Autoverzekering: wat moet ik doen als mijn auto gestolen is?

| Door: (20 reacties)

Autoverzekering: wat moet ik doen als mijn auto gestolen is?Autoverzekering

Stel je auto is gestolen. Heel vervelend, maar gelukkig heb je een autoverzekering. Toch is er wel een aantal acties die je zelf moet ondernemen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Betrapt op heterdaad?

De kans is niet groot maar ben je getuige van de diefstal van je auto? Bel dan direct 112. De politie kan dan meteen uitkijken naar jouw auto en de kans dat de autodief wordt gepakt, wordt daarmee flink vergroot.

Doe aangifte bij de politie

In de meeste gevallen ontdek je pas dat je auto gestolen is als de dief gevlogen is. Doe dan wel meteen aangifte bij de politie. En zorg ervoor dat je je kentekenbewijs bij de hand hebt. In het kentekenregister van de RDW zet de politie een aantekening dat je auto gestolen is. Je hoeft dan geen motorrijtuigbelasting te betalen. Ook ben jij niet meer aansprakelijk voor schade die de dief met jouw auto veroorzaakt bij anderen. De politie vraagt bij de aangifte onder meer naar:

• Merk, type en kenteken
• Plek waar de auto gestolen is
• Dagwaarde van de auto
• Kilometerstand;
• Bijzonderheden van de auto
• Serienummers e.d. van spullen in de auto (autoradio, fototoestel, etc.)

Is je auto in het buitenland gestolen? Doe dan meteen aangifte bij de politie in het buitenland. Met dit proces-verbaal kun je aangifte doen als je weer terug bent in Nederland. Dat is nodig omdat alleen de Nederlandse politie aan de RDW doorgeeft dat je auto gestolen is.

Meld de diefstal bij VBV

Als je auto is gestolen dan kun je de auto laten registeren als ‘vermist’. Je kunt de diefstal melden bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV).

Meld de diefstal bij je verzekeraar

Diefstal van je auto is niet altijd gedekt in je autoverzekering. Een WA verzekering dekt alleen de schade die jij met je auto bij iemand anders veroorzaakt, dus geen diefstal. Bij een WA met beperkt casco en volledig casco is een diefstal wel gedekt. Je moet een diefstal wel altijd melden bij je verzekeraar (ook als je WA verzekerd bent). De verzekeraar kan dan jouw autoverzekering opschorten, dat betekent tijdelijk stopzetten. Je betaalt dan niet voor je autoverzekering voor de periode van diefstal. De verzekeraar kan namelijk jouw kenteken afmelden bij de RDW en je autoverzekering schorsen. Je betaalt dan niet voor je autoverzekering. Als de diefstal wel gedekt is, zal je verzekeraar je vragen om een ingevuld schadeformulier en een bewijs van aangifte bij de politie.

30 dagen vindtijd

Verzekeraars handelen de diefstal van jouw auto niet meteen af. Ze houden namelijk een wachtperiode van 30 dagen aan. Wordt jouw auto binnen deze 30 dagen teruggevonden dan vergoedt de verzekeraar de eventuele schade aan je auto.

Is jouw auto na 30 dagen niet terecht? Dan keert de verzekeraar je het bedrag uit. Wordt je auto na 30 dagen alsnog teruggevonden? Dan krijg je je auto terug, je moet uiteraard wel het schadebedrag aan de verzekeraar terugbetalen.

Vervangende auto

Als diefstal gedekt is in je autoverzekering vergoedt je verzekeraar meestal ook de kosten die je maakt voor een vervangende auto. Dit geldt dan vaak voor een maximale periode van 30 dagen. In de voorwaarden van je verzekering kun je deze informatie terugvinden.

Hoeveel krijg ik terug van de verzekering?

