Wat betekent WOK-status bij een auto?

| Door: (11 reacties)

Autoverzekering

Is je auto ernstig beschadigd? Dan kan deze de status Wacht Op Keuren (WOK) krijgen. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), de politie of een schade-expert kan deze status afgeven. Dit betekent dat je niet met het voertuig mag rijden, totdat het is gekeurd door de RDW.
WOK

Wanneer krijgt een voertuig een WOK-status?

De WOK-status wordt meestal afgegeven wanneer een voertuig wordt ingevoerd in Nederland, of als er schade is geweest. Je mag een ernstig beschadigd voertuig invoeren in Nederland, zolang je het maar rollend de grens over krijgt. Dat mag dus ook slepend of duwend zijn. Ook mag je een ernstig beschadigd voertuig gewoon houden. Het is natuurlijk niet veilig als je met een ernstig beschadigd voertuig gaat rijden. Het voertuig krijgt dan dus een WOK-status, zodat je het niet kan gebruiken totdat het gekeurd is.

Bij de beoordeling of een WOK-status nodig is, wordt naar de volgende dingen gekeken:

 • Zijn de dragende carrossieredelen ernstig vervormd?
 • Zijn de langsbalken van het chassis ernstig vervormd?
 • Zijn één of meerdere deurstijlen ernstig vervormd?
 • Is het dak verwijderd of zijn deur-  of raamstijlen doorgeknipt?
 • Zijn er ernstige vervormingen van één of meer wielophangingen in combinatie met ernstige brand- of waterschade of ernstige beschadiging van het frame? 

Mag je wel naar keuringsstation rijden?

Als je voertuig een WOK-status heeft, mag je er niet mee rijden. Wel wordt er een uitzondering gemaakt op de dag van de keuring. Je mag dan van je huisadres of vanaf de plek waar het voertuig is achtergebleven, naar het keuringsstation rijden. Je hoeft hiervoor geen eendagskenteken aan te vragen. Kan of durf je niet met het voertuig te rijden naar het keuringsstation? Dan kun je het voertuig ook laten slepen.

Voertuig met WOK-status verzekeren

Zolang je auto een WOK-status heeft, kun je geen autoverzekering afsluiten. Het kenteken is namelijk niet geldig. Als het voertuig net is ingevoerd, heeft het nog geen kenteken en staat het nog niet op je naam. Je bent dus ook nog niet verplicht om het voertuig te verzekeren. Dat hoeft pas als het kenteken op je naam staat. Dat is in principe na de keuring, waardoor de WOK-status er al weer af is. Krijg je een WOK-status na schade? Dan is het belangrijk om je autoverzekering in elk geval door te laten lopen totdat de keuring is geweest. Het kenteken staat nog op je naam, dus ben je ook verplicht om het te verzekeren. Na de keuring is de WOK-status weer van het voertuig af en kun je eventueel bij een andere autoverzekeraar terecht.

Geen tijd voor de keuring? Laat je auto schorsen

Heeft je voertuig een WOK-status gekregen en heb je voorlopig geen tijd of behoefte om de keuring te regelen? Dan is het verstandig om het kenteken te schorsen bij de RDW. Je bent dan niet meer verplicht om het voertuig te verzekeren en je hoeft ook geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Het voertuig mag dan niet meer op de openbare weg staan.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 2
Jen van Horen

Over Jen van Horen

Jen is een van onze experts op het gebied van autoverzekering. Op ons weblog vertelt ze alles over autoverzekeringen en beantwoordt ze al je vragen. Maar ook op ons forum of via social media kun je met vragen bij haar terecht. Lees verder

11 Reacties op dit artikel
 1. Mag mijn auto naar huis gesleept worden met een WOK melding?
  Mag de politie zeggen dat mijn stuur teveel speling heeft?
  Mag politie met telefoon mijn decibel meten?

  Meisje 5 oktober 2016 om 11:04
 2. Hallo Meisje,

  Als de politie twijfelt over de veiligheid en staat van uw auto, dan kunnen zij inderdaad op basis van hun bevindingen besluiten om de auto een WOK-status te geven. Omdat u dan meteen niet meer met de auto mag rijden is het een logische oplossing om de auto naar uw huis te laten slepen. Op die manier kunt u de keuring plannen, om na te laten gaan of uw auto aan alle eisen voldoet. Als dat het geval is wordt de WOK-status er weer afgehaald en kunt u verder rijden. Zo niet dan zal de auto eerst langs een hersteller moeten zodat deze wel weer aan de eisen voldoet. Dit is voor uw eigen veiligheid en die van anderen.

  Heeft u het idee dat uw auto om onjuiste redenen en onterecht een WOK-status heeft gekregen? Dan kunt u eventueel bij een Juridisch Loket langs om de mogelijkheden te bespreken om bezwaar te maken.

