In de zomermaanden trekken veel mensen er weer op uit met de caravan of aanhangwagen om te genieten van een welverdiende vakantie. Je bent wettelijk verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Niet iedereen sluit een aparte verzekering voor de caravan of aanhangwagen af. Maar wat te doen als je bijvoorbeeld met je aanhanger een flinke deuk veroorzaakt bij de auto van je buurman? Ben je hier dan voor verzekerd?

Schade bij een ander is verzekerd

Voor schade die jij met je caravan of aanhanger veroorzaakt, ben je verzekerd met de WA-verzekering van je auto. Rijd je met je aanhanger tegen de auto van je buurman? Dan kan je buurman zijn schade claimen op jouw autoverzekering. Schade die je maakt met een aanhanger of caravan valt onder de autoverzekering zolang deze is gekoppeld aan de auto. Dit geldt ook na ontkoppeling, tot het moment dat de aanhanger of caravan veilig buiten het verkeer tot stilstand is gekomen.

Zwaarder dan 750 kg? Dan eigen kentekenbewijs

Caravans en aanhangers die zwaarder zijn dan 750 kg moeten een eigen kentekenbewijs hebben en dus een eigen nummerplaat. Sluit je voor zo’n caravan of aanhanger een verzekering af dan moet je dit ook kunnen aantonen door middel van de groene kaart. Je vraagt deze op bij je verzekeraar

Caravan of aanhanger zelf is niet verzekerd

De schade die bij een ongeluk ontstaat aan de caravan of aanhanger wordt niet vergoed door je autoverzekeraar. Dat geldt ook voor schade die ontstaat door brand of diefstal. Wil je deze schade vergoed hebben? Sluit dan een aparte caravan- of aanhangerverzekering af.

Welke autoverzekering past het beste bij jou?

Autoverzekering vergelijken

Bespaar gemiddeld 259 euro per jaar

Praat mee89 Reacties op “Zijn aanhanger en caravan ook verzekerd met een autoverzekering?”
  1. Kees schreef op 

    Met mijn leaseauto met trekhaak rijd ik schade aan de gehuurde caravan. De caravanverhuurder legt mij terecht de rekening voor van 1000 euro.
    Ik daarmee naar de autoverzekering natuurlijk.
    Deze meldt mij: geen schade aan het auto, dus geen uitbetaling van schade.
    Ze verkopen mij een auto met trekhaak, maar als ik iets aankoppel is er geen verkering?

    1. Quinty (Independer.nl) schreef op 

      Beste Kees,

      Wat vervelend om te horen. Helaas hebben verschillende verzekeraars uiteenlopende voorwaarden. Ik raad je aan om contact op te nemen met je huidige verzekeraar voor verdere uitleg en hulp.

      Groet, Team Webcare

  2. Irma schreef op 

    Onze aanhangwagen is tijdens onze terugreis kapot gegaan waardoor we hem achter hebben moeten laten in Duitsland.
    Nu willen we graag de aanhangwagen terug laten komen naar Nederland.
    Onder welke verzekering vallen de transportkosten hiervan?

    1. S Mulder (Independer.nl) schreef op 

      Beste Irma,

      Bedankt voor je vraag! Dit zou op je reisverzekering gedekt kunnen zijn. Ik raad je aan contact op te nemen met je verzekeraar, zij kunnen dit voor jou uitzoeken.

  3. Ankie schreef op 

    Wij gaan in Zwitserland op vakantie en mogen in de caravan van onze dochter. Zij kunnen deze echter niet zelf ophalen.
    Mogen wij met NL kenteken een caravan met CH kenteken trekken? En zijn we net zo verzekerd als wanneer we met onze eigen NL caravan zouden rijden?

  4. Beste Adrie,
    De aanhanger is verzekerd op de WA verzekering van de auto, zolang de aanhanger aan de auto is gekoppeld. De schade aan de aanhanger zelf is niet meeverzekerd op de verzekering van het trekkende voertuig en die kan dus apart verzekerd worden. Staat de aanhanger stil en los van de auto, dan is de schade die de aanhanger veroorzaakt niet meer verzekerd op de autoverzekering. Rolt de aanhanger bijvoorbeeld tegen de auto van de buren en veroorzaakt deze schade? Dan biedt de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering dekking. Hopelijk heb je zo meer duidelijkheid!

    1. Adrie Breevaart schreef op 

      Goede avond,
      Dank u voor de response. Dat is duidelijk. Om problemen te voorkomen heb ik al sinds 2010 (nieuw gekocht) een groene kaart bij de aanhanger die ik zowel in Nederland als in buitenland heb moeten tonen bij controles. In feite zegt die groene kaart niets over de aansprakelijkheid dan alleen maar dat de aanhanger extra verzekerd is voor bv casco. In Nederland ben je niet verplicht een groene kaart bij de aanhanger te hebben. Europees gezien is er geen eenheid in dat opzicht.
      Alleen maar verwarring als er bv een bekeuring gegeven wordt en het kenteken van het trekkende voertuig kan niet geregistreerd worden.

