Autoverzekering: ben ik nog verzekerd als mijn APK verlopen is?

| Door: (8 reacties)

Autoverzekering: ben ik nog verzekerd als mijn APK verlopen is?Autoverzekering

Is je auto een paar jaar oud? Dan ben je wettelijk verplicht deze regelmatig te laten keuren. Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete voor het rijden met een ongekeurde auto. En het kan gevolgen voor je autoverzekering hebben als je een aanrijding veroorzaakt.

Verkeersveiligheid

De APK (Algemene Periodieke Keuring) is een wettelijk verplichte keuring voor auto’s die ouder zijn dan 3 jaar (LPG of diesel) of 4 jaar (benzine e/o elektromotor). Je auto wordt dan door een erkend garagebedrijf gekeurd op punten die belangrijk zijn voor de verkeersveiligheid. De bedoeling van de APK is om te voorkomen dat er auto’s rondrijden die niet meer veilig zijn. Na de eerste keuring moet je auto elke twee jaar opnieuw worden gekeurd. Als de auto acht jaar oud is, moet dat zelfs elk jaar.

Gevolgen verlopen APK

Laat je je auto niet op tijd keuren en is je APK verlopen dan kan de dekking van je autoverzekering bij schade vervallen. Veroorzaak jij een aanrijding bijvoorbeeld doordat je met spekgladde banden, blokkerende remmen of slechte verlichting reed dan kan de verzekeraar besluiten dat je op dat moment niet verzekerd was. Je auto was namelijk met deze mankementen niet door de keuring gekomen. Een APK had de aanrijding dus kunnen voorkomen.

Check jouw auto

Op de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) kan je voor jouw auto controleren of die een geldige APK keuring heeft en wanneer de volgende keuring moet plaatsvinden.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Michiel de Jong

Over Michiel de Jong

Michiel de Jong is als E-Commerce Manager Autoverzekeringen verantwoordelijk voor o.a. onze vergelijking van je autoverzekering, onderzoeken op het gebied van autoverzekeringen en de website van autoverzekeringen. Inmiddels werkt Michiel ruim een jaar bij Independer.nl. Lees verder

8 Reacties op dit artikel
 1. En hoe dan met geldige APK defecte verlichting en gladde banden, want de APK is een moment opname en na een x aantal maanden kan er veel gebeuren.
  Hoe zit dat, Michel de Jong.

  Wolters 20 mei 2014 om 10:26
 2. Beste Michel de Jong,

  Het is inderdaad belangrijk om tussen de APK-keuringen goed in de gaten te houden of er niets aan de auto mankeert. Voor uw eigen veiligheid en die van anderen. De verzekeraar gaat echter alleen uit van de momentopnamen van de APK-keuring. Zij zullen u de tussentijdse slijtage van de banden of een defecte verlichting niet aanrekenen. Als uw auto maar geldig APK-gekeurd is.

  Jen van Horen (Independer.nl) 20 mei 2014 om 12:31
 3. Beste Jen van Horen

  Ook al is je auto apk goedgekeurd en er zijn verwijtbare gebreken aan het voertuig die wel degelijk bekend waren ten tijde van hey ongeluk dan is er verwijtbaar gedrag en dus aansprakelijkheid. Ik denk dat independer even terug moet naar de schoolbanken.

  Paul 6 juli 2014 om 12:34
 4. Beste Paul,

  Bedankt voor de feedback. We zijn er nog even ingedoken en het bericht van 20 mei is inderdaad niet juist. Onze excuses voor het ongemak.

  We hebben het er in mei intern over gehad en onze ervaring is dat er in de praktijk eigenlijk altijd wordt uitgekeerd als de auto APK gekeurd is. Het komt namelijk nauwelijks voor dat de slijtage aan de auto tussen de keuringen door zo groot is dat er sprake is van verwijtbaar gedrag. Bovendien zijn klanten meestal niet op de hoogte van een eventueel defect. Ons eerdere bericht was dus vooral gericht op hoe het in de praktijk gaat.

  In theorie is het zoals u zegt: verwijtbare gebreken die bekend waren ten tijde van het ongeluk zijn wel uitgesloten. Als de lichten van een auto defect zijn en u weet dit, dan is het levensgevaarlijk om in het donker te rijden. Dit is strafbaar en valt onder roekeloos rijgedrag. De verzekeraar zal dan niet uitkeren. Het zelfde geldt bijvoorbeeld voor het rijden met defecte remmen terwijl u hiervan op de hoogte bent.

  Verder is het van belang wat er in de polisvoorwaarden staat. Niet alle verzekeraars stellen een APK-keuring verplicht. Sommige verzekeraars zien het onderhoud van de auto als uw eigen verantwoordelijkheid. In de polisvoorwaarden staat omschreven in welke gevallen er wel of niet wordt uitgekeerd bij (verwijtbare) defecten aan de auto.

  Jen van Horen (Independer.nl) 7 juli 2014 om 14:51
 5. vraagje mijn apk is verlopen en er is zojuist iemand achterop mij gereden mijn verlichting was in orde zijn auto is apk verzekerd hoe zit het dan

  antoine 8 januari 2015 om 19:28
 6. Beste Antoine,

  Je bent nog wel verzekerd zonder APK maar je bent strafbaar als je wel de weg op gaat. Bij een schade zal de verzekeraar wel kijken of die schade te maken kan hebben met het ontbreken van de APK en dus achterstallig onderhoud. Als jou dan iets te verwijten valt kan dit gevolgen hebben. Controleer je polisvoorwaarden even of jouw verzekeraar regels stelt omtrent de APK.

  Eelko van Dijk (Independer.nl) 9 januari 2015 om 13:22
 7. Als ik een auto met een Nederlands kenteken in het buitenland gebruik en regelmatig laat onderhouden maar niet Apk laat keuren omdat dat nu eenmaal niet kan in het buitenland ben ik dan wel verzekerd met een wa-verzekering?

  Lex Kroes 12 februari 2017 om 21:22
  • Beste Lex,
   Met betrekking tot de apk in combinatie met een schade is dat volledig afhankelijk van de polisvoorwaarden van de verzekeraar en de oorzaak van de schade. Verder stellen verzekeraars vaak eisen aan de periode dat een auto aaneengesloten in het buitenland mag zijn, let dus ook hier goed op om verassingen te voorkomen.

   Maurits Hagen (Independer.nl) 13 februari 2017 om 09:07
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603