Tips voor een minder zwarte zaterdag

| Door: (nog geen reacties)

Autoverzekering


Aanstaande zaterdag is het weer zover: zwarte zaterdag. De dag dat het op de Europese snelwegen letterlijk zwart staat van de auto’s. Ook op zaterdag 29 juli, 5 en 12 augustus wordt er topdrukte verwacht. Wil je jouw fileleed voorkomen, of verminderen? We hebben 10 tips voor je om je zwarte zaterdag minder zwart te maken.

Tip #1: kies een minder zwarte dag

Een afgezaagde maar een heel goede tip: vertrek op een andere dag. Zwarte zaterdag is een dag die je absoluut niet mee wil maken op de snelweg. Vertrek bijvoorbeeld op maandag of dinsdag.

Tip #2: vertrek na 10:00 van huis

Kan je echt niet anders dan vertrekken op zwarte zaterdag? Vertrek dan niet in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het beste kun je zaterdag na tien uur ‘s ochtends wegrijden uit Nederland, dan rijd je achter de drukte aan.

Tip #3: (vakantie)check je auto

Doe van tevoren een vakantiecheck bij de garage zodat je auto in topconditie is. Belangrijk is bijvoorbeeld dat je airconditioning werkt, de olie op peil is en dat het goed zit met de bandenspanning. Ga je met de caravan de weg op? Laat dit aan de garage weten voordat ze de check gaan doen: dit is namelijk een extra belasting voor je auto.

Tip #4: loop je verzekeringen na

Ook fijn: zeker weten dat het goed zit met je verzekeringen. Vooral de geldigheid van je autoverzekering is hierbij belangrijk. Er zijn namelijk landen waar de verzekering niet geldig is. Deze landen staan doorgestreept op de achterkant van je groene kaart. Neem die kaart ook (digitaal) mee! Vergeet je ook niet te verzekeren voor pechhulp in het buitenland. Dit kan via je reisverzekering of bij bijvoorbeeld de ANWB, je autodealer of garage.

Bonustip: zet het alarmnummer van je zorg- en reisverzekeraar in je telefoon.

Tip #5: alternatieve routes met realtime verkeersinfo

De ellende begint vaak al in België en Frankrijk. De grootste Franse fileknelpunten zijn de A10 tussen Parijs en Tours, de A6/A7 in de Rhônevallei en de A71 tussen Orleans en Clermont-Ferrand. Zorg voor een navigatie(app) met realtime verkeersinfo. Als je het namelijk niet erg vindt om wat extra kilometers te rijden, kun je bij extreme drukte kiezen voor een alternatieve route.

Tip #6: koop van tevoren een tolbadge

Begin- en eindpunten van tolwegen zijn knelpunten die je liever wilt vermijden. Koop van te voren een tolbadge. Dat kan bij de ANWB of bij een tankstation. Je betaalt per jaar ongeveer tien euro. En daarbij betaal je voor elke maand dat je de badge gebruikt tussen de 1,70 euro en 2,50 euro.

Tip #7: wat zijn de verplichte veiligheidsaccessoires?

Houd er rekening mee dat je in een aantal landen bepaalde veiligheidsaccessoires bij je moet hebben. Bijvoorbeeld een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en een brandblusser. Op deze pagina vind je de verplichte veiligheidsaccessoires van de belangrijkste vakantielanden.

Tip #8: las pauzes voor jullie én voor de auto in

Voorkom oververhitting van mens én auto door elke 2 uur een rustpauze in te lassen. De meest voorkomende pech op zwarte zaterdag komt door een oververhitte auto. Houd daarom de temperatuur van de auto goed in de gaten. Raakt je auto oververhit, zet dan de airco uit, de ramen open en de verwarming aan. Dat klinkt gek, maar door het aanzetten van de verwarming koelt de motor af omdat de warmte van de motor naar de blower gaat. Als dit niet helpt, zit er niets anders op dan de auto aan de kant te zetten.

Tip #9: spelletjes voor de kids

Rijd je met kinderen op de achterbank? Zorg voor leuke spelletjes, een doe-boek, offline apps of een luisterboek.

Tip #10: neem voldoende water en eten mee!

Last but nog least: zorg voor een paar flessen water in je auto. Het is voor iedereen belangrijk om veel te drinken als het warm is. Zorg ook dat je zelf iets te eten meeneemt, dan hoef je daarvoor in elk geval niet in de rij te staan.

Lees meer over: autoverzekering, reisverzekering, zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603