Ingebouwde navigatiesystemen en airbags worden steeds vaker uit auto’s gestolen. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit heeft hier onderzoek naar gedaan. Definitieve cijfers zijn nog niet bekend, maar het gaat om een stijging van 5 tot 10% ten opzichte van vorig jaar. Heel vervelend natuurlijk als er iets uit je auto gestolen is. Maar omdat het om ingebouwde onderdelen gaat, wordt er vaak ook veel schade aan je stuur of dashboard veroorzaakt. De vraag is natuurlijk of je hiervoor verzekerd bent. Bij Independer vertellen we je daar graag meer over.

Auto-inbraak verzekerd?

Heb je alleen een WA-verzekering? Dan draai je helaas zelf op voor de kosten. Je bent dan alleen verzekerd voor schade die je zelf aan een ander toebrengt. Maar heb je een beperkt casco– of een volledig cascoverzekering? Dan ben je voor de inbraakschade aan je auto gelukkig verzekerd. Of je een vergoeding krijgt voor de gestolen spullen hangt af van een aantal dingen:

  • Is de airbag of het navigatiesysteem in de fabriek ingebouwd? Dan ben je hier meestal voor verzekerd.
  • Zijn deze later ingebouwd? Dan wordt het gezien als accessoire die je vaak extra kunt verzekeren.

Omdat sommige verzekeraars andere regels hebben, is het verstandig om de polisvoorwaarden even te checken. De meeste verzekeraars kun je hier ook over bellen. Goed om te weten dat je door deze schade geen schadevrije jaren kwijtraakt.

Diefstalgevoelig

Ingebouwde navigatiesystemen en airbags zijn dure onderdelen van je auto. Interessant dus voor dieven. Zij hergebruiken deze onderdelen om beschadigde auto’s mee te repareren. Of ze worden direct naar het buitenland vervoerd. Bijvoorbeeld naar Oost-Europa of China. In China worden auto’s vaak zonder luxe navigatiesysteem geleverd. Hier kunnen ze dus weer goedkoop worden verkocht.

Kun je auto-inbraak voorkomen?

Ook als je er voor verzekerd bent wil je inbraak uit je auto natuurlijk liever voorkomen. Maak het inbrekers zo moeilijk mogelijk om je auto open te breken. Want als ze dit lukt, is het verwijderen van de airbags of je navigatiesysteem zo gebeurd. Ondanks dat het moeilijk is om dit te voorkomen, maak je de kans wel kleiner met deze anti-inbraaktips:

  • Parkeer je auto ’s avonds op een goed zichtbare en verlichte plek. Zo valt hij meer op.
  • Sluit je auto altijd af.
  • Laat een alarm in je auto installeren en maak dit duidelijk met waarschuwingsstickers.
Autoverzekering vergelijken

Bespaar gemiddeld 259 euro per jaar

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
alles overzichtelijken eenvoudig
8