Wild dier voor je auto; uitwijken of doorrijden?

| Door: (1 reactie)

Wild dier voor je auto; uitwijken of doorrijden?Autoverzekering

Als je weleens met de auto door bosrijk gebied rijdt ken je ze wel: waarschuwingsborden voor overstekend wild. En die staan er niet voor niets. Alleen al op de Veluwe zijn de afgelopen drie maanden ruim 200 wilde zwijnen aangereden. Dit blijkt uit cijfers van de Vereniging Wildbeheereenheid Veluwe. In heel 2016 waren dit er 306. Het lijkt daar dit jaar dus veel vaker voor te komen. Wat zou jij doen als je een wild zwijn of een ander dier voor je auto krijgt?

Aanrijding met loslopend wild

Rij je een wild dier aan en is je auto beperkt casco of allrisk verzekerd? Dan krijg je je autoschade gelukkig vergoed. Goed om te weten dat een schade-expert van je verzekeraar altijd onderzoekt of je schade door een wild dier is veroorzaakt. Maar wil je het dier ontwijken, en rij je hierdoor tegen een boom, vangrail of andere auto? Dan krijg je helemaal niets vergoed als je auto beperkt casco verzekerd is. Dat klinkt misschien vreemd. Zeker als je dacht er goed aan te doen om het dier te ontwijken.

Uitwijken vaak moeilijk te bewijzen

Toch is de reden hiervan logisch. Als je uitwijkt voor een dier, dan kun je dit achteraf bijna niet bewijzen aan je verzekeraar. Want er zitten dan geen haren of bloed van het dier op je auto. Als verzekeraars hier soepeler mee om zouden gaan, is de kans op fraude groter. Iemand die van de weg raakt en tegen een boom komt, kan dan altijd zeggen dat hij moest uitwijken voor een hert. En een stijging van het aantal fraudegevallen zorgt uiteindelijk vaak weer voor een hogere premie.

Tips van de Dierenbescherming

Een wild dier rij je natuurlijk niet met opzet aan. Daarom vroegen wij Femmie Smit van de Dierenbescherming hoe je dit het beste kunt voorkomen. “Het begint allemaal met preventieve maatregelen door gebieds- en wegbeheerders”, zegt zij. “Vooral langs provinciale en lokale wegen kan nog veel verbeterd worden. Denk bijvoorbeeld aan hekken en rasters, maar ook aan wildoversteekplaatsen en waarschuwingssystemen langs de weg.” Ook zelf kun je veel doen om de kans verkleinen. Vier tips van de Dierenbescherming:

  • Weet in welke gebieden veel (groot) wild voorkomt.
  • Let goed op waarschuwingsborden.
  • Hou je aan de snelheidslimiet (hoe harder je rijdt, hoe langer je remweg).
  • Rij tussen zonsondergang en zonsopkomst extra voorzichtig. De kans op een ongewenste ontmoeting met een wild dier is dan het grootst.

Wat als dit in het buitenland gebeurt?

Als je deze zomer met de auto op vakantie gaat naar het buitenland, kan er natuurlijk ook opeens een wild dier voor je auto springen. Als je hiervoor verzekerd bent, geldt dat ook in alle landen die op je groene kaart staan. Maar hoe bewijs je dat je tegen een wild dier bent aangereden, en niet tegen een paaltje? Bas Kooijman, schadebehandelaar bij Independer, legt het uit: “Per situatie kan dit verschillen. Ik adviseer daarom altijd om foto’s van de situatie te maken. Hierop moeten het dier, je auto en de schade zichtbaar zijn. Maar vorig jaar sprak ik ook een klant die in Frankrijk een ree had aangereden. Helaas had hij geen foto’s gemaakt, en omdat de auto er niet zo fris meer uitzag had hij deze al gewassen. Terug in Nederland kon een expert gelukkig toch nog vaststellen dat het om een aanrijding met een wild dier ging.”

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Steffen Broeders

Over Steffen Broeders

Steffen is junior tekstschrijver/ webredacteur. Hij (her)schrijft onder meer e-mails, teksten voor de website en het weblog. Steffen is begonnen op de klantenservice Autoverzekeringen en werkt sinds 2014 bij Independer.nl. Lees verder

1 Reactie op dit artikel
  1. Juist rond zonsondergang en zonsopkomst worden dieren actief of zoeken hun rustplaats op aan de andere kant van de weg. Rij dan extra rustig en scan met je ogen voortdurend de bermen links en rechts. Dit houdt je wakker en scheelt enorm. Als een dier oversteekt, rem dan stevig zolang niemand achter je rijdt, zonder heftige stuurbeweging te maken.

    Remon Visser 4 augustus 2017 om 23:05
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603