  5. Adrie Breevaart schreef op 

    Goede avond,
    Vind het nog steeds verwarrend na alles gelezen te hebben. Namelijk moet een aanhangwagen zwaarder als 750 kgs dus kenteken verplicht verzekerd zijn ongeacht het trekkende voertuig. Verder is de aanhanger met eigen kenteken zonder verzekering gekoppeld aan een trekkend voertuig met F. WA verzekerd en welke kenteken plaat dient de aanhanger dan te voeren ? Verder is de aanhangwagen met kenteken verzekert en gekoppeld achter een trekkend voertuig met F. Welke verzekering geldt dan plus kenteken plaat.
    Hoor graag.
    Mvrgrt Adrie

  6. Theo Hoogstraten schreef op 

    Hallo. Ik heb een heel speciaal vraagje.
    Mag een Nederlands gekentekende aanhanger achter een buitenlands gekentekende auto. Net als bij het vrachtverkeer.
    Ik heb bv een Hongaars gekentekende auto.
    In Hongarije hebben aanhangers een eigen kenteken en ook een eigen verzekering.
    In Nederland valt een Nederlands gekentekende aanhanger onder de verzekering van de Nederlands gekentekende auto.
    Is er een aanhangwagen verzekering zodat ik met mijn Hongaars gekentekende auto ook de Nederlandse aanhanger mag trekken

    Mvg Theo

    1. Beste Theo,

      Dat is een goede vraag! Helaas is het niet mogelijk om een aanhanger met een Nederlands kenteken te verzekeren, als hij achter een auto hangt met een Hongaars kenteken. De aanhanger valt namelijk onder de WA dekking van de auto als hij achter de auto vast zit. Beide kentekens moeten daarom uit hetzelfde land komen.

  7. A. Verburg schreef op 

    We hebben een auto-transporter (aanhanger), met eigen kenteken. Hiervoor is een aparte allriskverzekering afgesloten. De verzekeraar meent dat de aanhanger administratief gekoppeld moet worden aan de verzekering van een auto. Omdat we deze aanhanger delen met een familielid en in totaal afwisselend met drie auto’s trekken (die bij drie verschillende verzekeraars verzekerd zijn), is dat een beetje gek. Is dat nodig en zo ja waarom?

    1. Beste A. Verburg,

      Als een aanhanger, dan wel met een eigen kenteken, dan wel met een witte kentekenplaat, dan is deze verzekerd voor WA schade als deze nog niet veilig in het verkeer tot stilstand is gekomen. Dus als er iets van de aanhanger afvalt en een andere weggebruiker schade toebrengt, dan is dat via de WA verzekering van de trekkende auto verzekerd. Wat betreft de Allrisk-verzekering is dat voor de aanhanger zelf even eventuele belading van de aanhanger. Echter bieden wij zelf deze producten niet aan en kunnen we daar ook geen goed advies over geven. Wellicht kan de verzekeraar van je aanhanger uitleggen, waarom zij geregistreerde trekkende voertuig willen hebben opgenomen in de polis.

  8. Hanneke van Scheltinga schreef op 

    Ik moet bekennen dat ik niet alle reacties gelezen heb.

    ik heb een paardentrailer. Die heeft een eigen kenteken plaat dus ook een eigen kentekenbewijs.
    Valt deze paardentrailer nu wel of niet onder de WA verzekering van mijn auto? Of moet ik voor deze paardentrailer toch een eigen WA verzekering afsluiten.
    Het is mij niet helemaal duidelijk.

    1. Hi Hanneke,

      Zodra u de trailer aan de auto heeft gekoppeld is de trailer WA verzekerd. Hier hoeft u niet nog apart een WA verzekering voor af te sluiten. De trailer is niet verzekerd tegen WA + beperkt casco of WA + volledig casco verzekerd. De trailer is alleen WA verzekerd als deze gekoppeld zit aan de auto. Als de trailer niet aan de auto vast zit en er zou een schade ontstaan is de trailer niet verzekerd.

  9. Marijn Janssen schreef op 

    Als sportvereniging hebben we een trailer om twee boten te vervoeren. Kan ik als vereniging een verzekering afsluiten welke de WA dekking van de autoverzekering van de bestuurder van het trekkend voertuig overneemt?
    Met het idee dat als een van onze leden met zijn auto met de trailer schade rijd, de vereniging dit op haar verzekering kan verhalen in plaats van dat het lid zijn verzekering hiervoor aan moet spreken.

    1. Beste Marijn,
      Ik begrijp dat het vervelend is om in geval van schade dit te verhalen op de leden. Helaas is het niet mogelijk om een losse trailer verzekering af te sluiten.

  10. ben schreef op 

    als er schade wordt gereden door een ander tegen onze caravan gekoppeld aan de auto dus buiten onze schuld auto is allrisk verzekerd is de verzekeraar dan verplicht de schade te verhalen op de tegenpartij met name gericht op het buitenland

    1. Beste Ben,
      Als je een schade hebt waarvan de tegenpartij schuldig is, dan moeten zij dit uiteraard betalen. Je Allrisk verzekeraar zal hier waarschijnlijk wel mee helpen. Het kan wel afhankelijk zijn van de voorwaarden. Voor de volledigheid kun je er voor kiezen om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten.

  11. Dick de Jong schreef op 

    Als ik mijn caravan van de auto ontkoppeld heb en daarbij met het op zijn plaats zetten een andere auto beschadigd heb, valt dit onder de wa van mijn autoverzekering?

    1. Beste Dick,
      Goede vraag! Zodra je de caravan ontkoppeld van de auto valt deze onder je AVP. Dus in de situatie die u beschrijft zal de schade te verhalen zijn op uw AVP. Hopelijk heb ik u vraag kunnen beantwoorden.

