Banksparen: Directe aanvulling op inkomen

| Door: (4 reacties)

Veelgestelde vragen

Lijfrentespaar- en lijfrentebeleggingsrekening
uitkering van uw, met fiscaal voordeel gespaarde, kapitaal voor de oude dag

U moet deze rekening laten lopen tot uw 65e, het mag tot uw 70e verjaardag.
Wilt u de uitkering al voor uw 65e laten ingaan dan moeten de betalingen minimaal 20 jaar duren plus alle jaren die u jonger bent dan 65.
Opnames vanaf uw 62e duren dan dus minstens 23 jaar. Het opgebouwde kapitaal moet dan door 23 gedeeld worden, dit wordt uw jaaruitkering (plus rendement natuurlijk).

Bij een verzekering mag u zogenaamde hoog/laag constructies toepassen, een aantal jaar een hoge uitkering en daarna een lage uitkering per maand of jaar.Bij het banksparen worden het vaste, gelijkmatige uitkeringen.Alleen bij heel kleine jaaruitkeringen, kleiner dan € 400,- mag er bij een rekening betaling ineens plaats vinden.

Belasting
Omdat u de inleg tijdens de opbouwfase heeft afgetrokken van de belasting worden de uitkeringen belast. Na uw 65e zijn de tarieven in de eerste twee schijven beduidend lager dan ervoor. U spaart ‘bruto’ en ontvangt later een uitkering waarover door de bank belasting is ingehouden, een ‘netto’ uitkering dus.

Kosten
Een belangrijke reden om bij wet een andere mogelijkheid te scheppen voor lijfrentes via een verzekeraar waren de vaak hoge, voor een klant slecht zichtbare, kosten van lijfrenteverzekeringen. Als het goed is zijn de kosten bij Banksparen duidelijk en laag en zal de concurrentie er voor zorgen dat ook de verzekeringen steeds goedkoper zullen worden. Wij raden u echter aan ook bij deze producten van te voren alle voor – en nadelen op een rijtje te zetten.

Lang leven en ‘levenslang’ verzekerd.
Het geld op zo’ n rekening kan na verloop van tijd, ruim voor uw overlijden, gewoon op zijn. De bankrekening wordt in het aantal van te voren afgesproken jaren leeggehaald.Er is geen zogenaamd ‘langlevenrisico’ verzekerd.
Bij een levenslange uitkering bij een verzekering op het leven van een man wordt nu uitgegaan van het feit dat hij nog ongeveer 16 jaar leeft na zijn 65e.
Daar wordt de hoogte van de uitkering bij een verzekering op gebaseerd. (Kapitaal van € 160.000,-gedeeld door 16 is €10.000,- per jaar), blijft de klant nog 6 jaar leven dan heeft er maar 6 jaar uitkering plaatsgevonden (€ 60.000,-) echter bij nog 26 jaar leven behoudt hij zijn uitkering tot overlijden.( € 260.000,-)

Faillissement
Bij faillissement van uw eigen bedrijf is er bij een verzekering een beslagvrije voet, de schuldeisers kunnen dan niet aan uw gespaarde geld voor later komen. Bij Banksparen is dat tijdens het opbouwen van uw vermogen voor later niet het geval. Het geld dat je gereserveerd hebt voor pensioen is dan niet beschermd.

Er valt dus weer meer te kiezen en vergelijken

Tweeten 0
Google+ 0
4 Reacties op dit artikel
 1. op mijn 65e komt een bedrag vrij uit lijfrente polis oud regime.
  ik heb dat echter nog niet nodig. mag ik het op een bankspaarrekening zetten en dan later (voor mijn zeventigste, begrijp ik), benutten zoals dat nu ook mag vlgs oud regime polissen? (tijdelijke lijfrente of waarde overdracht)

  robin 19 april 2010 om 17:50
 2. Beste Robin,
  ja, je mag een ‘oud regime’ polis overzetten naar banksparen, maar je verspeelt daarmee wel alle rechten en dus de voordelen van het ‘oud regime’.
  Je kan via onze tool kijken wat de consequenties zijn van overzetten naar banksparen: http://www.independer.nl/banksparen/banksparen-geschikt.aspx

  Je kan ook een van onze adviseurs bellen: 035 626 5780
  Vriendelijke groet Vera Vernooy

  Vera Vernooy (Independer.nl) 20 april 2010 om 09:29
 3. Ik heb 6500 euro gespaard op banksparen. Ik wil 4000 euro afkopen kan dat en wat kost het.

  M de Jong 28 juli 2016 om 09:13
 4. Beste heer en/ of mevrouw de Jong,

  U kunt het best contact opnemen met uw eigen adviseur, die kan u vertellen wat de mogelijkheden zijn m.b.t. uw polis.

  Met vriendelijke groet,
  Independer
  Chadia el Barkaoui

  Chadia el Barkaoui (Independer.nl) 1 augustus 2016 om 14:52
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.

Sinds oktober 2011 bieden wij geen vergelijkingen voor garantiekoopsommen, direct ingaande lijfrentes, gouden handdrukken en banksparen meer aan. Je kunt deze producten niet meer via ons afsluiten. Daarom is het helaas niet meer mogelijk op deze artikelen te reageren.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603