Autoverzekering: wat is de “No blame – No claim” regeling?

| Door: (5 reacties)

Autoverzekering: wat is de “No blame – No claim” regeling?Autoverzekering

Sommige autoverzekeraars hebben een “No blame – No claim” regeling bij hun autoverzekering. Wat houdt deze regeling nu precies in en wat heb jij hier als automobilist nu eigenlijk aan?

Eerst een voorbeeld:
Marieke rijdt fietser aan die tussen de auto’s door de weg opfietst. De fietser keek niet goed uit en stak zonder te kijken over. Marieke heeft geen schuld, omdat ze de fietser niet aan kon zien komen. Maar toch is ze wel aansprakelijk voor de verwondingen bij de fietser. De verzekeraar van Marieke moet de eventuele kosten die de fietser maakt dus vergoeden.

Waarom aansprakelijk terwijl je geen schuld hebt?
In dit voorbeeld is Marieke aansprakelijk omdat dit zo in de wet is vastgelegd. Je bent namelijk als bestuurder van een auto meestal aansprakelijk bij een ongeval met fietsers. Ook als het ongeval niet jouw schuld is.

Deze wet is er omdat voetgangers en fietsers (de zwakkere verkeersdeelnemers) kwetsbaar zijn in het verkeer ten opzichte van auto’s (de sterkere verkeersdeelnemers). De zwakkere verkeersdeelnemers worden daarom extra beschermd. Kinderen onder de 14 jaar hebben vaak extra bescherming. Zij zijn zich volgens de wet niet altijd even goed bewust van het gevaar op de weg.

Geen schuld? Geen premieverhoging
Deze wet zorgt ervoor dat een automobilist aansprakelijk is terwijl hij geen schuld heeft. De automobilist kon er dus eigenlijk niets aan doen en is niets te verwijten. Daarom hebben sommige verzekeraars een regeling voor dit soort situaties: de No blame – No claim regeling. Omdat je geen schuld hebt aan het ongeval zijn er geen gevolgen voor je no-claim korting. Met deze regeling gaat je premie dus niet omhoog. Ook houd je hetzelfde aantal schadevrije jaren. Of jouw verzekeraar deze regeling ook heeft, kun je lezen in de polisvoorwaarden van jouw verzekering. Ook bij het vergelijken van autoverzekeringen op Independer.nl kun je dit lezen bij de details van de polisvoorwaarden.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Michiel de Jong

Over Michiel de Jong

Michiel de Jong is als E-Commerce Manager Autoverzekeringen verantwoordelijk voor o.a. onze vergelijking van je autoverzekering, onderzoeken op het gebied van autoverzekeringen en de website van autoverzekeringen. Inmiddels werkt Michiel ruim een jaar bij Independer.nl. Lees verder

5 Reacties op dit artikel
 1. Bij een ongeval tussen een auto en een fietser treedt vaak niet alleen schade op aan de fiets(er) maar ook aan de auto. Geldt de no blame regeling dan ook voor de schade aan de auto?

  G. Janssen 25 oktober 2016 om 16:13
 2. Beste meneer of mevrouw Janssen,

  Wanneer de fietser volledig aansprakelijk is voor schade aan de auto, kan de automobilist deze schade 100% verhalen op de fietser en zal er sowieso geen terugval plaatsvinden in de schadevrije jaren en no-claim korting.

  Jen van Horen (Independer.nl) 26 oktober 2016 om 08:47
  • Geachte heer Van Horen,

   Maar de wet zegt toch dat de automobilist in principe altijd aansprakelijk is bij een aanrijding met een fietser ? Dan valt er toch ook niets te verhalen ?

   G. Janssen 26 oktober 2016 om 14:49
 3. Geachte heer Van Horen,

  Maar de wet zegt toch dat de automobilist in principe altijd aansprakelijk is bij een aanrijding met een fietser ? Dan valt er toch ook niets te verhalen ?

  G. Janssen 26 oktober 2016 om 14:47
 4. Beste meneer of mevrouw Janssen,

  Deze regeling (artikel 185 uit de wegenverkeerswet voor de bescherming van zwakkere verkeersdeelnemers) werkt maar één kant op. De automobilist wordt altijd (gedeeltelijk) aansprakelijk gesteld voor de schade van de fietser, zodat de fietser schadeloos wordt gesteld na een aanrijding. Dit is onafhankelijk van de schuldvraag.

  De schade aan de auto wordt hetzelfde behandeld als reguliere schades. Als de fietser hiervoor (gedeeltelijk) aansprakelijk is kunt u de schade dan ook (gedeeltelijk) op hem of haar verhalen. Hierbij wordt dus wel gekeken naar de schuldvraag en zijn er geen vastgestelde percentages.

  Jen van Horen (Independer.nl) 26 oktober 2016 om 15:03
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.610
603