  12. nagtegaal schreef op 

    vraagje: bestaat er ook een 60 dagen kaart, (verzekering) voor een bagagewagen of caravan?
    Deze bestaan wel voor campers(?).

    1. Beste Van Nagtegaal,
      Helaas zover wij weten bestaat er geen 60 dagen kaart voor een bagagewagen of caravan. Een 60 dagen kaart is ooit in het leven geroepen speciaal voor oldtimers omdat deze niet het hele jaar op de weg zijn. Een 60 dagen kaart is echt voor gemotoriseerde voertuigen bedoeld ( wegenbelasting). Een caravan of aanhanger zijn dit niet. Omdat wij verder helaas niet werken met verzekeringen voor een camper of caravan kunnen we u hier ook niet meer informatie over verstrekken.

  13. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

    Beste Danielle,
    Als de aanhanger tijdens een schade aan derde gekoppeld is aan de auto, dan is de aanhanger meeverzekerd op de WA autoverzekering. Als vervolgens de aanhanger niet meer rijdt, dan zorgt de autoverzekering ervoor dat de aanhanger wordt weggesleept naar een veilige plek.
    Voor de zekerheid kunt u ook contact opnemen met uw verzekeraar. De verzekeraar kan voor u de polisvoorwaarden nakijken.

  14. Danielle schreef op 

    als ik een aanrijding heb gehad met een aanhangertje <750 kg, achter mijn auto en alleen de aanhanger is daarna niet meer "rijdbaar" heb ik dan recht op afsleep van de aanhanger in dat geval? Op mijn groene kaart staat AF. Dat de schade aan de aanhanger niet gedekt is begrijp ik, maar het gaat dus alleen om de berging ervan.

  15. Fred schreef op 

    Met mijn Spaanse auto wil ik een NL caravan met NL kenteken trekken. Dat mag wettelijk als er maar een WA verzekering voor de caravan is afgesloten. Daar zit ´m echter het probleem; de Spaanse verzekeraars sluiten geen verzekeringen af voor buitenlandse aanhangers met kenteken en de NL verzekeraars kennen geen WA verzekering voor aanhangers omdat dat bij de autoverzekering is inbegrepen.
    Is er een verzekeringsmij bekent bij iemand die wel zo´n simpele WA verzekering wil en kan afsluiten voor deze NL caravan?

    1. Natascha Wildschut (Independer.nl) schreef op 

      Beste Fred, wat een goede vraag! Helaas durf ik hier niets over te zeggen, aangezien wij geen experts op dat gebied zijn en geen caravanverzekeringen aanbieden. Ik adviseer u om hiervoor telefonisch contact op te nemen met een verzekeraar die caravans verzekerd, die verzekeraar kan u verder helpen.

  16. Hi Mustafa, Als je een auto koopt zouden de papieren erbij moeten zitten. Ik raad u aan om even contact op te nemen met de RDW. Op het moment dat je de andere auto’s vervoerd moeten die wel verzekerd zijn, maar daar zijn speciale verzekeringen voor. Die kunnen niet via ons afgesloten worden.

  17. mustafa schreef op 

    ik heb een auto ambulance gekocht zonder papieren en kenteken en ik kon ook niet chassisnummer vinden in wagen wat moet ik doen voor papieren en kenteken te krijgen en nog een vraag ik wil auto,s vervoeren moet ik dan aparte verzekering hebben.

    Alvast bedankt.
    Mustafa

  18. Beste Woudstra,

    Wij adviseren je contact op te nemen met een verzekeraar die caravans verzekerd. Wij hebben hier helaas geen informatie over. De ANWB heeft bijvoorbeeld een goede caravanverzekering.

  19. woudstra schreef op 

    bij welke maatschappij kun je je caravan verzekeren voor de periode dat je hem gebruikt? (daarnaast een brandverzekering voor periode van de opslag buiten de vacantieperiode).

  20. Eelko van Dijk (Independer.nl) schreef op 

    Beste Mark,

    Voor schade die u met uw caravan bij anderen veroorzaakt, bent u verzekerd met de WA-verzekering van uw auto. Dit geldt alleen als de aanhanger is gekoppeld aan uw auto, of als uw aanhanger na na ontkoppeling, nog niet veilig buiten het verkeer tot stilstand is gekomen. Schade die ontstaat buiten het verkeer of schade aan de caravan zelf is niet verzekerd onder uw autoverzekering. Hiervoor kunt u eventueel een aparte verzekering afsluiten.

  21. Mark Odijk schreef op 

    We hebben een oude caravan van net ruim 750 kg, met eigen kenteken. Verder een leasebak en doorlopende reisverzekering, waardoor beredding, repatriëring en vervangend verblijf, etc. al dubbel zijn verzekerd. Moet ik nou evengoed nog een caravanverzekering afsluiten, daar zit ook de hele riedel weer in, als het me alleen om de schade aan derden gaat, bijvoorbeeld als hij op de camping, bij het loskoppelen van de auto, tegen de caravan van de buren op rolt? Groet, Mark

  22. Tamara schreef op 

    Hallo.
    Wij hebben een bagagewagen gehuurd voor de vakantie maar hij is niet verzekerd. Dus bij schade moeten we alles zelf betalen.
    Is hier een verzekering voor?

