Tolvignet weg door ruitschade; wat nu?

| Door: (4 reacties)

Autoverzekering

Ga je dit jaar met de motor of auto op vakantie naar Zwitserland? Of rijd je door Zwitserland heen onderweg? Dan heb je een tolvignet nodig. Wat is zo’n tolvignet, wat zijn de kosten en wat als je een nieuw vignet nodig hebt na ruitschade?

Wat is een tolvignet?

Een tolvignet is een sticker waar je voor moet betalen en die je links op de binnenkant van je voorruit moet plakken. Het bedrag dat je betaalt is meteen de tol om op de Zwitserse wegen te mogen rijden. Houd er rekening mee dat je extra tol betaalt als je door de Grote-Sint-Bernardtunnel of Munt-la-Schera-Tunnel (La Drossa) rijdt.

Het vignet is geldig voor auto’s, motoren en aanhangers, tot 3.500 kg. Een aanhanger heeft een eigen vignet nodig. Oude vignetten moeten worden verwijderd en het nieuwe vignet moet onbeschadigd en goed zichtbaar zijn. Hieronder zie je een voorbeeld van een tolvignet. Meer voorbeelden van onder meer het Zwitserse tolvignet vind je op de website Autobahnvignette.nl.

tolvignet zwitserland

Bron: ANWB

Kosten vignet

Het tolvignet voor 2016 kost € 38,50 of 40 Zwitserse frank (CHF). Je kunt het vignet bij de grens naar Zwitserland kopen, maar daar worden munten niet geaccepteerd en krijg je het wisselgeld tegen een ongunstige koers terug in francs. Je kunt het vignet ook al in Nederland kopen bij de ANWB. Wel betaal je administratiekosten: € 1,95 voor leden en € 2,50 voor niet-leden.

Wat als je ruitschade krijgt?

Krijg je onderweg ruitschade en moet je ruit vervangen worden? Dan is dat natuurlijk extra vervelend als je er net een duur vignet op zit. Je kunt de sticker niet van de oude ruit afhalen en op de nieuwe ruit plakken. Dan raakt hij namelijk beschadigd en is hij niet meer geldig. Je moet dus een nieuw vignet kopen. Dit kan gewoon bij een tankstation of postkantoor in Zwitserland. Gelukkig kun je deze kosten wel terugvragen, zodat je het vignet niet dubbel betaalt.

Kosten declareren

Vraag eerst of je autoverzekeraar de kosten voor het vignet vergoedt. Is dat niet het geval? Onderneem dan de volgende stappen:

 1. Vraag je autoverzekeraar om een bevestiging dat ze de kosten niet vergoeden.
 2. Vraag de ruithersteller om het stukje van de oude ruit met het vignet erop voor je te bewaren. Vraag ook om de factuur van de ruitvervanging.
 3. Stuur de verklaring van je verzekeraar, het stuk ruit met het oude vignet en de factuur van de ruithersteller naar de Zwitserse douane. Vervolgens krijg je van hen je geld terug. Het adres is waar je dit heen kunt sturen is:

Direction générale des douanes
Section Véhicules et redevances sur le trafic routier
Monbijoustrasse 40
CH-3003 Berne

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 1
Jen van Horen

Over Jen van Horen

Jen is een van onze experts op het gebied van autoverzekering. Op ons weblog vertelt ze alles over autoverzekeringen en beantwoordt ze al je vragen. Maar ook op ons forum of via social media kun je met vragen bij haar terecht. Lees verder

4 Reacties op dit artikel
 1. Het kan eenvoudiger. Wanneer de ruit vervangen wordt en het vignet zelf niet beschadigd is , is het mogelijk het vignet van de ruit te halen en opnieuw te gebruiken voor de nieuwe ruit. Bij autototaalglas in eindhoven hebben ze dat netjes voor me kunnen doen.

  Huijbregts 5 juni 2016 om 11:28
 2. Je zou ook voor je het vignet plakt een dun laagje vaseline op de ruit kunnen smeren. Is en het vignet makkelijk te verplaatsten als je ruit stuk gaat en zit je na de vakantie niet met een heel stickerboek op je ruit.

  Henk van slooten 17 juni 2016 om 20:45
 3. Geldt dat ook voor de Duitse Umwelt Plakette ?

  Brigitte 18 juni 2016 om 21:18
 4. Beste Brigitte,

  Ook daarvoor kun je contact opnemen met je verzekeraar om te vragen of dit vergoed wordt. Voor zover wij weten zijn er helaas geen regelingen om de kosten via de douane vergoed te krijgen. Wij hebben er geen ervaring mee, maar misschien dat de vaseline tip ook hiervoor wel een uitkomst kan bieden.

  Jen van Horen (Independer.nl) 20 juni 2016 om 09:35
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603