Autoverzekering: wat moet je doen bij ruitschade?

| Door: (8 reacties)

Autoverzekering: wat moet je doen bij ruitschade?Autoverzekering

Ruitschade is er in allerlei soorten en maten en wordt in veel gevallen vergoed door je autoverzekering. Van een sterretje in je voorruit door opspattend grind tot een ruit die compleet vervangen moet worden, omdat die is ingeslagen. Heel vervelend, maar je kunt er niet mee blijven rondrijden. Wij leggen je uit wat moet je doen bij ruitschade en waar je op moet letten.

Ruitschade snel laten herstellen

Het is verstandig om ruitschade te laten herstellen, ook al is het maar een sterretje. De kans is niet heel groot, maar een sterretje kan een scheur of barst worden. Een sterretje in je voorruit is eenvoudig te repareren met een harsinjectie. Deze schade kan dus snel worden hersteld.

Dekking ruitschade

Of je ruitschade zelf moet betalen of niet hangt af van de dekking van je autoverzekering. Als je een WA-verzekering met beperkt casco of volledig casco hebt, is ruitschade meestal gedekt. Het claimen van deze schade heeft geen gevolgen voor je no-claimkorting, dus je premie gaat niet omhoog. Een WA-verzekering dekt alleen de schade die jij met je auto toebrengt aan anderen. Met een WA-verzekering moet je dus zelf de schade betalen.

Als het herstellen van je ruit vanwege een sterretje je niets kost, hoef je meestal ook geen eigen risico te betalen. Moet de autoruit vervangen worden en heb je een verzekering met een eigen risico? Dan betaal je vaak maar 50% van het eigen risico. In de voorwaarden van je autoverzekering staat precies hoe jouw autoverzekeraar met ruitschade omgaat.

Let op waar je ruitschade laat repareren

Je kunt de ruitschade niet bij elk bedrijf laten repareren. Verzekeraars hebben vaak afspraken gemaakt met bepaalde ruitherstellers. Als je je ruit niet bij een aangesloten hersteller laat repareren, kan het zijn dat je verzekeraar de schade niet vergoedt. Of je moet een hoger eigen risico betalen. In de voorwaarden en op de groene kaart van je autoverzekering staat bij welk bedrijf je terecht kunt om de ruit te laten herstellen of vervangen. Er zijn ook herstelbedrijven actief die je aanspreken op een parkeerplaats met de boodschap dat zij gratis je ruit herstellen. Daar kun je beter niet mee in zee gaan. Vaak krijg je dan alsnog een (hoge) rekening gepresenteerd. Let dus op met welk bedrijf je in zee gaat.

Ruitschade direct laten repareren

Je hoeft voor het herstellen van je autoruit geen schadeformulier in te vullen. Je kunt direct een afspraak inplannen bij het herstelbedrijf waarmee je verzekeraar samenwerkt. Zo kun je snel weer veilig de weg op.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Michiel de Jong

Over Michiel de Jong

Michiel de Jong is als E-Commerce Manager Autoverzekeringen verantwoordelijk voor o.a. onze vergelijking van je autoverzekering, onderzoeken op het gebied van autoverzekeringen en de website van autoverzekeringen. Inmiddels werkt Michiel ruim een jaar bij Independer.nl. Lees verder

8 Reacties op dit artikel
 1. Kan mijn verzekeraar Zelf.nl weigeren mijn voorruitvervanging te betalen? Ben verzekerd sinds 2-9 bij Zelf.nl en had op 10-9 schade, op de 11-9 geconstateerd en op de 18-9 laten repareren bij een glasgarant aangesloten hersteller. Hersteller belt 27-9 dat verzekering niet betaald omdat ik te kort verzekerd ben… Hierover staat niets in de voorwaarden. Wat kan ik doen? Ik had bij de vorige verzekering ook een WA+ verzekering.

  Peter Kwakernaak 28 september 2013 om 00:25
 2. Beste Peter,

  Ruitschade moet bij Zelf.nl wel via samenwerkende garages gerepareerd worden, dit is overigens bij veel verzekeraars zo. Een wachttijd voor ruitvervanging bij een nieuwe verzekering kennen wij niet. Ik raad je aan om nog eens contact op te nemen met Zelf.nl.

  Eelko van Dijk (Independer.nl) 4 oktober 2013 om 08:57
 3. hoe werkt t precies met verzekering. Mijn verzekering betaald 50 % van de kosten voor ruitvervangen. Betaal ik dan gelijk aan de kassa de helft of is het zo dat ik alles betaal en later krijg.

  Tuub 5 maart 2015 om 01:08
 4. Beste Tuub,

  Het is gebruikelijk dat u uw eigen deel betaalt aan de kassa bij de garage en dat de rest rechtstreeks door uw verzekeraar aan de garage betaald wordt. Als u zeker wilt weten hoe dit bij uw eigen verzekeraar gaat kunt u het beste contact opnemen met de schadeafdeling van uw verzekeraar.

  Jen van Horen (Independer.nl) 5 maart 2015 om 13:25
 5. Stel ik koop een auto met ruitschade, wordt deze dan nog door de verzekeraar vergoed of moet ik dit zelf betalen. Zelf betalen gaat namelijk al snel richting de 300 euro.

  Rico 16 februari 2016 om 12:23
 6. Beste Rico,

  Verzekeraars vergoeden alleen schade die ontstaat tijdens de looptijd van de verzekering. Schade die al aanwezig was toen je de auto kocht wordt helaas niet vergoed.

  Jen van Horen (Independer.nl) 16 februari 2016 om 12:53
 7. Mijn auto is casco beperkt verzekerd morgen een nieuwe ruit er in hoe kan ik zien wat ik bij moet betalen.

  danielle 2 maart 2016 om 14:14
 8. Beste Danielle,

  Wanneer u een nieuwe verzekering afsluit of een wijziging doorgeeft voor een lopende verzekering, kunt u op uw polisblad zien wat u precies gaat betalen. U kunt de premie ook navragen bij uw verzekeraar of tussenpersoon. Als uw verzekering via Independer loopt, kunt u de premie na te vragen door ons te bellen op 035-6265544. Wij helpen u graag!

  Jen van Horen (Independer.nl) 2 maart 2016 om 14:21
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603