Dat hangt af van de regeling die jouw autoverzekering heeft. Bij een nieuwwaarderegeling (alleen voor nieuwe auto’s) krijg je het bedrag dat jouw auto nu nieuw kost uitgekeerd. Vaak geldt een nieuwwaarderegeling alleen voor het eerste jaar van je verzekering. Een aanschafwaarderegeling vergoedt het aankoopbedrag van een tweedehands.  Als je een gelijkwaardige autoregeling hebt dan krijg je genoeg geld van de verzekeraar terug om een gelijkwaardige auto te kopen.

Heb je geen speciale regeling dan zal de verzekeraar de dagwaarde uitkeren. Dat is de waarde die je auto had op het moment van de diefstal. De dagwaarde kan onder de marktwaarde van je auto liggen, waardoor je met het schadebedrag niet een gelijkwaardige auto kunt aanschaffen. Bekijk voor meer informatie deze video over dagwaarde.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 7
Google+ 0
Klik hier om ons te volgen op Google+
Michiel de Jong

Over Michiel de Jong

Michiel de Jong is als E-Commerce Manager Autoverzekeringen verantwoordelijk voor o.a. onze vergelijking van je autoverzekering, onderzoeken op het gebied van autoverzekeringen en de website van autoverzekeringen. Inmiddels werkt Michiel ruim een jaar bij Independer.nl. Lees verder

20 Reacties op dit artikel
 1. Hallo,
  Recent is mijn auto gestolen. Deze was goed verzekerd bij de dealer ( dit merk heeft een eigen verzekering ).
  Nu krijg ik een nieuwe ( 3 jaar nieuwwaarde regeling ) maar moet ik een nieuwe auto accepteren ? kan ik ook het geld vragen ?

  henk broos 22 april 2014 om 01:26
 2. Beste Henk Broos,

  Als u liever het geld wilt ontvangen dan een nieuwe auto, dan kunt u daar natuurlijk altijd om vragen. Of zij dit zullen accepteren is afhankelijk van de polisvoorwaarden die u bij uw dealer heeft. Vaak keren verzekeraars bij diefstal de dagwaarde of nieuwwaarde uit. Uw dealer heeft echter het recht om hier een andere keuze in te maken als dit zo in de polisvoorwaarden staat.

  Jen van Horen (Independer.nl) 22 april 2014 om 09:27
 3. Mijn auto is gestolen op vakantie in Spanje, maar diefstal is niet gedekt op de verzekering die ik via Independer bij de OHRA heb afgesloten. De diefstal heb ik meteen gemeld bij de OHRA Hulpdienst en ik heb aangifte gedaan bij de lokale politie.
  Nu ik weer terugben, blijkt dat de OHRA Hulpdienst de auto niet heeft uitgeschreven. De OHRA wil dat ik zelf nog een keer aangifte ga doen bij de politie in Nederland, meer dan een maand na dato, en dat ik zelf actie onderneem om hem bij RDW om de auto uit te schrijven. Totdat ik zelf actie onderneem mag ik voor de autoverzekering blijven betalen, ook al kan ik bewijzen dat de auto ruim een maand geleden is gestolen.
  Ik zou de tekst in jullie artikel dus aanpassen want het is niet zo dat de verzekering de auto uitschrijft en stopt met het innen van de premie.

  niels 3 september 2014 om 17:59
 4. Beste Niels,

  Wat vervelend dat uw auto is gestolen op vakantie. Vooral ook omdat u in Nederland opnieuw voor verassingen bent komen te staan. Bedankt voor het delen van uw ervaring en voor uw feedback op dit artikel. We hebben het meteen aangepast. We hopen dat anderen die hetzelfde meemaken als u nu beter weten waar ze aan toe zijn. We wensen u toe dat het verder snel en goed met u wordt opgelost bij Ohra.

