Wat is de maximale hypotheek o.b.v. van de normen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

| Door: (nog geen reacties)

Veelgestelde vragen

Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de geldverstrekker er zeker van dat het totale hypotheekbedrag terugbetaald wordt. Als u de hypotheeklasten niet meer kunt betalen, kan de geldverstrekker in het uiterste geval uw huis verkopen. Dit is een gedwongen verkoop. Het is mogelijk dat uw huis bij gedwongen verkoop minder opbrengt dan het bedrag dat u heeft geleend. De stichting die de Nationale Hypotheek Garantie uitvoert, staat garant dat de gehele hypotheekschuld wordt afbetaald aan de geldverstrekker. U heeft daardoor geen schuld meer bij de geldverstrekker, maar bij de eerdergenoemde stichting. Deze stichting spreekt met u een betalingsregeling af om deze schuld terug te betalen. Voor bijzondere omstandigheden zoals onvrijwillige werkloosheid, gelden er speciale aflossings- of kwijtscheldingsregelingen.

Maximale hypotheek met NHG
Meestal kunt u de gehele koopsom inclusief bijkomende kosten onder Nationale Hypotheek Garantie financieren. Verder krijgt u een ander rentetarief, dat ongeveer 0,5% onder het gewone tarief zal liggen. Nationale Hypotheek Garantie kunt u aanvragen bij het afsluiten van de hypotheek. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo mogen de totale kosten niet meer bedragen dan EUR 350.000,-. Dit bedrag is de koopprijs van de woning vermeerderd met de bijkomende aankoop- en financieringskosten van maximaal 8% bij nieuwbouw en maximaal 12% bij bestaande bouw. Verder mogen de hypotheeklasten niet hoger zijn dan een bepaald percentage van uw inkomen. Welk percentage dat is, hangt af van de hoogte van uw inkomen en rente.

Budgettair verantwoord
Als u een hypotheek afsluit volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie, kunt u er vanuit gaan dat u een verantwoorde hypothecaire geldlening heeft afgesloten. U houdt in normale situaties voldoende budget over voor uw andere uitgaven. De normen van de Nationale Hypotheek Garantie worden ieder jaar opnieuw vastgesteld, op basis van gegevens van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD).

Lees meer over: hypotheek

Tweeten 0
Google+ 0

Ben je benieuwd of jouw hypotheekadviseur je een goed en volledig advies heeft gegeven? Vul onze online vragenlijst in en ontvang direct een gratis adviesrapport.

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.



Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603