Dit betekent je automerk voor de premie van je autoverzekering

| Door: (2 reacties)

Autoverzekering

Het merk auto waar je in rijdt, is één van de factoren die de premie van je autoverzekering bepaalt. Daarnaast speelt ook onder meer je woonplaats (is het een drukke of rustige plaats?), hoeveel schadevrije jaren je hebt en zelfs de kleur van je auto een rol. En een hogere kans op schade, betekent een hogere premie. Dat geldt ook voor automerken. Als uit statistieken blijkt dat bepaalde automerken meer schade veroorzaken, betalen die meer premie.

Premies van veel automerken gestegen

Independer houdt (op basis van eigen data) al ruim zes jaar bij hoe de premies van verschillende automerken zich ontwikkelen. Daaruit blijkt dat de premies van alle automerken omhoog is gegaan. Zo is de premie van een Volkswagen, wat volgens Finnik in 2016 het meest verkochte automerk is, met 26% gestegen. Uit eerder onderzoek van Independer bleek dat Volkswagens op de derde plaats staat van automerken die de meeste schades veroorzaken.

Ook het verzekeren van een Opel is 15% duurder geworden. Andere merken laten een stijging zien tussen de 10 en 15%. De premie van BMW’s is het minst gestegen: 5%.

Premie-index Independer

De premie-index van Independer werkt als volgt: per maand wordt een gemiddelde berekend van de premies van de verzekeraars die in de top 10 van onze vergelijking staan. Omdat elke klant een persoonlijke top 10 te zien krijgt, gaat het dus om gemiddelden van tienduizenden getoonde top 10-en. De premie-index is gebaseerd op dit gemiddelde. Independer is met de berekening van de premie-index per merk, begonnen in juli 2011 begonnen. De index is die maand dan ook op 100 gesteld.

Bekijk de volledige premie-index.

Volkswagen populairste automerk in 2016

Volgens Finnik is onder consumenten tussen de 18 en 25 jaar de Volkswagen Golf het populairst. Onder consumenten tussen de 25 en 55 jaar is de Polo het meest gekocht. Boven de 55 jaar neemt de populariteit van de Volkswagen wat af; 55-plussers rijden liever een Opel Corsa dan een Golf of Polo.

Voor de rest valt op dat de MPV (multiple purpose vehicle), die eigenlijk bedoeld is voor gezinnen, het meest gekocht wordt door 55-plussers. In die groep zijn ook de Fiat Panda en Toyota Yaris populair. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar gaan liever voor een Ford Ka of Seat Ibiza.

Verschil automerken mannen en vrouwen

Vrouwen kopen, naast de Volkswagen Golf en Polo, graag een auto van het merk Fiat, Suzuki of Hyundai. Mannen gaan eerder voor een BMW, Volvo of Mercedes-Benz, die bij de vrouwen niet in de top 10 voorkomen.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Ferdy Cornelissen

Over Ferdy Cornelissen

Ferdy is online marketeer en schrijft over onze verzekeringsproducten. Hij zorgt ervoor dat ingewikkelde verzekeringstaal begrijpelijk en eenvoudig leesbaar is. Hij doet dit op onze website, maar ook daarbuiten en houdt ook contact met journalisten en vakgenoten. Lees verder

2 Reacties op dit artikel
 1. en n=dan wetende dat independer een dochter is van averoachme….

  johan n 3 oktober 2016 om 09:55
 2. Zo is de premie van een Volkswagen(…) met 26% gestegen. Uit eerder onderzoek van Independer bleek dat Volkswagens op de derde plaats staat van automerken die de meeste schades veroorzaken.

  Ook het verzekeren van een Opel is 15% duurder geworden. Andere merken laten een stijging zien tussen de 10 en 15%. De premie van BMW’s is het minst gestegen: 5%.

  Auto’s worden ook steeds duurder (nieuw model is vaak reden genoeg om de prijs aan te passen), de nieuwprijs is medebepalend voor de premie, dus logisch dat die ook stijgt.

  Wat veel verkocht wordt zal in verhouding ook meer schade veroorzaken.

  Overigens is de data blijkbaar niet extreem actueel, de Peugeot 206 wordt al een tijdje niet meer gemaakt cq nieuw verkocht. Hetzelfde geldt voor de Peugeot 107.
  Daarbij opvallend dat de Ford Focus Wagon expliciet wordt genoemd en bij andere modellen wordt er geen onderscheid gemaakt tussen carrosserievarianten.

  De opmerking over de MPV is ook wat uit verband, er zijn genoeg gezinnen die een MPV rijden, echter wordt die vaak geleased.

  Kortom, het onderzoek had wel wat zorgvuldiger gemogen…..

  Albert 4 oktober 2016 om 11:30
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603