  Jen van Horen (Independer.nl) 11 september 2014 om 08:31
 5. Hello

  Heb vraagje me auto is Iets meer dan 4 weken is gestolen
  Maar nog niks gehord van verzieking heb ze gebeld
  Zeggen ze we moeten uitzoeken iemand weet iets meer
  Wat moet k doen want zondrr auto is niks

  Bedankt

  Kawa 18 september 2014 om 16:27
 6. Beste Kawa,

  Wat vervelend dat uw auto is gestolen. Vooral omdat u op dit moment graag een auto wilt gebruiken. Het is gebruikelijk dat verzekeraars bij diefstal eerst dertig dagen wachten of uw auto nog terug wordt gevonden. Helaas kunt u daar meestal niets aan veranderen. U kunt natuurlijk wel vragen aan uw verzekeraar om de afhandeling zo snel mogelijk te laten verlopen, omdat u erg graag weer auto wilt rijden. Wij wensen u toe dat u snel weer de weg op kunt met uw eigen of met een andere auto.

  Jen van Horen (Independer.nl) 19 september 2014 om 20:22
 7. Halo mijn auto is gestolen en is verzekerd bij centraal beheer Achmea de auto verzekering stond op naam van mijn schoonmoeder maar het overschrijf bewijs stond op mijn. Naam nu wilt de verzekering niet uitkeren omdat ze zeggen dat dit niet mag? Ik heb in het verleden wel eerder een schade gehad dit hebben ze toen wek uitgekeerd op mijn naam en rekening nummer maar nu mijn wagen gestolen is willen ze niet uitkeren naar mijn inzien kan dit niet je kan niet een keer wel uitkeren en de andere keer niet? Dan hadden ze de eerste keer ook niet. Mogen uitkeren?

  Wendell 1 oktober 2014 om 11:42
 8. Beste Wendell,

  Bij de aanvraag van de verzekering had u moeten aangeven dat het kenteken op uw naam stond. Heeft u opgegeven dat het kenteken op naam van uw schoonmoeder stond? Dan heeft u niet voldaan aan uw mededelingsplicht. De verzekeraar had de aanvraag waarschijnlijk niet geaccepteerd wanneer u wel de juiste informatie had opgegeven. Om die reden mogen zij nu weigeren om de schade uit te keren en de verzekering beëindigen. Het lijkt erop dat zij dit nog niet wisten toen zij uw eerste schade hebben uitgekeerd. De verzekeraar is namelijk verplicht om binnen twee maanden nadat ze ontdekken dat u de mededelingsplicht niet bent nagekomen aan u te laten weten wat daarvan de gevolgen zijn.

  Jen van Horen (Independer.nl) 2 oktober 2014 om 08:42
  • Beste heer wij hebben dit duidelijk aangegeven nubontkent de verzekeraar dit bij de eerste schade is dit oonieuwe aangegeven waardoor zij onder mij naam op mijn rekeninge. Nummer hebben uitgekeerd omdat ik de bestuurder was en ik aangaf dat de auto van mij was dat ze daarom op mijn. Rekening moesten uitkeren dit is toen gebeurd een jaar geleden de auto is al 3 jaar verzekerd bij de verzekeraar in mijn ogen lijkt het dat de verzekeraar niet mag uitkeren op iemand anders zijn naam als zij niet akkoord gaan met die voorwaarden dit hebben ze een jaar geleden dus wel gedaan? Hadden ze dan niet op het rekening nummer moeten uitkeren wat bij hun bekend is fit is het rekening nummer van mijn schoonmoeder de verzekering nemer?

   Wendell 2 oktober 2014 om 10:53
 9. Beste Wendell,

  Als u kunt aantonen dat u drie jaar geleden al heeft aangegeven dat het kenteken op uw naam stond, dan kunt u mogelijk bezwaar maken. Als de verzekeraar toen al wist dat de auto op uw naam stond, dan kunnen zij op dit moment niet weigeren om uit te keren om deze reden. De verzekeraar had u dan binnen twee maanden moeten laten weten wat de consequenties waren van deze ontdekking. Het is dus verstandig om na te gaan of u daar nog iets zwart op wit heeft staan. Alleen het feit dat er op uw rekeningnummer is uitgekeerd is onvoldoende informatie. Het is niet de verantwoordelijkheid van de verzekeraar om er achter te komen wie de kentekenhouder is. Als zij aan u betaald hebben, betekent dat niet dat zij ook wisten dat u de kentekenhouder was. Dit had u dan dus wel duidelijk moeten communiceren naar de verzekeraar.

