Autoverzekering: wat is malus?

| Door: (3 reacties)

Autoverzekering

Als je zelf een ongeval hebt veroorzaakt en je claimt de schade op je autoverzekering dan daal je op de bonus/malusladder. Je daalt vaak meerdere treden tegelijk, waardoor je zelfs op een negatief aantal schadevrije jaren uit kunt komen. Dan spreek je van een malus-situatie. ‘Malus’ betekent dat er sprake is van een premieverhoging.

Hoe ontstaat een malus?

Negatieve schadevrije jaren (malus) ontstaan vaak bij iemand die nog niet zo lang rijdt (minder dan 4 jaar) en een schade claimt die zijn eigen schuld is. Maar ook als je al langer schadevrij rijdt, kun je toch een negatief aantal schadevrije jaren krijgen. Gemiddeld verlies je namelijk vijf schadevrije jaren bij het indienen van één schade.

Sommige verzekeraars accepteren geen malus

Wil je een nieuwe autoverzekering afsluiten? Als je een negatief aantal schadevrije jaren hebt, kan dit lastig zijn. Niet alle autoverzekeraars keuren je aanvraag goed. Het is dus moeilijker om te wisselen van verzekeraar.

Kleine schade: zelf claimen of betalen?

Het maakt voor je verzekeraar niets uit of de schade klein of groot is, de terugval in de bonus/malusladder is hetzelfde. Het kan dus slim zijn om een kleine schade zelf te betalen en niet te claimen bij je verzekeraar. Dan voorkom je een terugval in de bonus/malusladder en daarmee een premieverhoging.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Michiel de Jong

Over Michiel de Jong

Michiel de Jong is als E-Commerce Manager Autoverzekeringen verantwoordelijk voor o.a. onze vergelijking van je autoverzekering, onderzoeken op het gebied van autoverzekeringen en de website van autoverzekeringen. Inmiddels werkt Michiel ruim een jaar bij Independer.nl. Lees verder

3 Reacties op dit artikel
 1. Ook als je schade claimt die niet je eigen schuld is (bv als iemand zo leuk is om met een glasscherf je auto te “versieren”) kan het zijn dat je schadevrije jaren moet inleveren. In mijn geval had ik twee van dit soort “geintjes” kort achter elkaar en ging van acht schadevrije jaren naar min vier buiten mijn schuld. Let dus op of vandalisme terugval op de bonus/malusladder veroorzaakt wanneer je een verzekering afsluit.

  A. Kooij 21 februari 2012 om 10:20
 2. A. Kooij je valt bij 98% van de maatschappijen terug voor ‘vandalisme’ schade. Zodra een schade niet is te verhalen, dan zal dan vrijwel altijd ten koste gaan van de BM-korting.

  Daarom: Ga naar ASR!! En niet een Budgio tarief of ander tarief, maar gewoon ASR via het intermediair. Zij hebben als enige de gunstige terugvalregeling bij vandalismeschades!
  Een betere autoverzekering voor Casco-schades bestaat niet, maar er staat ook een hogere premie tegenover.

  Hans van Gent 23 februari 2012 om 17:11
  • Beste Hans van Gent,
   Het klopt inderdaad dat vandalisme bij veel verzekeraars terugval op de bonus/malusladder veroorzaakt. Het klopt echter niet dat er bij Budgio sprake is van een ongunstige terugvalregeling. Voorbeelden van verzekeraars die een gunstige regeling hebben bij vandalisme zijn: Budgio, ASR en Klik & Go. Als je een vergelijking maakt, vind je deze verzekeraars terug in ons zoekresultaat.

   Michiel de Jong (Independer.nl) 24 februari 2012 om 11:44
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603