Autoverzekering: kan ik mijn autoschade overal laten repareren?

| Door: (5 reacties)

Autoverzekering: kan ik mijn autoschade overal laten repareren?Autoverzekering

Een autoverzekering sluit je onder andere af om schade aan je auto te kunnen laten repareren. Als je schade laat repareren, houd er dan rekening mee dat jouw autoverzekeraar meestal afspraken heeft met schadeherstellers. Vaak is het voor jou voordeliger als je de schade aan je auto bij deze aangesloten schadeherstellers (of garage) laat repareren.

De voor- en nadelen van een aangesloten schadehersteller

Het voordeel dat je krijgt als je naar een aangesloten schadehersteller verschilt per verzekeraar. Soms krijg je bijvoorbeeld een gratis vervangende auto als je naar een aangesloten garage gaat. Of hoef je je eigen risico niet te betalen. De autoverzekeraar beloont je op deze manier omdat je naar een aangesloten garage gaat.

Ga je voor een reparatie niet naar een aangesloten garage, dan kan dit soms nadelig voor je uitpakken. In sommige gevallen moet je een extra eigen risico betalen (soms wel 500 euro extra). Of het schadebedrag wordt niet voor 100% vergoed maar slechts voor 70%. Omdat verzekeraars je op deze manier proberen te sturen naar hun aangesloten herstellers wordt dit ook wel schadesturing genoemd. Bekijk ons overzicht van verzekeraars en de vergoedingen bij niet-aangesloten garages.

Lees je voorwaarden goed door

Verzekeraars hebben een groot aanbod van aangesloten garages. Vaak is er dus altijd wel een garage in de buurt. Wil je toch je auto per se laten repareren bij de garage op de hoek of bij een specifieke dealer? Controleer dan goed hoe jouw verzekeraar met het vergoeden van deze schade omgaat. In de voorwaarden van je verzekering kun je lezen welke garages bij de verzekeraar zijn aangesloten.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Michiel de Jong

Over Michiel de Jong

Michiel de Jong is als E-Commerce Manager Autoverzekeringen verantwoordelijk voor o.a. onze vergelijking van je autoverzekering, onderzoeken op het gebied van autoverzekeringen en de website van autoverzekeringen. Inmiddels werkt Michiel ruim een jaar bij Independer.nl. Lees verder

5 Reacties op dit artikel
 1. Leuk artikel Michiel, goed om hier eens aandacht aan te schenken en mensen erop te wijzen hierover na te denken voordat je een polis afsluit.
  Kun je ook eens uitleggen waarom de verzekeraars afspraken maken en via welke kriterea schadeherstelbedrijven geselecteerd worden. Met andere woorden, wat schieten zij (verzekeraars) er eigenlijk mee op om dergelijke afspraken te maken? En op welke grond worden bedrijven wel of niet geselecteerd?
  En zou je een objectief (“independer”) oordeel kunnen geven of het echt onderaan de streep (met in achtneming van alle facetten) voor de verzekerde alleen maar voordelen heeft, die gestuurde schade? Want je kopt “voor en nadelen van een aangesloten schadehersteller”, maar je noemt de voordelen van het gaan naar een aangesloten hersteller en de nadelen van het gaan naar een “niet aangesloten” hersteller….

  Carla 4 juli 2012 om 15:25
 2. Beste Carla,

  Verzekeraars maken om verschillende redenen afspraken met schadeherstellers. Bijvoorbeeld om korting te krijgen op de reparaties die ze laten uitvoeren door verzekerden. Die reparaties worden immers betaald door de verzekeraar. Dat gaat vaak om grote aantallen en dus kunnen ze korting bedingen.

  Verzekeraars kunnen ook afspraken maken met betrekking tot bepaalde services voor verzekerden. Denk dan aan gratis vervangend vervoer. Voor de schadehersteller is het in ieder geval erg interessant (vanwege het grote aantal klanten) om een verzekeraar een mooi aanbod te doen.

  Op welke gronden een bedrijf wordt geselecteerd weten wij niet precies, maar ongetwijfeld zullen zaken als; landelijke dekking, kortingspercentage, service levels etc een belangrijke rol spelen.

  Tot slot. Het heeft niet alleen maar voordelen, deze gestuurde schade. Je kunt tenslotte niet tegen dezelfde prijs bij een schadehersteller van jouw keuze terecht.

  Chris Oosterling (Independer.nl) 4 juli 2012 om 16:21
 3. Beste Chris,

  Ik heb jouw reactie gelezen op de reactie van Carla.
  Ik snap dat het voordelen heeft om naar een aangesloten hersteller te gaan maar waar haal je de informatie vandaan om te zeggen dat je NIET voor dezelfde prijs naar een hersteller van de klant zijn keuze kan gaan? Deze herstellers hebben vaak dezelfde voordelen, vervangend vervoer, verlaging eigen risico en bovendien een knap stukje werk!
  Kortom zij kunnen dezelfde voordelen bieden als een aangesloten hersteller.

  Corrie 22 augustus 2013 om 12:47
  • Beste Corrie,

   Ik begrijp de verwarring, maar wat wij bedoelen te zeggen is het volgende:

   Als u volgens de polisvoorwaarden van uw verzekering naar een aangesloten hersteller moet, dan betekend dit dat er nadelige gevolgen aan zitten als u dit niet doet. Als u dan naar een niet-aangesloten hersteller gaat, dan krijgt u volgens de voorwaarden vaak een extra eigen risico of wordt niet 100% van schade aan u vergoed.

   Wij willen niet zeggen dat niet-aangesloten herstellers slechter werk leveren of minder goede voorwaarden hebben. Als je echter van je verzekeraar naar een aangesloten hersteller moet, dan krijg je uiteindelijk vaak minder vergoed als je dit niet doet.

   Astrid Leek (Independer.nl) 22 augustus 2013 om 15:59
   • Inderdaad, verwarring…. Dat is me al vaker opgevallen.

    Je krijgt minder vergoed als je naar een niet aangesloten hersteller gaat, alleen in het geval van Casco-schades uiteraard. Belangrijke aanvulling.
    Wat Corrie zegt klopt, en ik denk dat Corrie niet echt in verwarring is geweest.
    Daarnaast is het ook zeker niet zo dat er in 100% van de gevallen een dwingende vorm van schadesturing is, alhoewel de telefoniste van de verzekeraar wel goed zijn om het zo te laten overkomen.
    Om een lang verhaal kort te maken. Ik denk dat deze polisvoorwaarde mbt sturing bij het afsluiten van de polis niet altijd helder zijn bij de consument, zoals ik in mijn eerste reactie al aangaf. Ik hoop dat dat bij polisvergelijiking via Independer wel goed aan het licht komt!

    Carla 22 augustus 2013 om 17:04
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603