    1. Beste Tamara,

      Als de bagagewagen aan de auto is gekoppeld dan geldt voor schade die u met de wagen aan anderen toebrengt dat deze onder de WA-verzekering van het trekkende voertuig valt. Dit geldt totdat de bagagewagen veilig buiten het verkeer tot stilstand is gebracht. Voor een cascoverzekering kunt u het beste contact opnemen met de verhuurder van de bagagewagen. Waarschijnlijk heeft de verhuurder verzekeringen die u hiervoor kunt afsluiten. Of dit ook bij een andere verzekeraar kan is de vraag, omdat u zelf niet de eigenaar bent van de bagagewagen. Voor de spullen die u meeneemt op vakantie (in de bagagewagen) kunt u een reisverzekering afsluiten.

  23. Beste meneer of mevrouw Gobets,

    Een begrijpelijke reactie. Gelukkig wordt de aanhanger in deze situatie wel gezien als motorrijtuig. Volgend de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen is de definitie van een motorrijtuig als volgt:

    “Alle rij- of voertuigen, bestemd om anders dan langs spoorstaven over de grond te worden voortbewogen uitsluitend of mede door een mechanische kracht, op of aan het rij- of voertuig zelf aanwezig dan wel door electrische tractie met stroomtoevoer van elders; als een deel daarvan wordt aangemerkt al hetgeen aan het rij- of voertuig is gekoppeld of na koppeling daarvan is losgemaakt of losgeraakt, zolang het nog niet buiten het verkeer tot stilstand is gekomen.”

    Wanneer de aansprakelijke partij niet te achterhalen is, kunt u dus gewoon terecht bij het Waarborgfonds Motorrijtuigen.

  24. A. Gobets schreef op 

    Om te beginnen een citaat van de website: “Het Waarborgfonds Motorverkeer is er voor mensen die door een ongeluk met een motorvoertuig schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar, omdat dat voertuig onbekend of onverzekerd is”. Een aanhanger is geen motorrijtuig en bovendien niet los verzekerd tegen schade aan derden. Dus de verwijzing naar het waarborgfonds is onjuist in het geval waar alleen het kenteken van de aanhanger bekend is en niet het kenteken van de trekkende auto. Zonder kentekent van de trekkende auto en met een ontkennende eigenaar van de aanhanger sta je verzekeringstechnisch met lege handen.
    En dat is nu precies het probleem wat ik met mijn vraag probeerde aan te tonen. In de oude situatie hadden auto en aanhanger altijd het zelfde kenteken en kon je de ontkennende eigenaar voorbij gaan door zijn autoverzekering aan te spreken op basis van bekendheid met het kenteken van de trekkende auto. Een losse aanhanger is in principe niet verzekerd voor schade aan derden (immers, de aansprakelijkheid is verzekerd op de verzekering van de trekkende auto en daar heb je het kenteken niet van) en moet je nog maar zien dat je geld krijgt van de eigenaar van de aanhanger.

  25. Beste meneer of mevrouw Gobets,

    Het slachtoffer kan de eigenaar van de aanhangwagen aansprakelijk stellen. De eigenaar van de aanhangwagen is verantwoordelijk voor wat er met de aanhangwagen gebeurt. Een uitzondering op die regel is de situatie waarin de aanhangwagen is gestolen. Wanneer de dief een schade veroorzaakt met de aanhangwagen, dan is deze aansprakelijk voor de schade. Als u de gegevens van de dief niet kunt achterhalen moet u binnen twee weken aangifte doen bij de politie. Wanneer de politie ook niet kan achterhalen wie de aansprakelijke partij is, kunt u een claim indienen bij het Waarborgfonds Motorrijtuigen.

  26. A. Gobets schreef op 

    Zo, nu zijn we weer terug op mijn oorspronkelijke vraag die de basis was van deze reeks reacties en die vraag is nog steeds niet beantwoord.
    Het ging er om dat bij een bepaald gewicht de aanhanger een eigen kenteken moet hebben. Dat betekent dus dat je aan de achterkant van een combinatie of bij een in het verkeer losgeraakte aanhanger alleen het kenteken van de aanhanger ziet. De vraag was dus of de bestuurder van de auto is te achterhalen als alleen het kenteken van de aanhanger bekend is. De bestuurder van de combinatie hoeft dus niet de eigenaar van de aanhanger te zijn. De autoverzekering geldt voor de trekkende auto met aanhanger op het moment van aanrijding of losraken. Op wie kun je de schade, veroorzaakt met of door een aanhanger, verhalen als je alleen het kenteken van de aanhanger hebt en de eigenaar van de aanhanger ontkent dat hij met de aanhanger heeft gereden. In het verre verleden heb ik in de assurantiewereld te maken gehad met losgeraakte aanhangers die zelfs dodelijke ongevallen veroorzaakten. Toen moest het kenteken van de aanhanger gelijk zijn aan dat van de trekkende auto en was de veroorzaker van het ongeval derhalve altijd te achterhalen. Ik heb geen aanhanger maar ben nieuwsgierig hoe men in een dergelijk geval genoegdoening krijgt.

  27. Beste Geert,

    Voor schade die u met uw aanhanger bij anderen veroorzaakt, bent u verzekerd met de WA-verzekering van uw auto. Dit geldt alleen als de aanhanger is gekoppeld aan uw auto, of als uw aanhanger na na ontkoppeling, nog niet veilig buiten het verkeer tot stilstand is gekomen. Schade die ontstaat buiten het verkeer of schade aan de aanhanger zelf is niet verzekerd onder uw autoverzekering. Hiervoor kunt u inderdaad een aparte verzekering afsluiten.