  Jen van Horen (Independer.nl) 2 oktober 2014 om 11:51
 10. Beste ik heb tijden het melden. Van een nieuwe schade dit nogmaals aangeven dit is ook de reden waarom ze op mij naam hebben uitgekeerd en niet op de verzekerde in de polis zie ik mijn. Naam biet staan alleen van. Mij schoonmoeder wij hebben wel duidelijk aan gegeven dat ik de regelmatige bestuurder ben de reden van het uitkeren op mij rekening is omdat ik zelf heb gebeld met de verzekering en heb aangegeven dat de auto van mij is hierop hebben ze op mijn rekening het schade bedrag gestort ik weet niet of ik hier sterk mee sta.

  Wendell 2 oktober 2014 om 17:17
  • Beste Wendell,

   U kunt dit in elk geval bespreken met uw verzekeraar. Komt u er in overleg niet uit? Dan kunt u erover denken om een klacht in te dienen. Als u niets zwart op wit heeft staan kan het inderdaad moeilijk zijn om aan te tonen dat dit echt besproken is. Telefoongesprekken worden meestal niet zo lang bewaard. Het is aan te raden om zoveel mogelijk in samenspraak te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Mogelijk wil uw verzekeraar u dan wel tegemoet komen.

   Jen van Horen (Independer.nl) 3 oktober 2014 om 08:59
 11. goeie avond

  2 en half jaar geleden is mijn auto gestolen, nooit terug gevonden als ik het kenteken in toets op rdw staat er ook ja bij geregistreerd als gestolen.

  nou krijg ik vandaag na 2 en half jaar een bekeuring in de bus voor het niet hebben van een geldig keuring en verzekering terwijl de auto al vanaf het begin geregistreerd staat als gestolen wat nu >?

  johan 18 oktober 2014 om 22:20
  • Beste Johan,

   Het lijkt erop dat er iets mis gaat. U kunt hierover contact opnemen met de RDW. Zij kunnen de boetes weer intrekken als deze onterecht zijn geweest.

   Jen van Horen (Independer.nl) 20 oktober 2014 om 08:59
 12. Hallo,
  mijn auto is gestolen door een junk en politie heeft op weg klemgereden. daardoor is er een grote schade bij mijn auto.
  mijn auto was ook niet verzekerd voor diefstal. Ik heb mijn auto teruggekregen van de politie maar met schade. omdat de tegenpartij junk is en geen inkomen etc heeft kan ik ook niet bij hem claimen.
  hoe kan ik nu verder?
  wie kan mijn kosten vergoeden?
  groeten,
  Mahmutcan

  mahmutcan 24 oktober 2014 om 00:17
 13. Beste Mahmutcan,

  Helaas hebben wij geen goed nieuws voor u. Deze schade kunt u niet claimen op uw WA-verzekering voor de auto of bij het waarborgfonds voor motorverkeer. U kunt wel de junk aansprakelijk stellen, maar wij begrijpen dat dit een lange en lastige weg kan zijn als hij geen inkomen heeft. Het is waarschijnlijk de snelste manier om de schade zelf voor te schieten en achteraf te verhalen op de dader.

  Jen van Horen (Independer.nl) 24 oktober 2014 om 14:45
 14. @mahmutcan. Ik stel, dat de politie deze schade heeft veroorzaakt door de junk in jouw auto te rammen……stel tevens, dat de politie gewoon verzekert is tegen beroepsmatig veroorzaakte schade…..
  dàn zou je de schadeclaim bij de politie moeten neerleggen. Kun je niet zonder auto, dan huur er een.

  Vergeet je, dat je ooit een rechtsbijstandsverzekering had afgesloten……ben je een beetje dom bezig om Independer naar de onbekende weg te vragen, want dan moet je dit de verzekering melden, tenzij je bij Independer verzekert bent…..maar ook dan is dit forum weer een onnodige omweg.

