Autoverzekering: spullen uit mijn auto gestolen. En nu?

| Door: (2 reacties)

Autoverzekering: spullen uit mijn auto gestolen. En nu?Autoverzekering

Iemand heeft je auto opengebroken en wat spullen uit de auto gestolen. Erg vervelend, want je moet dan een hoop regelen. Aangifte doen, de auto laten repareren en de spullen opnieuw kopen. Welke verzekering moet je aanspreken voor de gestolen spullen?

Autoverzekering: dekt alleen diefstal ingebouwde spullen

Je autoverzekering dekt alleen de diefstal van spullen die ingebouwd zijn, zoals navigatie of audioapparatuur. Diefstal van je eigen auto of ingebouwde spullen daaruit is bij een WA verzekering niet gedekt. Een WA verzekering dekt alleen de schade die jij met je auto veroorzaakt bij anderen. Diefstal is wel gedekt bij een beperkt casco en volledig casco verzekering. Vaak zijn accessoires en audioapparatuur tot een bepaald bedrag meeverzekerd (bij volledig casco dekking vaak rond 500 euro). Als je duurdere apparatuur of accessoires in je auto hebt ingebouwd dan moet je het bedrag van dekking hiervoor verhogen. De diefstal van je ingebouwde navigatiesysteem kan je dus claimen op je autoverzekering. Losliggende spullen of apparatuur die uitneembaar is en meegenomen moet worden bij het achterlaten van je auto vallen niet onder de dekking van je autoverzekering.

Inboedelverzekering: voor het verlies van of beschadigde inboedel

Met een inboedelverzekering verzeker je het verlies of beschadigd raken van je inboedel. En daaronder vallen ook spullen die losliggen in je auto. Toch zijn deze spullen, zoals kleding of cd’s, vaak beperkt verzekerd via je inboedelverzekering. Er gelden namelijk veel voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo moet sprake zijn van braak aan de buitenkant van je auto. Ook moet je de spullen goed hebben opgeborgen zodat die van buiten niet zichtbaar waren. En vaak is er ook een maximumbedrag en geldt de dekking alleen in Nederland (soms vallen dagtripjes naar België, Luxemburg of Duitsland ook binnen de dekking).

Reisverzekering: boek een accomodatie

Ga je op reis met je auto, dan kan bij diefstal van de spullen je reisverzekering dekking bieden. Voorwaarde is dan dat je een accommodatie hebt geboekt. Een weekendje weg in een hotel in Nederland valt daar dus ook onder. Een andere voorwaarde is dan wel dat je auto de veiligste plek moet zijn geweest om de spullen in op te bergen. Ook moet er braakschade zijn aan de auto en mogen de spullen van buitenaf niet zichtbaar zijn geweest. Let op: je moet altijd aangifte doen als je de schade vergoed wilt krijgen. Ben je in het buitenland? Dan moet je dus naar de politie en een proces verbaal hebben.

Losliggende spullen zijn dus vaak niet verzekerd tegen diefstal. Laat dure spullen zoals een camera of laptop dus niet onbeheerd achter in je auto. Bijna alle verzekeringen hebben voorwaarden die de schade niet vergoeden als je onzorgvuldig omgaat met je spullen.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Michiel de Jong

Over Michiel de Jong

Michiel de Jong is als E-Commerce Manager Autoverzekeringen verantwoordelijk voor o.a. onze vergelijking van je autoverzekering, onderzoeken op het gebied van autoverzekeringen en de website van autoverzekeringen. Inmiddels werkt Michiel ruim een jaar bij Independer.nl. Lees verder

2 Reacties op dit artikel
  1. Hallo, ik ben verzekerd via Interpolis. Afgelopen vrijdag is mijn auto gestolen met daarin een kinderzitje en kinderwagen. Nu zegt Interpolis mij niets te kunnen uitbetalen omdat dit niet onder de inboedelverzekering valt. Bovenstaand lees ik echter wat anders. Kunt u mij advies geven?

    Sanne 7 november 2016 om 11:35
  2. Beste Sanne,

    Wat vervelend dat uw auto is gestolen. Onder de inboedelverzekering zijn uw spullen in sommige gevallen in de auto beperkt verzekerd. De voorwaarden verschillen per verzekeraar maar er moeten in ieder geval sporen van braak zijn aan de buitenkant van de auto en de spullen mogen niet in het zicht liggen.

    U kunt altijd de voorwaarden bij Interpolis nalezen om na te gaan welke voorwaarden zij stellen.

    Susanne Boogers (Independer.nl) 7 november 2016 om 17:01
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603