  28. geert schreef op 

    hallo mijn caravanes weegt minder dan 750kg moet ik dan apart verzekert zijn aub

  29. Beste Kristin,

    Als hij met een Nederlandse auto, die in Nederland verzekerd is heen en weer naar Polen gaat is dat mogelijk. De WA-verzekering van de auto geeft dekking voor WA-schades met de aanhanger.

    Of dit mogelijk is met een Poolse auto en Poolse verzekering weten wij niet. Dat zou u moeten navragen bij bijvoorbeeld de verhuurder van de aanhangers en bij de Poolse verzekeraar.

  30. kristin wijnker schreef op 

    Goede dag !
    Mijn neef woont in polen en hij wil hier een aanhangwagen onder 750 kg huren en met deze naar polen gaan en weer terug brengen .kan dat ?e papieren en kenteken platen moet deze aanhangwagen hebben
    met vriendelijk groet kristin

  31. Paul schreef op 

    Hallo .wij willen met een licht aanhangwagen met wat handel(+- 550 kg totaal)via duitsland Oostenrijk en zo naar Bosnië .kan dat met eigen kenteken.of heb ik nog iets speciaals nodig(die aanhanger wordt daar verkocht)

  32. Beste Harry,

    Als de aanhanger tijdens het rijden losschiet en daarmee schade veroorzaakt aan een andere auto, valt dit onder de WA-verzekering van de auto waarvan hij is losgeschoten. De aanhanger is namelijk nog niet veilig buiten het verkeer tot stilstand gebracht.

  33. Harry schreef op 

    Als een lichte aanhanger losschiet van de auto is hij niet meer gekoppeld en op zijn weg een andere auto treft valt de schade aan die andere auto dan onder de WA verzekering van de auto waaraan hij gekoppeld zat? (hij is immers niet meer gekoppeld…) Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

  34. Beste Jodocus,

    Een All-risk verzekering voor de auto dekt alleen de schade aan de auto. Voor schade aan de eigen caravan of aanhanger kunt u een speciale caravan of aanhangerverzekering afsluiten.

  35. Jodocus schreef op 

    Als ik het goed begrijp wordt schade aan de eigen caravan of aanhanger niet vergoed als je een WA verzekering hebt voor de auto. Wordt de schade aan de eigen caravan of aanhangwagen wel vergoed als je een All-risk verzekering hebt afgesloten voor je auto of wordt alleen de schade aan het je auto vergoed?

    Mvg, Jodocus

  36. Martine schreef op 

    Hoi,
    Wij hebben een marktwagen (6 meter) met een Nederlands kenteken en die willen we gaan gebruiken met een auto (camper) met een Duits kenteken. Mag dat? Moet deze marktwagen dan ook gekeurd worden in Nederland? En is er in Nederland dan ook wegenbelasting verschuldigd?

    Groet Martine

  37. Beste Maria,

    Een WA-verzekering biedt alleen dekking voor schades die u toebrengt aan anderen. De verzekeraar betaalt alleen uit als een andere partij u aansprakelijk stelt voor een schade die u heeft veroorzaakt. Schade die u toebrengt aan uw eigen aanhanger is alleen verzekerd als u daar een All-risk verzekering voor heeft afgesloten.

  38. maria schreef op 

    hallo ik heb een vraag een vriend van ons heeft onze aanhanger geleend onder de 750 kg
    hij heeft er een ongeluk mee gehad onze aanhanger is nu totolos is hij er voor verzekerd hij heeft een wa verzekering voor auto

    gr maria

  39. Beste Gijs,

    In Nederland valt de caravan onder de WA-dekking van de (trekkende) auto. Voor schade die u met de caravan toebrengt aan anderen, bent u dus verzekerd. De caravan moet dan wel aan de auto gekoppeld zijn. De verzekering geldt na ontkoppeling nog tot het moment dat de aanhanger of caravan veilig buiten het verkeer tot stilstand is gekomen.

    De schade die bij een ongeluk ontstaat aan de caravan of aanhanger wordt niet vergoed door uw autoverzekeraar. Dat geldt ook voor schade die ontstaat door brand of diefstal. Hiervoor kunt u een caravan verzekering afsluiten.

    Is de caravan zwaarder dan 750 kg? Dan moet de caravan een eigen kenteken hebben. Als u de aanhanger heeft ingevoerd uit het buitenland, dan moet u een keuring laten uitvoeren door de RDW om een Nederlands kentekenbewijs te krijgen. Voor het Nederlandse kenteken dat de RDW afgeeft kunt u zeker een verzekering afsluiten. Of dit ook kan voordat u het Nederlandse kenteken heeft gekregen weet ik niet zeker. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met verzekeraars die caravan verzekeringen aanbieden.

    Heeft u nog vragen? Bel dan gerust met onze klantenservice op 035 – 626 55 44.

  40. Gijs schreef op 

    Ik heb een caravan gekocht in Engeland. Bij een officiële dealer. Ik krijg alle benodigde documenten. Hoeft de caravan niet op een tijdelijk kenteken te zetten daar deze in Engeland niet is geregistreerd op kenteken. Breng hem naar Nederland op het witte kenteken van de auto en meld hem vervolgens voor een kenteken aan bij het RDW. Ik heb een VIN nummer van de caravan.
    vraag rijg ik op basis van deze gegevens mijn caravan tijdelijk verzekerd zonder officieel kenteken.

