10 weetjes over de aansprakelijkheidsverzekering

| Door: (4 reacties)

10 weetjes over de aansprakelijkheidsverzekeringAansprakelijkheidsverzekering

Uit recent onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.) is gebleken dat 32% van de Nederlanders denkt dat de aansprakelijkheidsverzekering verplicht is voor particulieren. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering voor auto’s en andere motorvoertuigen. Die is namelijk wel verplicht.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is een verzekering waarmee je je verzekert voor schade die je (per ongeluk) veroorzaakt bij anderen. Bijvoorbeeld als je een vaas omgooit bij de buren of een kop koffie omstoot over de laptop van je oom en tante. Deze verzekering wordt door veel mensen ook een WA-verzekering genoemd (wettelijke aansprakelijkheid). Daarom denken veel mensen onterecht dat je deze verplicht moet afsluiten als particulier. De WA-verzekering voor je auto is inderdaad verplicht, maar de AVP is dat niet.

10 weetjes over de aansprakelijkheidsverzekering

 1. De aansprakelijkheidsverzekering heeft standaard een hoge dekking, vaak meer dan een miljoen. Als je de verzekering echt nodig hebt, ben je dus goed verzekerd!
 2. De verzekering kost maar een paar euro per maand.
 3. Heb je kinderen? Die kunnen vaak onhandig zijn en iets bij iemand kapot maken. Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je hier gewoon voor verzekerd. Ook als ze met hun fiets tegen de auto van de buurman rijden.
 4. Heb je een huisdier? Die kan bijvoorbeeld onverwacht de straat op rennen. Als iemand uitwijkt en daar schade aan overhoudt, is dit verzekerd.
 5. Je bent ook verzekerd als je op de fiets ergens tegenaan rijdt en schade veroorzaakt.
 6. Woont je zoon/dochter voor studie op kamers? Dan kan hij/zij gewoon meeverzekerd blijven bij jou. De verzekering geldt namelijk ook voor studerende, uitwonende kinderen tot de leeftijd van 27.
 7. Als je iets van iemand leent, bijvoorbeeld een boormachine, is dit in de meeste gevallen ook verzekerd. Check hiervoor wel altijd de polisvoorwaarden.
 8. Rijd je in de auto van iemand anders? Dan geldt zijn of haar autoverzekering. Schade die jij veroorzaakt aan een ander of aan de auto zelf kun je nooit verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering.
 9. Maakt iemand binnen het gezin iets kapot van een ander binnen datzelfde gezin? Dan ben je hier helaas niet voor verzekerd.
 10. Opzet is altijd uitgesloten. Voor opzettelijke schade ben je dus niet verzekerd.
Tweeten 0
Google+ 0
Bas Knopperts

Over Bas Knopperts

Bas zorgt ervoor dat jij de juiste producten bij ons kunt afsluiten door zijn contact met de verzekeraars van zorg-, woon- en reisverzekeringen. Over deze producten schrijft hij regelmatig blogs om jou op de hoogte te houden van het laatste nieuws. Lees verder

4 Reacties op dit artikel
 1. Ik heb al bijna 40 jaar een aansprakelijkheidsverzekering vroeger bij V&D afgesloten. Een paar maal werd de verzekering naar een andere maatschappij overgezet, sinds vorige jaar SAA verzekering.
  Bij een aansprakelijkheidsverzekering blijkt dat als je een vakantieverblijf huurt en je veroorzaakt daar een schade en door de eigenaar aansprakelijk wordt gesteld dit niet verzekerd is.

  Jan van der Klooster 15 juni 2017 om 15:38
  • Beste meneer van der Klooster,

   Gelukkig zijn er wel verzekeraars die schade aam een vakantieverblijf meeverzekeren. De polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar. U kunt ons altijd bellen om de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Wij kijken graag voor u welke verzekeraar het beste aansluit bij uw wensen.

   U kunt ons zeven dagen per week bereiken op telefoonnummer 035 626 55 44.

   Marleen Schepers (Independer.nl) 15 juni 2017 om 15:58
 2. stoeien op het werken mijn horloge valt op de grond,kan ik mijn collega hiervoor aansprakelijk stellen zodat hij het bij zijn wa verzekering kan claimen?

  jaap rosbeek 18 juni 2017 om 19:16
 3. Beste meneer Rosbeek,

  Vervelend dat uw horloge kapot is gegaan bij het stoeien. Uw collega kan het beste contact opnemen met de schadeafdeling van zijn aansprakelijkheidsverzekeraar. De schadeafdeling kan dan aangeven wat zij nodig hebben om de schade de beoordelen.

  Marleen Schepers (Independer.nl) 19 juni 2017 om 10:31
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.



Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603