Autoverzekering: wanneer is schade niet gedekt?

| Door: (24 reacties)

Autoverzekering: wanneer is schade niet gedekt?Autoverzekering

Heb je schade opgelopen? Als je bij je autoverzekering schade wilt claimen kan het soms voor komen dat de schade niet gedekt is.In sommige situaties zijn er namelijk uitsluitingen mogelijk. Uitsluitingen zijn gevallen waarbij de autoverzekeraar de schade aan jouw auto niet vergoedt, omdat je zelf een fout gemaakt hebt. Bijvoorbeeld omdat je geen geldig rijbewijs hebt en toch bent gaan rijden. Je kunt in de voorwaarden van je autoverzekering precies terugzien welke uitsluitingen er bij jouw autoverzekering gelden.

Wanneer wordt schade niet vergoed?

Schade wordt in onderstaande situaties vaak niet vergoed:

  • Als je rijdt zonder geldig rijbewijs.
  • Als de schade ontstaat door rijden onder invloed van alcohol of drugs.
  • Als de bestuurder zonder toestemming in jouw auto rijdt.

 • Als de schade ontstaat tijdens een snelheidswedstrijd.
 • Als de schade opzettelijk veroorzaakt is.
 • Als de auto “verhuurd” was aan iemand anders.
 • Als andere passagiers tegen betaling worden vervoerd (geldt niet voor carpoolen).

 

Ook de schade die ontstaat bij catastrofes is niet verzekerd. Dit geldt niet alleen voor autoverzekeringen, maar voor alle verzekeringen. Voorbeelden van catastrofes  zijn natuurrampen, oorlogen, oproer of atoomkernreacties. Overstromingen zijn wel gedekt bij autoverzekeringen.

Schade aan slachtoffers altijd vergoed

Schade die je bij iemand anders veroorzaakt wordt wel altijd vergoed. Een slachtoffer wordt goed beschermd en mag niet de dupe worden van jouw fout. Als jij dronken achter het stuur zit en je rijdt tegen de auto van je buurman, krijgt die dus gewoon zijn schade vergoed. De schade aan jouw eigen auto zal dan niet vergoed worden, omdat je dronken was terwijl je reed. In sommige gevallen zal de verzekeraar de schade aan het slachtoffer wel op jou verhalen. Dat betekent dat jij uiteindelijk zelf die kosten terug zal moeten betalen aan de verzekeraar.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 3
Google+ 0
Klik hier om ons te volgen op Google+
Michiel de Jong

Over Michiel de Jong

Michiel de Jong is als E-Commerce Manager Autoverzekeringen verantwoordelijk voor o.a. onze vergelijking van je autoverzekering, onderzoeken op het gebied van autoverzekeringen en de website van autoverzekeringen. Inmiddels werkt Michiel ruim een jaar bij Independer.nl. Lees verder

24 Reacties op dit artikel
 1. Ben je verzekerd als je teenslippers draagt terwijl je auto rijdt, met het zomerse weer

  Mia 8 juli 2013 om 12:18
 2. Beste Mia,

  U bent gewoon verzekerd als u teenslippers draagt tijdens het rijden. Als u dan een schade veroorzaakt, wordt deze gewoon vergoedt door uw verzekeraar.

  Astrid Leek (Independer.nl) 8 juli 2013 om 14:19
 3. Ben ik verzekerd als ik b.v. op de parking de handrem vergeet en mijn auto zonder bestuurder een schade aan andere auto aanricht?

  Milan 23 augustus 2013 om 14:11
  • Beste Milan,

   Wij kennen geen verzekeraars die dit soort schade hebben uitgesloten. Voor de zekerheid kunt u dit even nakijken in uw polisvoorwaarden of vragen aan uw verzekeraar, maar waarschijnlijk bent u hier gewoon voor verzekerd. Of de schade aan uw eigen auto dan ook wordt vergoed, is afhankelijk van de dekking op uw verzekering.

   Astrid Leek (Independer.nl) 23 augustus 2013 om 16:36
 4. Ben in bezit van een oldtimer, verzekert vol casco, als ik hier iemand anders in laat rijden
  En er ontstaat schade, ben ik dan verzekerd!!
  Bvd voor je toelichting.
  Peter

  peter 21 september 2013 om 17:42
 5. Beste Peter,

  In sommige gevallen kan de oldtimerverzekeraar extra voorwaarden stellen aan bijvoorbeeld de bestuurder. Ik adviseer je om dit bij twijfel na te vragen bij je verzekeraar.

