Autoverzekering: kan ik de auto van mijn kind verzekeren?

| Door: (10 reacties)

Autoverzekering

Sommige ouders overwegen om voor hun kind een autoverzekering af te sluiten. Ze denken dat hun kind op deze manier minder premie hoeft te betalen. Het kind zou dan kunnen profiteren van de opgebouwde korting van de ouders. Maar is het mogelijk om als ouder een autoverzekering voor je kind af te sluiten? Kortgezegd: nee. Alleen de kentekenhouder van de auto kan de auto verzekeren. Dus als de auto op naam staat van het kind, kan alleen het kind zelf de auto verzekeren.

Partners kunnen wel elkaars auto verzekeren

Dit is een uitzondering op de regel. De partner van de kentekenhouder mag namelijk de auto wel verzekeren als diegene op hetzelfde adres woont.

De auto van het kind op naam van de ouder

Het komt voor dat ouders de auto van het kind op hun naam laten zetten. Zij verzekeren dan de auto en laten het kind erin rijden. Op deze manier betaalt hun kind minder premie wanneer het kind de autoverzekering zelf zou regelen. Kinderen hebben namelijk nog geen schadevrije jaren opgebouwd en krijgt dus geen no-claim korting op de premie. Toch is het verstandiger om de auto op naam van het kind te zetten en het kind zelf de auto te laten verzekeren. Zo bouwt ook het kind schadevrije jaren op. En hoe eerder je daarmee begint, hoe meer profijt je daar later van hebt.

Regelmatige bestuurder

Autoverzekeraars kijken bij het bepalen van de premie naar de leeftijd van de regelmatige bestuurder. Als het kind het meest in de auto zal rijden, is het kind de regelmatige bestuurder. Wil je als ouder de auto van je kind verzekeren, dan zul je dit ook moeten aangeven. Uiteindelijk bespaar je dan niets op de premie.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 4
Google+ 1
Klik hier om ons te volgen op Google+
Michiel de Jong

Over Michiel de Jong

Michiel de Jong is als E-Commerce Manager Autoverzekeringen verantwoordelijk voor o.a. onze vergelijking van je autoverzekering, onderzoeken op het gebied van autoverzekeringen en de website van autoverzekeringen. Inmiddels werkt Michiel ruim een jaar bij Independer.nl. Lees verder

10 Reacties op dit artikel
 1. Ik heb een vraag. Bij welke leeftijd van een kind is de premie gelijk aan een ouder?
  Is dit als ze 21 jaar zijn?

  G 3 december 2012 om 22:39
  • Beste G,

   Dit verschilt per verzekeraar. De meeste verzekeraars rekenen een toeslag voor jonge bestuurders tot een door hen bepaalde leeftijd. Als u advies wilt bij het vergelijken van autoverzekeringen, kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Wij zijn bereikbaar op het nummer 035-626 55 44 en helpen u graag verder.

   Astrid Leek (Independer.nl) 4 december 2012 om 09:59
 2. Als je 2 verzekeringen op je naam hebt staan en je zoon of dochter krijgt een ongelukje met de ene auto, gaat dan de no-claimkorting van beide verzekeringen omlaag?

  W. 29 december 2012 om 17:32
  • Beste W.,

   Als er een schade wordt gemaakt met uw ene auto, dan heeft dit geen invloed op de schadevrije jaren en no-claimkorting van uw andere auto.

   Astrid Leek (Independer.nl) 31 december 2012 om 10:24
 3. De auto staat op de naam van de ouder staat en de verzekering ook, maar de tenaamstelling wordt naar het kind overgezet. Is de verzekering dan nog rechtsgeldig?

  J. 5 januari 2013 om 16:53
  • Beste J.,

   In deze situatie is het voor een verzekeraar van belang dat de hoofdbestuurder van de auto ook de kentekenhouder en verzekeringnemer is.
   Als uw kind de hoofdbestuurder van de auto is, dan zal hij/zij de auto ook moeten verzekeren op zijn/haar naam. Verzekeraars willen dan vaak ook dat het kenteken op naam van uw kind staat. U kunt het best even contact opnemen met uw verzekeraar om te informeren hoe zij dit kunnen regelen.

   Astrid Leek (Independer.nl) 8 januari 2013 om 09:09
 4. Beste j,

  Drie jaar geleden heb ik de auto van mijn dochter verzekerd. Mijn dochter woonde toen nog thuis en de auto staat op haar naam. Nu is zij uitwonend moet zij nu de autoverzekering omzetten om fraude te voorkomen?

  Groet,

  Phylicia

  Phylicia 18 september 2013 om 21:02
  • Beste Phylicia,

   Wij raden u wel aan om dit te bespreken met uw verzekeraar. U weet dan in ieder geval zeker of de auto goed verzekerd is bij een eventuele schade.

   Los daarvan is misschien het wel een goed idee om de auto op naam van uw dochter te verzekeren. Zij is de hoofbestuurder en heeft ook de auto op haar naam staan. Als zij nu ook de verzekering op haar naam krijgt, begint zij ook met het opbouwen van schadevrije jaren op haar eigen naam.

   Astrid Leek (Independer.nl) 19 september 2013 om 16:38
 5. Even checken of het onderstaande mogelijk is. Ik geef mijn zoontje van 3 een 30 jaar oude motor cadeau. Die kost een paar honderd euro en is vrijgesteld van wegenbelasting. De motor gaat op zijn naam en hij betaalt per jaar een paar tientjes verzekering per jaar. Uiteraard rijdt hij er niet op tot zijn 18e. Hij heeft immers geen rijbewijs. Maar ook zonder rijbewijs mag je kentekenhouder zijn. Schadevrije jaren worden opgebouwd omdat er al die jaren niet geclaimd wordt. Op zijn 18e verkoopt hij de motor en bij aanschaf van een nieuw voertuig ontvangt hij 75% premiekorting o.b.v. 15 opgebouwde schadevrije jaren. Is dit mogelijk?

  Tim 14 oktober 2013 om 15:20
  • Beste Tim,

   Het is volgens ons niet mogelijk om een autoverzekering aan te vragen op naam van uw zoontje. Onze kennis over motorverzekering is minder groot, maar wij gaan er toch vanuit dat daarvoor enigszins dezelfde regels gelden.
   Als het al mogelijk is om het kenteken van de motor op naam van uw zoontje te krijgen (volgens informatie van de RDW moet hij dan minimaal 18 jaar zijn), dan zal u bij het aanvragen van de verzekering moeten aangeven wie de hoofdbestuurder is. Als u hierbij de gegevens van uw zoontje opgeeft, zullen zij hier niet mee akkoord gaan. U zoontje is namelijk minderjarig en hij heeft geen geldig rijbewijs. Als u uw eigen gegevens opgeeft, zal de verzekering op uw naam komen te staan en bouwt u als hoofdbestuurder ook de schadevrije jaren op.

   Astrid Leek (Independer.nl) 15 oktober 2013 om 14:25
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

RSS Feed


Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

28.063
8.598
980