Autoverzekering: wat moet ik doen als mijn auto gestolen is?

| Door: (5 reacties)

Autoverzekering: wat moet ik doen als mijn auto gestolen is?Autoverzekering

Stel je auto is gestolen. Heel vervelend, maar gelukkig heb je een autoverzekering. Toch is er wel een aantal acties die je zelf moet ondernemen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Betrapt op heterdaad?

De kans is niet groot maar ben je getuige van de diefstal van je auto? Bel dan direct 112. De politie kan dan meteen uitkijken naar jouw auto en de kans dat de autodief wordt gepakt, wordt daarmee flink vergroot.

Doe aangifte bij de politie

In de meeste gevallen ontdek je pas dat je auto gestolen is als de dief gevlogen is. Doe dan wel meteen aangifte bij de politie. En zorg ervoor dat je je kentekenbewijs bij de hand hebt. In het kentekenregister van de RDW zet de politie een aantekening dat je auto gestolen is. Je hoeft dan geen motorrijtuigbelasting te betalen. Ook ben jij niet meer aansprakelijk voor schade die de dief met jouw auto veroorzaakt bij anderen. De politie vraagt bij de aangifte onder meer naar:

• Merk, type en kenteken
• Plek waar de auto gestolen is
• Dagwaarde van de auto
• Kilometerstand;
• Bijzonderheden van de auto
• Serienummers e.d. van spullen in de auto (autoradio, fototoestel, etc.)

Is je auto in het buitenland gestolen? Doe dan meteen aangifte bij de politie in het buitenland. Met dit proces-verbaal kun je aangifte doen als je weer terug bent in Nederland. Dat is nodig omdat alleen de Nederlandse politie aan de RDW doorgeeft dat je auto gestolen is.

Meld de diefstal bij VBV

Als je auto is gestolen dan kun je de auto laten registeren als ‘vermist’. Je kunt de diefstal melden bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV).

Meld de diefstal bij je verzekeraar

Diefstal van je auto is niet altijd gedekt in je autoverzekering. Een WA verzekering dekt alleen de schade die jij met je auto bij iemand anders veroorzaakt, dus geen diefstal. Bij een WA met beperkt casco en volledig casco is een diefstal wel gedekt. Je moet een diefstal wel altijd melden bij je verzekeraar (ook als je WA verzekerd bent). De verzekeraar kan dan jouw autoverzekering opschorten, dat betekent tijdelijk stopzetten. Je betaalt dan niet voor je autoverzekering voor de periode van diefstal. De verzekeraar kan namelijk jouw kenteken afmelden bij de RDW en je autoverzekering schorsen. Je betaalt dan niet voor je autoverzekering. Als de diefstal wel gedekt is, zal je verzekeraar je vragen om een ingevuld schadeformulier en een bewijs van aangifte bij de politie.

30 dagen vindtijd

Verzekeraars handelen de diefstal van jouw auto niet meteen af. Ze houden namelijk een wachtperiode van 30 dagen aan. Wordt jouw auto binnen deze 30 dagen teruggevonden dan vergoedt de verzekeraar de eventuele schade aan je auto.

Is jouw auto na 30 dagen niet terecht? Dan keert de verzekeraar je het bedrag uit. Wordt je auto na 30 dagen alsnog teruggevonden? Dan krijg je je auto terug, je moet uiteraard wel het schadebedrag aan de verzekeraar terugbetalen.

Vervangende auto

Als diefstal gedekt is in je autoverzekering vergoedt je verzekeraar meestal ook de kosten die je maakt voor een vervangende auto. Dit geldt dan vaak voor een maximale periode van 30 dagen. In de voorwaarden van je verzekering kun je deze informatie terugvinden.

Hoeveel krijg ik terug van de verzekering?