  Eelko van Dijk (Independer.nl) 4 oktober 2013 om 09:07
 6. Goedemiddag, regelmatig rijdt een vriendin in mijn auto, die all risk verzekerd is.Wat gebeurd er als zij een aanrijding krijgt, veroorzaakt door eigen schuld?

  M v g Lola

  lola 24 december 2013 om 12:28
  • Beste Lola,

   U mag uw auto best af en toe uitlenen, zolang u maar wel zelf de hoofdbestuurder blijft. Als u uw auto uitleent aan een vriendin, dan is zij verzekerd op uw all risk verzekering. Mocht zij een schade veroorzaken, dan gaat dit wel ten kosten van uw schadevrije jaren en no-claimkorting. Er zijn een aantal verzekeraars die graag de gegevens van alle regelmatig bestuurders willen hebben. U kunt het best even contact opnemen met uw verzekeraar om te vragen of zij de gegevens van uw vriendin ook nodig hebben.

   Astrid Leek (Independer.nl) 24 december 2013 om 15:13
 7. Ik heb een aanrijding gehad met een andere auto de man had de dag ervoor al een aanrijding gehad vandaar dat zijn portier in elkaar zat toen we uitstapte had ik een kleine deuk aan me bumper de man wilden geen schadeformulier invullen wel een verklaring met mijn gegevens hier staat niet op waar de schade op beide auto’s zit wel staat er dat ik de bocht om reed en ik niet opletten kunt hij nu de schade die hij zelf heeft veroorzaakt op mij verhalen

  macy 9 januari 2014 om 12:33
  • Beste Macy,

   Vervelend dat u schade heeft gehad met uw auto. Op het schadeformulier dat u opstuurt naar uw verzekeraar kunt u uw verhaal vertellen en uitleggen hoe het zit met de schade aan de deur van de andere auto. De schade zal dan waarschijnlijk worden beoordeeld door een schade-expert. Aan de hand van die beoordeling zal de verzekeraar de schade vergoeden. Als u hier meer informatie over wilt hebben, kunt u het best even bellen met de schadeafdeling van uw verzekeraar. Zij kunnen u vast verder helpen.

   Astrid Leek (Independer.nl) 9 januari 2014 om 13:50
 8. Hallo, ik zit met het volgende. Ik was 3 weken terug bij een auto garage, ik zat in de kantine, vervolgens rijd de persoon die bezig was met mijn auto mijn auto naar buiten en knalde tegen een geparkeerde auto aan.
  Wat nu?

  Arthur 18 februari 2014 om 23:14
 9. Wat een vervelende situatie. In principe is de auto op uw naam verzekerd en komen de gevolgen in eerste instantie bij u en uw verzekeraar terecht. Het kan wel zo zijn dat de garage hier een regeling voor heeft getroffen. U kunt het beste in overleg met het garagepersoneel proberen te komen tot een oplossing. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Dan kan een juridisch medewerker u daarbij helpen.

  Jen van Horen (Independer.nl) 21 februari 2014 om 12:28
 10. Hallo, ik heb geen rijbewijs maar de auto staat inmiddels(echtgenoot overleden) wel op mijn naam en tot mijn stomme verbazing kon ik ook gewoon een verzekering overzetten.
  Ik rij uiteraard niet in de auto maar wel als passagier mee als ik met iemand boodschappen ga doen.
  Is diegene nou wel of niet verzekerd of hoe werkt nou zoiets, ik snap er niets meer van.mag ze wel in mijn auto rijden ? ik hoor het graag

  bianca 24 februari 2014 om 19:58
  • Beste Bianca,

   Uit uw bericht begrijp ik dat de verzekering op uw naam staat, maar dat u niet de hoofdbestuurder bent. Veel verzekeraars willen wel weten wie de hoofdbestuurder is. Ik raad u aan om even contact op te nemen met uw verzekeraar om uw situatie te bespreken. Zij kunnen dan voor u bekijken wat de mogelijkheden zijn voor uw verzekering.

   Astrid Leek (Independer.nl) 25 februari 2014 om 10:58
 11. Hallo

  Mijn vriendin heeft schade veroorzaakt aan een andere auto en daarbij was bij haar alcohol in het spel.

  Vergoedt mijn verzekeraar de schade aan die andere auto? Welke verzekeraars doen dat wel? Uiteraard wordt onze schade niet vergoed . En wat betekent het voor mij premie?