  41. Beste Peter,

    Uw vriend kan in Frankrijk een kenteken regelen voor de aanhanger en deze in Frankrijk laten verzekeren. Met de groene kaart die hij dan krijgt is de aanhanger dan ook verzekerd in Nederland. Mogelijk kunt u ook in Nederland een uitvoeringskenteken regelen. Deze kunt u dan in Nederland verzekeren. U kunt meer informatie vragen bij bijvoorbeeld Diks, Rialto of ANWB.

  42. Peter schreef op 

    Een kennis, permanent woonachtig in Frankrijk, wil in NL een nieuwe aanhanger (meer dan 750 kg) bestellen/kopen.
    Nu vraagt deze kennis of ik deze nieuwe aanhanger straks vanuit NL mee naar Frankrijk wil nemen achter mijn (Nederlandse gekentekende) auto.
    Vraag1: moet de aanhanger voor vertrek uit NL een eigen (tijdelijk?) kenteken hebben?
    Vraag 2: als de nieuwe aanhanger meteen een Frans kenteken krijgt, mag ik deze dan met mijn NL auto trekken en is die verzekerd?
    Alvast bedankt voor reacties.

  43. Henk schreef op 

    Moet ik mijn caravan nog apart verzekeren als deze in een opslag staats die niet verzekerd is.

    1. Peter schreef op 

      Wat je wilt. Een WA-dekking is niet verplicht. Wel is het handig de caravan tegen brand, storm of diefstal verzekerd te hebben, ook in de stalling. Een stallinghouder kan mogelijk een verzekering hebben, die dergelijke risico’s afdekt.

  44. Bo schreef op 

    Ok.Ik heb het begrepen.
    Bedankt nogmaals!

  45. Peter schreef op 

    Jouw eerste vraag is JA, dat mag. 2de vraag NEEN

    1. Bo schreef op 

      Ok,
      Bedankt voor het antwoord.
      Wil hij die aanhanger toch behouden in Duitsland dan zal hij er waarschijnlijk een kenteken voor moeten aanvragen?

      1. Peter schreef op 

        Inderdaad, maar dan mag jij ALLEEN rijden met deze aanhanger als je de platen van het trekkende voertuig er op hebt. Dus NIET met Duitse platen gaan rijden

  46. Bo schreef op 

    Hallo ,Ik heb 2 vragen..
    Kan ik met mijn nederlandse aanhanger(onder de 750 kilo,dus zonder kenteken) achter mijn nederlandse auto rijden in Duitsland? Ik neem aan van wel,want de aanhanger is meeverzekerd met mijn auto.Of heb ik het mis?
    Maar kan mijn kennis in duitsland rijden met mijn (kentekenloze) aanhanger achter zijn duitse auto?
    Dit vraag ik omdat ik de aanhanger bijhem wil achterlaten in Duitsland.

  47. Albert schreef op 

    Een aanhanger zwaarder dan 750 kilo krijgt een eigen kenteken. Iemand leent of huurt een aanhanger en veroorzaakt een aanrijding waarna hij doorrijdt zonder zich bekend te maken. Getuigen zien alleen de achterzijde van de combinatie en noteren het kenteken van de aanhanger. Hoe kom ik voor schadevergoeding bij de verzekeraar van het trekkende voertuig als ik alleen de eigenaar van de aanhanger kan vinden via het kenteken en deze eigenaar ontkent alle betrokkenheid. Hij heeft bij voorbeeld diverse kennissen die ongevraagd zijn aanhanger mogen meenemen.

    1. Beste Albert,

      Omdat wij het antwoord op uw vraag ook niet weten, heb ik uw vraag voorgelegd bij het waarborgfonds. Zij geven aan dat de eigenaar van de aanhangwagen aansprakelijk blijft zolang de gegevens van het trekkende voertuig onbekend zijn. U zou hem dan aansprakelijk moeten stellen voor uw schade. Omdat dit wel een ingewikkelde situatie is, raad ik u aan om zelf ook even informatie op te vragen bij het waarborgfonds. Als u nog geen aangifte heeft gedaan van uw schade, dan is het ook verstandig om dit alsnog te doen.

      1. Albert schreef op 

        Goedemiddag,
        dit was een hypothetische vraag omdat ik vroeger in het verzekeringsvak heb gezeten en bekend ben met de toenmalige aansprakelijkheid voor het rijden met aanhanger. Ik zou dit overigens niet echt een ingewikkelde situatie willen noemen, het losraken van aanhangers en fouten bij het manoeuvreren met aanhangers of opleggers komen regelmatig voor. Recent nog in mijn directe omgeving een auto met brede aanhanger die een geparkeerde vrachtauto over de gehele lengte schampte, in dit geval zonder getuigen doorgereden. Had de eigenaar van de vrachtauto het kenteken van de aanhanger kunnen noteren, dan had hij mijns inziens nog met lege handen gestaan. Sinds de invoering van een apart kenteken voor de zwaardere aanhangwagen zag ik deze bui al hangen. Nu helemaal sinds een rechter heeft bepaald dat bekeuringen op kenteken van de aanhanger of caravan niet rechtsgeldig zijn.
        In de meeste gevallen zal het kenteken van de doorrijdende auto niet kunnen worden genoteerd en hebben getuigen en benadeelden letterlijk het nakijken. Het waarborgfonds heeft hierin overigens geen taak aangezien de schade niet is veroorzaakt door een motorvoertuig – tenzij de regels van het waarborgfonds gewijzigd zijn. Mijns inziens heeft de wetgever bij de invoering van dit kenteken deze consequenties niet overzien. Misschien dat de uitspraak met betrekking tot bekeuringen op aanhangwagen kenteken hierin verandering brengt.
        Vriendelijke groet,
        Albert.

