422 miljoen euro aan boetes voor onverzekerde auto’s

| Door: (nog geen reacties)

422 miljoen euro aan boetes voor onverzekerde auto’sAutoverzekering

In 2011 is er een wetswijziging van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen ingegaan. Sindsdien controleert de RDW elke vier maanden of de eigenaar van een geregistreerd kenteken ook een verzekering heeft. Heb je een auto op je naam staan maar heb je geen autoverzekering? Dan riskeer je een boete. En dat bedrag is inmiddels opgelopen tot 422 miljoen aan bekeuringen en 448 miljoen aan aanmaningen, blijkt uit onderzoek van De Correspondent.

Wet schiet doel voorbij

Het doel van de wet is om mensen ervan te weerhouden om met een onverzekerd voertuig de weg op te gaan, zodat onder meer het schadebedrag door onverzekerde voertuigen daalt.

Deze doelstelling lijkt bereikt: het aantal onverzekerde voertuigen is gedaald van 250.000 naar 50.000. Maar, zo blijkt uit een recent evaluatierapport in opdracht van het ministerie, een groot deel van die voertuigen was in 2011 al niet meer in gebruik. Denk aan klusbrommers of auto’s die al jarenlang in de schuur of garage staan of zelfs al gesloopt zijn. Daarom is de schade die veroorzaakt is door die onverzekerde voertuigen niet in verhouding mee gedaald. In 2010 was dit schadebedrag 9,3 miljoen euro. In 2015 daalde dit tot 6,6 miljoen euro, blijkt uit cijfers van Waarborgfonds Motorverkeer. Een zeer beperkte daling dus in vergelijking met het aantal onverzekerde voertuigen.

Kamervragen over boetebeleid

Daarom wil Kamerlid Maarten Groothuizen (D66) opheldering van het ministerie van Veiligheid en Justitie. “We willen mensen niet opzadelen met torenhoge boetes als een auto aantoonbaar niet meer op de weg komt.” Gelukkig zijn er al wat verbeteringen doorgevoerd. De RDW neemt contact op met mensen die al meer dan drie keer een boete kregen. Ook kunnen er inmiddels betalingsregelingen worden getroffen. Het Openbaar Ministerie gaat bij wanbetaling bovendien minder vaak over tot een gevangenisstraf.

Voorkom boete voor je gesloopte auto of klusauto

Als je een auto op je naam hebt staan, ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Doe je dit niet, riskeer je een boete van de RDW. Staat je auto een tijd stil en ga je er niet de openbare weg mee op? Dan kun je ervoor kiezen om je kenteken te schorsen. Maar let op: je auto is dan niet meer verzekerd tegen brand en diefstal. Laat je je auto slopen? Dan ontvang je een vrijwaringsbewijs van het sloopbedrijf. Dat is het bewijs dat de auto niet meer op je naam staat. Stuur een kopie van het vrijwaringsbewijs naar je autoverzekeraar om je autoverzekering te beëindigen. Zodra de auto niet meer op je naam staat én je autoverzekering is stopgezet, loop je geen kans op een boete.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603