De vloer is lava: wie betaalt de schade?

| Door: (nog geen reacties)

Aansprakelijkheidsverzekering

‘De vloer is lava’ is een spel dat vooral onder jongeren erg populair is. Zodra iemand roept ‘de vloer is lava’ moet je binnen vijf seconden zorgen dat je met je voeten van de vloer bent. Dat is op zich al een kunst als er niets in de buurt is waarop je kunt zitten. Maar nog leuker is het om daar filmpjes van te maken en die op social media te delen. Juist dat aspect zorgt ervoor dat ‘de vloer is lava’ een enorme hype is geworden. Maar helemaal ongevaarlijk is het niet. En het kan je onbedoeld ook op kosten jagen.

Uit een attractie springen levensgevaarlijk

Onlangs sprong een jongen uit een waterattractie in Walibi Holland. Toen één van zijn vrienden riep ‘de vloer is lava’ zag hij een sprong in het water als enige uitweg. Heel origineel, maar hij werd wel meteen het park uitgezet en kreeg een parkverbod van twee jaar. Want uit een attractie stappen tijdens de rit is heel gevaarlijk en verboden.

Of deze actie het pretpark geld heeft gekost, is niet bekend. Als dat wel zo is, is de kans groot dat ze deze kosten op de jongen verhalen. Bij ongelukken waarbij je eigendommen van anderen beschadigt, kun je terugvallen op je aansprakelijkheidsverzekering. In dit geval was er sprake van opzet en dan vergoedt de verzekeraar niets.

Over een brugreling springen liep gelukkig goed af

Ook in het buitenland is de ‘vloer is lava’ razend populair. In Zwitserland sprong een meisje over een brugreling bij het spelletje. Ze viel ongeveer vier meter naar beneden op een betonnen trap. Uit het snapchatbericht blijkt dat het goed gaat met haar, maar dit had ook anders kunnen aflopen.

Gelukkig ben je in Nederland met je zorgverzekering goed verzekerd voor spoedeisende hulp. Maar je moet er niet aan denken dat je na zo’n onschuldig lijkend spelletje voor langere tijd in het ziekenhuis belandt. Dat is op zich al ernstig genoeg, maar ziekenhuiskosten gaan wel van je eigen risico af. Het kost je dus ook nog eens geld.

Engelse winkeliers zijn het opruimen zat

Winkeliers in Engeland hebben inmiddels schoon genoeg van dit spel. Een aantal van hen heeft daarom een verbod ingesteld op dit spel. Schappen, winkelrekken en duwkarren lenen zich niet om eraan te hangen of in te springen. Met alle gevolgen van dien. Supermarkteigenaars kunnen je aansprakelijk stellen voor de schade, maar omdat deze opzettelijk is veroorzaakt mag je die helemaal zelf betalen.

Schade opzettelijk veroorzaakt? Zelf betalen!

Wij snappen dat het hartstikke leuk is om ‘de vloer is lava’ te roepen op de meest gekke momenten. Maar bedenk wel dat het een spel is en breng jezelf en anderen niet in gevaar. Want als er schade ontstaat mag je die zelf betalen. En dan pakt zo’n onschuldig spel een stuk minder leuk uit.

Tweeten 0
Google+ 0
Annemarie Wolbers

Over Annemarie Wolbers

Op zoek naar informatie op Independer.nl? Annemarie zorgt ervoor dat alle teksten die jij op onze website leest zo compleet en aantrekkelijk mogelijk zijn. En missen we nog onderwerpen? Dan zorgt Annemarie dat we ook daarover schrijven. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603