      2. Peter schreef op 

        Dit is een probleem. Ik hoorde gisteren op de radio een bericht dat er een uitspraak is gedaan en dat bij een snelheidsovertreding, waarbij het kenteken van de caravan is geflitst ongeldig is als het kenteken van het trekkende voertuig niet zichtbaar is.
        In het specifieke geval als boven, zal de eigenaar van de aanhanger wellicht het bewijs moeten leveren dat hij niet bij dit ongeval betrokken is geweest (denk ik)

  48. alexandre leon schreef op 

    hallo
    ik heb een vraag, ik moet af en toe mijn moeder helpen met kleine kusjes n gebruik hiervoor mijn aanhangwagen maar deze is en belgisch aanhangwagen, ik ben ook een belg maar de auto is uit holland , aan welke wetgeving moet ik mij houden ( mijn aanhanger zu zeker geen 750 kg trekken )

    1. Beste Alexandre Leon,

      Wij kunnen uw vraag niet goed beantwoorden, omdat wij hier te weinig ervaring mee hebben. Wij raden u aan om uw vraag te stellen aan de RDW (rijksdienst voor wegverkeer). In België kan de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) u misschien verder helpen.

    2. Peter schreef op 

      Het is onmogelijk dat iemand die woonachtig is in België een auto met een NL-kenteken kan verzekeren in Nederland. Is de auto in Nederland verzekerd? Betaal je in Nederland wegenbelasting? voldoe je aan de APK-keuringsplicht? Bekijk ook de voorwaarden van de autoverzekering eens, hierin staat dat je een Nederland ingezetene moet zijn. Je bent dus mogelijk niet verzekerd.
      Het is dan ook verboden om een aanhanger te trekken met een Belgisch kenteken door een auto met een Nederlands kenteken. Daar het trekgewicht incl. laadvermogen kleiner is dan 750 kg moet het kenteken van de auto overeenkomen met het kenteken van de aanhanger. Ik weet niet hoe de regels exact in België zijn, maar die zullen gelijkwaardig met NL zijn.
      Als je in België woont moet je je aan de Belgische wetgeving houden

      1. alexandre schreef op 

        dit is niet helemaal mijn vraag , het is de auto van mijn moeder en ik ben er ook bestuurder van van deze auto dus de verzekering enzo is allemaal in orde
        maar mijn vraag was , als ik in belgie met de aanhangwagen riij moet ik dan een speciale verzering hebben aangezien ik belg ben ? en moet ik me aan de nederlandse wetgeving houden aangezien ik met een nederlandse wagen rij of moet ik me aan de belgische wetgeving houden ?
        alvast bedankt voor de antwoorden

        1. Peter schreef op 

          Kenteken auto en aanhanger dienen gelijk te zijn. Auto heeft NL kenteken? Zo ja, dan moet aanhanger ook dit kenteken voeren. In Nederland geldt dat de aanhanger voor het WA-risico onder de dekking van de auto valt. Er hoeft dan dus geen extra verzekering voor te worden gesloten. Ditzelfde zou, denk ik, in België ook zo gelden, maar dat weet ik niet zeker.

  49. Jeffrie schreef op 

    Hallo,

    Vraag omtrent aanhangwagen met eigen Nederlands kenteken.

    Mijn vriendin wil graag mijn aanhangwagen, lees paardentrailer, lenen zodat zij met haar Duits gekentekende auto naar concours kan.
    Kan dit zonder meer of zitten hier haken en ogen aan?

    1. Peter schreef op 

      Dit kan zondermeer NIET
      In Duitsland gelden andere regels dan in Nederland en andersom.
      In Duitsland is al veel langer een apart kenteken voor de aanhanger verplicht gesteld. In Nederland sinds een paar jaar. In Nederland is de aanhanger voor het WA-risico gedekt op de verzekering van het trekkende voertuig. In Duitsland is dit volgens mij anders geregeld. Het kan zelfs zijn dat daar de aanhanger apart verzekerd moet zijn.
      Leve één Europa

  50. bert schreef op 

    hoi,
    ik had ff een vraagje heb een caravan gekocht in nl.
    nu mijn caravan weegt leeg 709kg en de MTM is 900kg.
    nu is mijn vraag als ik mijn caravan leeg trek moet ik dan ook een aparte nummerplaat hebben voor naar frankrijk te rijden of kan dit met mijn eigen belgische nummerplaat wel mee verzekerd in mijn autopolis natuurlijk.
    of heefd dit zware rizicos?

    1. Beste Bert,

      Wij hebben helaas geen antwoord op uw vraag. Uit uw bericht begrijp ik dat u in België woont. In Nederland hebben wij de RDW (rijksdienst voor wegverkeer) die u antwoord kan geven op dit soort vragen. In België kan de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) misschien verder helpen.