  Jen van Horen (Independer.nl) 5 oktober 2016 om 12:54
  • Hallo Jen,

   Vandaag auto opgehaald en naar huis gesleept.
   Naar mijn idee is de auto gewoon goed 4maanden geleden nog APK erop gehad..
   Uitlaat maakt niet teveel decibel en dit mag helemaal niet gemeten worden met een telefoon. Ik zal hoe dan ook in hoger beroep gaan.
   Ik vind dat ik onterecht ben behandeld..

   Bedankt voor de reactie

   Meisje 5 oktober 2016 om 20:00
 3. Hallo Jen,

  Diverse autobedrijven willen mijn auto niet inruilen omdat deze een WOK melding heeft gehad. Ze zeggen dat de auto heel veel schade heeft gehad.
  Nou betreft het hier een import auto. Kan het niet zo zijn dat de auto gewoon een aantal weken bij het importbedrijf heeft gestaan voordat ze deze hebben laten keuren?

  Ben 8 november 2016 om 15:19
  • Hallo Ben,
   Het zou goed kunnen dat het importbedrijf een paar weken heeft gewacht met de herkeuring.

   Wel is het zo dat ten tijde van de initiële keuring de auto niet voldeed aan de in Nederland geldende eisen, dit heeft in uw geval tot een WOK melding geleid. Bij een importauto hoeft dit niet per sé te betekenen dat de auto héél veel schade heeft gehad zoals de autobedrijven aangeven. Het vervelende wel is dat ongeacht de achterliggende reden, de WOK melding wel inzichtelijk is.

   mhagen (Independer.nl) 9 november 2016 om 14:40
 4. Ik ben van plan om een tweetal auto’s uit amerika te importeren. 1 met een “certificate of salvage” en 1 met een “salvage title – biohazerd”.

  1. Kan ik deze importeren met een Bill of Sale + de genoemde papieren?

  2. Kan ik deze in Nederland (laten) opknappen en aanbieden voor een RDW keuring of krijg ik te maken met ingewikkelde procedures?

  3. Kan ik een WOK melding vermijden? De auto’s zullen namelijk geen kenteken hebben tot het moment dat ik ze succesvol door de RDW keuring heb gebracht.

  Auto’s zijn beide 25 jaar oud.

  vrgr,
  Erwin

  Erwin Kruk 9 november 2016 om 14:02
 5. Hallo Erwin,
  Goede vragen maar ik kan je hier helaas geen (goed) antwoord op geven. Onze expertise ligt namelijk meer in het verzekeren van een auto dan het importeren ervan. Wellicht kan je contact opnemen met het RDW voor wat je het beste kunt doen.

  mhagen (Independer.nl) 9 november 2016 om 16:33
 6. Bij inruil werd me gemeld dat mijn auto een WOK status had. Ik viel van mijn stoel omdat de verkoper, een Bovag dealer, me verzekerd heeft dat de auto schadevrij was. wel wist ik dat de auto 2 jaar daarvoor uit België geïmporteerd was.
  Vraag 1: Bij de uitleg staat dat de auto een WOK status krijgt bij schade OF invoer. Kan het zo zijn dat mijn auto geen schade heeft gehad?
  Vraag 2: kan ik controleren voor koop of een auto WOK heeft?

  Bert Dommerholt 2 maart 2017 om 17:14
 7. Beste Bert,

  Wat balen dat je daar later achter komt. Hierbij de antwoorden op je vragen:
  1. Het kan zijn dat er schade is aan de auto. De verzekeraar weet dit niet. Misschien dat je de RDW kan raadplegen? Laat in ieder geval de auto z.s.m. keuren bij een RDW keuringsstation.
  2. Op http://www.rdw.nl kun je het kenteken invoeren. Dan kun je bij “Status van het voertuig” zien of er een WOK status op de auto zit.

  Ronnel Holgado (Independer.nl) 2 maart 2017 om 17:51
 8. Beste Ronnel
  Ik heb ook interesse in een gebruikte auto met WOK historie en wil nog even terugkomen op de vraag van Bert. Jullie schrijven dat een WOK status wordt afgegeven bij schade OF invoer. Kan het dus zijn dat de WOK status alleen is afgegeven omdat de auto wordt ingevoerd en geen schade heeft?
  Een andere vraag is: “kan je ergens (RDW??) opvragen wat de schade aan de auto was?” Zijn er taxatie rapporten op te vragen?

  Dirk 21 april 2017 om 11:16
  • Beste Dirk,

   Goed dat u hier eerst meer over te weten wilt komen.
   Specifieke vragen over een WOK status en waarom deze op het voertuig zit kan ik helaas niet voor u beantwoorden. U kunt het beste contact opnemen met het RDW. Zij bepalen namelijk dat het voertuig deze status krijgt. Succes!

   Christie Kerkhof (Independer.nl) 21 april 2017 om 12:15
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603