  Mijn uitgangspunt is:
  Het politievoertuig heeft jouw auto beschadigd en de politie zal deze schade moeten vergoeden en op de junk moeten verhalen. Hoe? is jouw probleem niet.

  Hoe denkt Independer (de jurist) over deze pragmatische insteek? Gaan jullie op het forum ook verregaande adviezen geven, of is het teveel verwacht. Ik miste een verwijs naar de rechtsbijstand.

  Wie had al eens zo’n akkefietje? en kan zijn/haar ervaring hier delen?

  pragmaticus 24 oktober 2014 om 16:01
  • @mamutcan. Helaas had Independer hierboven slecht nieuws voor je, maar ga ikzelf ervan uit, dat de politie jouw auto heeft beschadigd en dit nog niet einde verhaal hoeft te zijn. Dat de auto vooraf gestolen was staat niet als een uitsluiting in àlle verzekeringsvoorwaarden.
   Daarom mijn raad, laat je vakkundig en gratis begeleiden door een verzekeringsdeskundige die wéét hoe hij de voorwaarden van de politieverzekering moet lezen, interpreteren, benaderen of aanpakken.

   Zo snel als Independer geven we niet op….toch?

   Geef je ooit een feed-back a.u.b. ‘dàt is beter voor elkaar’!

   http://www.verzekeraarklachten.nl/gratis-advies/

   pragmaticus 25 oktober 2014 om 17:46
  • HERHALING: Op 25 oktober 17.46 geplaatst op dit forum maar niet gepubliceerd

   @mamutcan. Helaas had Independer hierboven slecht nieuws voor je, maar ga ikzelf ervan uit, dat de politie jouw auto heeft beschadigd en dit nog niet einde verhaal hoeft te zijn. Dat de auto vooraf gestolen was staat niet als een uitsluiting in àlle verzekeringsvoorwaarden.
   Daarom mijn raad, laat je vakkundig en gratis begeleiden door een verzekeringsdeskundige die wéét hoe hij de voorwaarden van de politieverzekering moet lezen, interpreteren, benaderen of aanpakken.
   Zo snel als Independer geven we niet op….toch?

   Ik heb verzekeringsklachten al vooraf geïnformeerd.
   Geef je ooit een feed-back a.u.b…….
   ‘dàt is beter voor elkaar’!

   http://www.verzekeraarklachten.nl/gratis-advies/

   k 26 oktober 2014 om 09:28
 15. Verzekeringsklachten.nl heeft zondag! meteen op de vraag gereageerd

  Interpretatie:

  – de toedracht en het schaderapport zijn nodig voor een precieze beoordeling

  – de verzekeringspolis (van de politie) vertelt iets over de gestelde voorwaarden
  (op het internet staan overigens veel in-officiële verhalen van uitgeklede overheidsverzekeringen)

  – in de praktijk is er héél vaak ‘niemand thuis’

  Dit kan ons burgers morgen dus allemaal overkomen……?

  Auto gestolen, door de politie teruggevonden en door de politie beschadigd, een uitgeklede junk als dader……en de burger zoekt het allemaal zèlf maar uit.

  Prima thema voor een Independer-Blog denk ik. Misschien bij het thema rechtsbijstandsverzekering?

  Kan Independer voor ons misschien ook iets meer dan alleen ‘het beste uit verzekeraars halen’?
  Bij voorbeeld de verzekeraars hiervoor een aanvullende verzekering laten ontwikkelen? Want dit betreft toch een onverwachte financiële inbreuk die behoorlijke gevolgen kan hebben. Ook van een heel ander niveau als: ‘mijn kind heeft mijn i-pad in het toilet gegooid’, waarvoor bijna dagelijks verzekeraars worden aangesproken…….(lastig gevallen)!

  pragmaticus 27 oktober 2014 om 09:59
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

RSS Feed


Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

28.505
8.598
966