  Grtjes

  Patrick 15 maart 2014 om 12:53
 12. Beste Patrick,

  Over de gevolgen van rijden onder invloed op uw verzekering, kunt u meer lezen in het volgende artikel.

  Jen van Horen (Independer.nl) 18 maart 2014 om 08:24
 13. Hallo. vannacht is er iemand tegen mijn auto aan gelopen en de spiegel is afgebroken. getuigen hebben het gezien alleen niet gezien wie het waren. word die spiegel dan vergoed

  bram 15 september 2014 om 11:18
 14. Beste Bram,

  Wat vervelend dat iemand schade heeft gemaakt aan uw auto zonder een briefje achter te laten. Helaas kunnen wij u niet vertellen of u de schade vergoed krijgt door uw verzekeraar. Dit ligt eraan hoe uw auto verzekerd is en hoe uw verzekeraar de schade beoordeelt. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met uw verzekeraar.

  Jen van Horen (Independer.nl) 19 september 2014 om 18:25
 15. Goedendag
  Een dronken jonge man van 25 zonder rijbewijs heeft de auto van zijn zus gereden en bij ons in de straat een zwaar ongeluk gemaakt en 5 auto’s van licht tot zeer zwaar vernield. De auto van zijn zus was verzekerd. Mijn vraag is word de schade nu betaald aan alle slachtoffers of ziet dat niet goed uit voor ons

  Gr john

  John 20 september 2014 om 18:45
 16. Beste John,

  De WA-verzekeraar waar de auto verzekerd is zal alle partijen die schade hebben geleden door de auto schadeloos stellen. Zij zullen dit achteraf wel verhalen op de bestuurder of zijn zus, omdat het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs zijn uitgesloten van de verzekering. U kunt als benadeelde partij de schade rechtstreeks vorderen bij de verzekeraar van de zus.

  Jen van Horen (Independer.nl) 22 september 2014 om 09:32
 17. Ben ik verzekerd als ik met een ingetapten teen rij.
  mijn kleine teen is namelijk gebroken.

  mvg

  sabrina meerwaldt

  sabrina 20 januari 2015 om 18:39
 18. Beste,

  Vorig jaar april heb ik een zeer kleine aanrijding gehad, waarbij ik een auto die van rechts kwam geen voorrang verleende. De tegenpartij stond nagenoeg stil, ik was optrekkende, keek iets te lang naar links en tegen de zon in.

  Ikzelf had geen schade (zegt iets over de snelheid/de ernst van het ongeval), de tegenpartij had mijn inziens een paar krassen op de zijkant van zijn auto.

  Weken later werd ik zonder pardon door mijn huidige verzekeraar op de hoogte gebracht dat ze de tegenpartij bijna €900 voorgeschoten hadden en hoe ik dacht dat terug te betalen. Door middel van mijn BM-regeling of direct. Ik heb ervoor gekozen om het ineens af te kopen, dit bedrag staat dus nog open.

  Ik ben het er niet mee eens, aangezien ik met mijn All Risk verzekering goed gedekt te zijn. Dat schade bij anderen, ook door mijn toedoen, verzekert is. “Ja, dit is ook verzekert” hoor ik uit meerdere hoeken. Ik mag dan traag van begrip zijn, maar “waarom ben ik dan All Risk verzekert, als de kosten nog steeds voor mijn rekening komen”? Linksom of rechtsom, ik betaal meneer zijn nieuwe zijkap zelf.

  Graag jullie reactie en hulp!! Ik ben radeloos.
  MvG, Karin

  Karin Hesseling 27 januari 2015 om 14:58
  • Beste Karin,

   Een All-risk verzekering betekent dat u voor (bijna) alle risico’s recht hebt op herstel van de schade. Als u geen schade claimt dan krijgt u van uw verzekeraar een “no-claimkorting”. Claimt u wel een schade? Dan krijgt u minder korting bij uw verzekeraar. U betaalt dan niet voor de schade, maar uw premie wordt hoger. Wij begrijpen dat het vervelend is dat de schade in beide situaties financiële gevolgen voor u heeft.

   Ons advies is om na te vragen bij uw verzekeraar hoeveel premie u meer gaat betalen zodra u deze schade laat vergoeden U kunt dan bekijken of het goedkoper is om de schade zelf te betalen of de schade te claimen.

   Steve van Driel (Independer.nl) 29 januari 2015 om 17:02
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

RSS Feed


Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

28.519
8.594
965