Volgens onderzoeks- en adviesbureau MoneyView kun je nog altijd online flitskredieten afsluiten. Een flitskrediet is een lening met een korte looptijd en een laag leenbedrag, variërend van enkele tientallen tot honderden euro’s. Aanbieders van flitskredieten mogen geen kosten rekenen die hoger zijn dan het wettelijk maximum van 15%. MoneyView laat zien dat aanbieders enorm hoge kosten rekenen die ver boven dit wettelijk maximum uitkomen. Daarom onderneemt de AFM actie tegen deze aanbieders.

Garantieverzekering

Aanbiedersbetaaldag.nl, Saldodipje.nl en Ferratum zijn aanbieders van flitskredieten. Deze aanbieders willen dat een derde partij garant staat voor de terugbetaling van de lening. Ken je niemand die dat wil doen voor jou? Dan kun je een garantieverzekering afsluiten bij de lening. Voor deze verzekering betaal je, bij een lening van € 200,-, zo’n € 50,- als de lening een kleine maand loopt. Uiteraard vindt de AFM dit soort praktijken onwenselijk. Daarnaast zijn er ook aanbieders zonder vergunning, zoals Ferratum en Friendly Finance. Zij mogen niet eens actief zijn op de Nederlandse markt.

Hoge advieskosten

Er zijn ook aanbieders, zoals Minilening.nl, die volgens MoneyView advieskosten rekenen terwijl dit niet is toegestaan. Debet Services, verantwoordelijk voor Minilening.nl, weerlegt dit en geeft aan dat zij advieskosten vragen voor de verzekeringen die je naast de lening kan afsluiten en niet voor de lening zelf. Opvallend is dat de advieskosten voor bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering bij een lening variëren tussen de € 19,- en € 143,-. Hoe hoger het leenbedrag, hoe hoger de advieskosten die je voor een overlijdensrisicoverzekering moet betalen. Al deze kosten worden van je krediet afgetrokken. Zo krijg je bij een flitskrediet van € 750,- een bedrag van € 604,50 en bij een flitskrediet van € 200,- heb je maar de beschikking over € 159,50. Je betaalt als klant dus altijd een flink bedrag voor dit advies.

Beter alternatief voor flitskrediet

Flitskredieten worden voornamelijk afgesloten door mensen die snel geld nodig hebben. Wil je een beter en voordeliger alternatief? Dan kun je een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluiten, ook al moet je hiervoor een hoger bedrag lenen (vanaf € 2500,-). Veel leningen hebben goede voorwaarden en een prima rente, waardoor je geen dief van je eigen portemonnee bent. Wil je weten welke lening het best bij jou past? Maak dan een vergelijking van leningen op Independer.nl en vraag direct een vrijblijvende offerte aan bij de geldverstrekker.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Ik hoop dat mijn aanvraag goedgekeurd word.
10