurwoningen is de kans op brand groter dan in koopwoningen. Maar niet alleen huurders in oudere stadswijken lopen een groter risico op brand. Dat geldt ook voor de groeiende groep senioren. Zij blijven, vaak met beperkingen, langer zelfstandig wonen. De kans dat zij slachtoffer worden van een brand is drie keer zo groot. Het aantal schadeclaims door brandschade stijgt hard onder deze groep.

Om de brandveiligheid te verbeteren gaat het Verbond samenwerken met de brandweer. Daarvoor gaan ze de belangrijkste schadeoorzaken in beeld brengen en willen ze mensen bewust maken van brandveiligheid. 

Rookmelder in huis? Premiekorting mogelijk

Een rookmelder geeft je een veilig gevoel, maar het kan je ook nog wat opleveren. Sluit je een inboedelverzekering of opstalverzekering af? Bij een paar woonverzekeraars krijg je korting op de premie als je een rookmelder hebt. Heeft jouw woning het Politiekeurmerk Veilig Wonen, waarvoor rookmelders verplicht zijn? Dan krijg je bij meer verzekeraars korting.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
gewoon goed
10