Autoverzekering: hoeveel bedenktijd heb ik?

| Door: (4 reacties)

Autoverzekering: hoeveel bedenktijd heb ik?Autoverzekering

Als je een autoverzekering afsluit, heb je altijd 14 dagen bedenktijd. Deze bedenktijd is is er om jou als consument te beschermen.

Bedenktijd gaat in na ontvangst van de polis

De 14 dagen bedenktijd gaat in op het moment dat je de polis van je autoverzekering ontvangt. Sommige verzekeraars sturen je de polis op met de post, andere verzekeraars doen dit per e-mail. Tijdens de bedenktijd kan je de autoverzekering zonder het geven van een reden beëindigen. Je maakt hier geen kosten mee.

Hoe werkt het?

Zie je tijdens je 14 dagen bedenktijd van de autoverzekering af? Dan wordt je autoverzekering beëindigd vanaf de datum dat de verzekering is ingegaan. Stel: je hebt 30 december je polis ontvangen en je verzekering ging in op 1 januari. Op 10 januari laat je weten dat je hem wilt beëindigen, dan zit je nog binnen de 14 dagen bedenktijd. Je verzekering wordt dan zonder kosten gestopt per 1 januari.

Nieuwe autoverzekering

Zeg je je autoverzekering netjes binnen de bedenktijd op dan hoef je niets te betalen aan de verzekeraar. Dit betekent ook dat je in die tijd nooit verzekerd bent geweest. Dus heb je schade opgelopen binnen de bedenktijd dan hoeft de verzekeraar deze niet te vergoeden. Houd er daarnaast rekening mee dat je een andere autoverzekering moet afsluiten, anders ben je onverzekerd. Het is verstandig om de nieuwe verzekering in te laten gaan op dezelfde datum als de oude verzekering. Op deze manier zorg je ervoor dat je constant verzekerd bent geweest.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Michiel de Jong

Over Michiel de Jong

Michiel de Jong is als E-Commerce Manager Autoverzekeringen verantwoordelijk voor o.a. onze vergelijking van je autoverzekering, onderzoeken op het gebied van autoverzekeringen en de website van autoverzekeringen. Inmiddels werkt Michiel ruim een jaar bij Independer.nl. Lees verder

4 Reacties op dit artikel
 1. Hallo,
  voorheen was het volgens mij altijd 7 dagen. is dit aangepast? Kan dit ook op als je met terugwerkende kracht wilt verzekeren?
  ik heb een situatie meegemaakt dat ik eigenlijk een maand onverzekerd ben geweest. ik heb toen via de verzekeraar met terugwerkende kracht mijn auto verzekerd. Als ik schade had zou ik die dan vergoed hebben gekregen?

  bedankt.

  Sjaak 12 juli 2012 om 15:22
 2. De bedenktijd is al heel lang 14 dagen. Met terugwerkende kracht verzekeren kan vrijwel nooit, tenzij de verzekeraar een uitzondering maakt.
  Als de verzekeraar de polis inderdaad terugwerkend in heeft laten gaan, zonder voorbehouden, dan hadden zij ook een schade moeten vergoeden.

  Eelko van Dijk (Independer.nl) 13 juli 2012 om 08:33
 3. citaat Independer van hier boven ”’Het is verstandig om de nieuwe verzekering in te laten gaan op dezelfde datum als de oude verzekering. Op deze manier zorg je ervoor dat je constant verzekerd bent geweest.”’

  en Eelko van Dijk ”Met terugwerkende kracht verzekeren kan vrijwel nooit, tenzij de verzekeraar een uitzondering maakt.”

  Dus die uitzondering is waarschijnlijk onder voorbehouden van schades, dus op papier ben je verzekerd vanaf de aanschafdatum ivm de verzekeringsplicht die je hebt. toch?

  Brian 26 januari 2014 om 22:50
 4. Beste Brian,

  De tekst in ons artikel is inderdaad niet helemaal juist, ik heb mijn collega gevraagd dit aan te passen. Wij zeggen dat het verstandig is om de nieuwe verzekering in te laten gaan op dezelfde datum als de oude verzekering, maar in veel gevallen zal dit niet mogelijk zijn. De meeste verzekeraars zijn namelijk niet bereid uw auto met terugwerkende kracht te verzekeren (zoals mijn collega Eelko ook aangeeft in zijn reactie). U zou wel altijd aan uw verzekeraar kunnen vragen of zij hier een uitzondering op kunnen maken.

  Als u een verzekering bijvoorbeeld na 7 dagen annuleert, bent u met terugwerkende kracht per ingangsdatum niet meer verzekerd. Als u op dag 7 ook een nieuwe verzekering aanvraagt, bent u vanaf die dag weer verzekerd. U heeft dan dus wel een onverzekerde periode van 7 dagen. Hiermee moet u dus wel rekening houden als u een verzekering annuleert. Zoals u namelijk ook noemt in uw bericht bent u als kentekenhouder wel verzekeringsplichtig.

  Astrid Leek (Independer.nl) 28 januari 2014 om 16:09
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603