Dat hangt af van de regeling die jouw autoverzekering heeft. Bij een nieuwwaarderegeling (alleen voor nieuwe auto’s) krijg je het bedrag dat jouw auto nu nieuw kost uitgekeerd. Vaak geldt een nieuwwaarderegeling alleen voor het eerste jaar van je verzekering. Een aanschafwaarderegeling vergoedt het aankoopbedrag van een tweedehands.  Als je een gelijkwaardige autoregeling hebt dan krijg je genoeg geld van de verzekeraar terug om een gelijkwaardige auto te kopen.

Heb je geen speciale regeling dan zal de verzekeraar de dagwaarde uitkeren. Dat is de waarde die je auto had op het moment van de diefstal. De dagwaarde kan onder de marktwaarde van je auto liggen, waardoor je met het schadebedrag niet een gelijkwaardige auto kunt aanschaffen. Bekijk voor meer informatie deze video over dagwaarde.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 7
Google+ 0
Klik hier om ons te volgen op Google+
Michiel de Jong

Over Michiel de Jong

Michiel de Jong is als E-Commerce Manager Autoverzekeringen verantwoordelijk voor o.a. onze vergelijking van je autoverzekering, onderzoeken op het gebied van autoverzekeringen en de website van autoverzekeringen. Inmiddels werkt Michiel ruim een jaar bij Independer.nl. Lees verder

5 Reacties op dit artikel
 1. Hallo,
  Recent is mijn auto gestolen. Deze was goed verzekerd bij de dealer ( dit merk heeft een eigen verzekering ).
  Nu krijg ik een nieuwe ( 3 jaar nieuwwaarde regeling ) maar moet ik een nieuwe auto accepteren ? kan ik ook het geld vragen ?

  henk broos 22 april 2014 om 01:26
 2. Beste Henk Broos,

  Als u liever het geld wilt ontvangen dan een nieuwe auto, dan kunt u daar natuurlijk altijd om vragen. Of zij dit zullen accepteren is afhankelijk van de polisvoorwaarden die u bij uw dealer heeft. Vaak keren verzekeraars bij diefstal de dagwaarde of nieuwwaarde uit. Uw dealer heeft echter het recht om hier een andere keuze in te maken als dit zo in de polisvoorwaarden staat.

  Jen van Horen (Independer.nl) 22 april 2014 om 09:27
 3. Mijn auto is gestolen op vakantie in Spanje, maar diefstal is niet gedekt op de verzekering die ik via Independer bij de OHRA heb afgesloten. De diefstal heb ik meteen gemeld bij de OHRA Hulpdienst en ik heb aangifte gedaan bij de lokale politie.
  Nu ik weer terugben, blijkt dat de OHRA Hulpdienst de auto niet heeft uitgeschreven. De OHRA wil dat ik zelf nog een keer aangifte ga doen bij de politie in Nederland, meer dan een maand na dato, en dat ik zelf actie onderneem om hem bij RDW om de auto uit te schrijven. Totdat ik zelf actie onderneem mag ik voor de autoverzekering blijven betalen, ook al kan ik bewijzen dat de auto ruim een maand geleden is gestolen.
  Ik zou de tekst in jullie artikel dus aanpassen want het is niet zo dat de verzekering de auto uitschrijft en stopt met het innen van de premie.

  niels 3 september 2014 om 17:59
 4. Beste Niels,

  Wat vervelend dat uw auto is gestolen op vakantie. Vooral ook omdat u in Nederland opnieuw voor verassingen bent komen te staan. Bedankt voor het delen van uw ervaring en voor uw feedback op dit artikel. We hebben het meteen aangepast. We hopen dat anderen die hetzelfde meemaken als u nu beter weten waar ze aan toe zijn. We wensen u toe dat het verder snel en goed met u wordt opgelost bij Ohra.

  Jen van Horen (Independer.nl) 11 september 2014 om 08:31
 5. Hello

  Heb vraagje me auto is Iets meer dan 4 weken is gestolen
  Maar nog niks gehord van verzieking heb ze gebeld
  Zeggen ze we moeten uitzoeken iemand weet iets meer
  Wat moet k doen want zondrr auto is niks

  Bedankt

  Kawa 18 september 2014 om 16:27
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.

RSS Feed

Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

24.001
8.532
905