Geen ‘gratis’ lening meer voor auto

| Door: (nog geen reacties)

Geen ‘gratis’ lening meer voor autoGeld Lenen

Ben je toe aan een nieuwe auto, maar zit je krap bij kas? Dan klinkt het erg fijn als je pas over een jaar hoeft te betalen. Dat je hier zelfs geen rente voor betaalt lijkt dan te mooi om waar te zijn. En dat is het natuurlijk ook. Op aandringen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is dit lokkertje nu bij veel autodealers verleden tijd.

Rente verstopt in aankoopprijs

‘Gratis’ geld bestaat niet. Voor dit soort leningen werd inderdaad geen rente in rekening gebracht. In plaats daarvan betaalde je de lening op een andere (minder zichtbare) manier. Bijvoorbeeld door de aankoopprijs van de auto te verhogen. De aanbieder van een lening is verplicht om de klant te informeren over de werkelijke kosten. Autodealers die ‘lenen zonder rente’ aanboden, waren hier dus niet transparant in.

Transparanter, maar niet glashelder

Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vond dat er verkeerde verwachtingen werden gewekt. Daarom hebben zij afspraken gemaakt met de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN). Hierbij zijn alle grote auto-importeurs aangesloten. Sinds 1 september bieden zij dit soort ‘0% leningen’ niet meer aan. Dit is een goed begin, maar het staat dealers nog steeds vrij om een deel van de rente op een andere manier te laten betalen. Zolang de rente maar geen 0% is.

Vergelijking in vier stappen

Wil je geld lenen voor een auto? Dan is het verstandig om niet zomaar op het aanbod van je autodealer te in te gaan. Kijk vooral ook of je ergens anders een goedkopere lening kunt vinden. Volg daarom deze vier stappen:

  1. De autodealer is verplicht om het aankoopbedrag van de auto en de maandlasten, rente, looptijd en de hoogte van de lening met je te delen. Schrijf deze maandlasten even op.
  2. Maak dan een vergelijking op onze website voor een persoonlijke lening. In het resultaat zie je de maandlasten staan.  Schrijf dit bedrag ook op en vergelijk ze.
  3. Zijn de maandlasten op onze website lager? Dan is er een grote kans dat je via ons een voordelige lening kunt afsluiten.
  4. Vraag een offerte op bij de aanbieder van je keuze. Zo weet je zeker dat je deze lening ook kunt krijgen.

Lees meer over: geld lenen

Tweeten 0
Google+ 0
Steffen Broeders

Over Steffen Broeders

Steffen is junior tekstschrijver/ webredacteur. Hij (her)schrijft onder meer e-mails, teksten voor de website en het weblog. Steffen is begonnen op de klantenservice Autoverzekeringen en werkt sinds 2014 bij Independer.nl. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603