3 verschillen tussen de WA- en de aansprakelijkheidsverzekering

| Door: (nog geen reacties)

3 verschillen tussen de WA- en de aansprakelijkheidsverzekeringAutoverzekering

De één noemt het WA-verzekering, de ander noemt het aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (ook wel afgekort naar AVP). Toch zijn dit niet dezelfde verzekeringen. Er zijn grote verschillen tussen deze twee verzekeringen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Verschil 1: De aansprakelijkheidsverzekering is voor jou en je gezin. De WA-verzekering is voor je auto of motor.

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die jij (of iemand binnen je gezin) aanricht bij iemand anders. Denk hierbij aan het omstoten van een dure vaas bij een kennis, maar ook aan de medische kosten als je iemand aanrijdt met je fiets. De WA-verzekering is voor mensen die een auto of motor hebben. Je bent daarmee verzekerd voor schade die je maakt bij een ander. Bijvoorbeeld als je met je auto tegen een andere auto aan rijdt bij uit parkeren of als je een botsing hebt omdat je te laat remt. Heb je zelf schade aan je auto? Dat vergoedt de WA-verzekering niet. Je kunt deze dekking verder uitbreiden zodat je ook een vergoeding krijgt als je zelf schade hebt. Dat kan een WA + beperkt casco verzekering zijn of een allriskverzekering.

Verschil 2: De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt geen opzettelijke schades.

Schop je opzettelijk de tuinkabouter van de buurman om? Dan vergoedt je aansprakelijkheidsverzekering de schade niet. Je hebt de tuinkabouter namelijk bewust kapot gemaakt. De schade moet je dus zelf betalen. Rijd je opzettelijk bij het uit-parkeren tegen een andere auto aan? Dan wordt de schade aan de andere auto vergoed via je WA-verzekering. Let op: de kans is groot dat je verzekeraar de kosten daarna op jou verhaalt. Je had de schade namelijk kunnen voorkomen.

Verschil 3: De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. De WA-verzekering wel.

Een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) is niet verplicht. Je kunt zelf kiezen of je de verzekering afsluit. Wij raden je wel aan de verzekering af te sluiten. Vanaf € 2,50 per maand ben je namelijk verzekerd voor een bedrag van € 1.250.000. Heb je een auto of motor? Dan moet je daar verplicht een WA-verzekering voor afsluiten. Wie dat niet doet, kan een boete krijgen van het RDW.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Annemarie Wolbers

Over Annemarie Wolbers

Op zoek naar informatie op Independer.nl? Annemarie zorgt ervoor dat alle teksten die jij op onze website leest zo compleet en aantrekkelijk mogelijk zijn. En missen we nog onderwerpen? Dan zorgt Annemarie dat we ook daarover schrijven. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603