Het laagste punt (in 30 jaar) van de 5 jarige renteperiode is bereikt. De rente voor 5 jaar vast is de afgelopen maanden sterk gedaald tot minimaal 2,65%, meldt Wegwijs.nl. De rente ligt flink lager dan het laatste record in de zomer van 2005. Toen was deze minimaal 3,15%.
In augustus 2008 stond de rente voor vijf jaar vast nog een stuk hoger op 5,55%. Je betaalde dus meer dan het dubbele aan rente van wat je nu zou betalen.

Overige rentes ook laag

De hypotheekrente van andere rentevaste termijnen is ook laag. De 10 jaar vaste hypotheekrente staat op dit moment op 3,55%. Dit is niet veel hoger dan het laagste punt dan in juli 2005 werd bereikt met 3,45%. De rente voor 20 jaar vast is ook laag maar nog wel wat verder verwijderd van het laagste punt.

Hoogte van je hypotheek

De lage 5 jaar vaste rente betekent niet dat je meer kan lenen voor je hypotheek. Bij een renteperiode van minder dan 10 jaar vast wordt je maximale lening namelijk gebaseerd op de toetsrente. De toetsrente is altijd minimaal 5%. Als je een renteperiode van 10 jaar vast hebt, of langer, dan wordt je maximale lening berekend op basis van de rente die de bank je aanbiedt.

Op het moment ligt de laagste rente voor 10 jaar vast onder de 5%. Als je de rente 10 jaar vast wil zetten kan je nu dus meer lenen dan als je de rente 5 jaar vast zet. Bij 5 jaar vast betaal je natuurlijk wel minder rente. Een hypotheekadviseur kan samen met je kijken wat in jouw situatie de beste optie is.

Ben jij op zoek naar een hypotheek met een voordelige rente of is jouw rentevaste periode (bijna) afgelopen? Zoek dan eerst een goede hypotheekadviseur die je alles over rentes en voorwaarden van een hypotheek kan vertellen. Je vindt je adviseur snel en gemakkelijk via onze vergelijk van hypotheekadviseurs.

Huis kopen?

Checken hoeveel hypotheek jij maximaal kan krijgen? Gebruik onze handige tool

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Good overview and explanations, but progress saving isn't always working
8