  51. vd belt schreef op 

    Hallo,

    Ik zit de volgende vraag!
    AS vrij vertrekken wij met een gehuurde bus, deze is all risk verzekerend.
    wij huren tevens een aanhanger met eigen kenteken.
    wij rijden met deze combinatie door belgie en frankrijk.

    uit uw bovenstaande verhaal begrijp ik dat de aanhanger een eigen verzekering moet hebben?

    BVD

    groeten

    1. Peter schreef op 

      Bij de verhuurder van de aanhangwagen navraag doen of deze casco is verzekerd en of zij een groene kaart willen afgeven voor deze aanhanger. Doen ze dit niet, dan bij de verhuurder van de bus om een groene kaart voor de aanhanger opvragen. Of je die vrijdag al hebt dat is even afwachten. De aanhanger casco verzekeren is niet nodig. Je dient in de meeste gevallen wel in het bezit te zijn van rijbewijs met aanhanger, navragen bij verhuurder voorkomt ellende

  52. Ton Goeman schreef op 

    Hi, vraagje als mijn moeder de aanhanger van een vriend van mij leent, met kenteken maar niet heeft verzekert en mijn moeder maakt schade aan de aanhanger (de torsie as krom rijd) is de aanhanger dan toch verzekert via haar auto en of hij de schade kan verhalen via haar verzekering.
    mvg Ton Goeman

    1. peter schreef op 

      Misschien via haar WA verzekering, dit zou je even moeten navragen. In ieder geval niet via haar autoverzekering, omdat deze doorgaans niet zelf veroorzaakte schade aan de eigen getrokken aanhanger vergoedt.

    2. Beste Ton Goeman,

      Zoals Peter ook aangeeft, is de schade aan de aanhanger zelf niet meeverzekerd op de autoverzekering van uw moeder. Dit is alleen de schade die je met de aanhanger toebrengt aan anderen. Misschien dat uw vriend een aparte verzekering heeft afgesloten voor zijn aanhanger.

  53. Peter schreef op 

    Waarschijnlijk voeren zij dit product niet. Even Googlen op caravanverzekering en je krijgt zat mogelijkheden

  54. Walter schreef op 

    Heel leuk allemaal, maar waarom kan ik bij independer geen caravanverzekering vinden?

  55. Daniel schreef op 

    Hi, ik begrijp het nog niet helemaal. Ik heb een aanhanger die is beladen met meer dan 750 kg, dus ik moet er wel een verzekering voor hebben of niet? En als ik ze heb dan krijg ik een groene kaart? Waar krijg ik een nummerboard überhaupt? Krijg ik het ook zonder verzekering binnen Nederland? Want ik heb al een bedrijfspolis. Alvast bedankt, groet Daniel

    1. Peter schreef op 

      Een aanhangwagen boven de 750kg dient te zijn voorzien van een kenteken (hierover contact opnemen met RDW Veendam. De aanhanger zal bij een RDW-keuringsstation gekeurd moeten worden, waarna er een kenteken wordt toegekend). Alle aanhangers (ongeacht gewicht) zijn standaard voor het WA-risico gedekt op de autoverzekering (trekkende voertuig). Wil je de aanhanger zelf ook tegen schade verzekeren dan moet je een CASCO-dekking afsluiten (meestal kan dit bij de auto meeverzekerd worden). LET OP!! Ga je naar Frankrijk, Duitsland of Polen dan dien je wel een aparte groene kaart aan te vragen bij de verzekeraar van het trekkende voertuig (alleen als deze boven de 750kg is).

      1. Daniel schreef op 

        Perfect! Bedankt voor je snelle reactie. En dan toch nog een vraagje als je nog even de tijd hebt: De aanhanger die ik tweede hands wil kopen heeft al een kenteken. Dus hij is goedgekeurd van de RDW. Hoe lang is zo een goedkeuring geldig? En hoort het niet de zelfde nummerbord te zijn dan die van mijn auto? Alvast erg bedankt weer! groet Daniel

        1. Peter schreef op 

          Als de aanhanger al een kenteken heeft hoef je deze niet meer te keuren. Een aanhanger boven 750kg heeft een eigen kenteken. Alleen aanhangers minder dan 750kg dienen het kenteken van de auto te hebben.

  56. Hans schreef op 

    Wij hebben een bagagewagen (met tent). Deze is onder de 750 kg en voert kenteken van auto. Als we deze niet gebruiken slaan wij ‘m op bij een bedrijf, dat plaatsen verhuurt. Dat bedrijf is verzekerd tegen brand of molest, maar niet tegen diefstal of andere schade die kan ointstaan door de bagagewagen, die alleen verzekerd is als deze gekoppeld is aan de auto.
    Mijn verzekeraar (AON), waar ik all risk ben verzekerd, verzekert de bagagewagen bij opslag niet, alleehn als deze is gekoppeld aan de auto.

    1. Peter schreef op 

      LET OP! Hier is sprake van een misverstand/spraakverwarring is. AON dekt uitsluitend het WA-risico als de auto is gekoppeld aan de auto en de bagagewagen schiet los en veroorzaakt schade aan derden. Dit is geregeld in de WAM. De schade aan de bagagewagen zelf is dus NIET gedekt. Dit doet overigens geen enkele verzekeraar. Je moet de aanhanger hiervoor apart verzekeren, zodat ook de schade aan de aanhanger/bagagewagen/caravan is gedekt.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
alles overzichtelijken eenvoudig
8