Geld lenen is in de afgelopen jaren goedkoper geworden. Net als andere rentes zijn ook de rentetarieven voor persoonlijke leningen en doorlopende kredieten gedaald. Je zou denken dat mensen hierdoor meer geld zijn gaan lenen, maar dat is niet zo. Ten opzichte van 2011 wordt er ruim 30% minder geleend. Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Een reden hiervoor kan zijn dat banken voorzichtiger zijn geworden met het uitlenen van geld. Maar zelf loop je ook risico’s als je geld leent. Bij Independer leggen we je graag uit hoe je deze zo klein mogelijk maakt.

Risico’s

Sluit je een lening af? Dan is het belangrijk dat deze ook wordt afgelost als je iets overkomt. Je kunt bijvoorbeeld je baan kwijtraken of arbeidsongeschikt worden. Per maand heb je dan vaak minder te besteden, waardoor je lening ineens een zware last kan worden. En wie lost de lening af als je overlijdt?

Betalingsbeschermer

Je kunt risico’s afdekken met een betalingsbeschermer. Dit is een verzekering die bijvoorbeeld bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid maandelijks een bedrag uitkeert voor een bepaalde periode. Hiermee kun je dan de rente en aflossing van je lening blijven betalen. Denk hier van tevoren goed over na. Bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid heb je vaak recht op een uitkering, misschien valt de terugval in je inkomen dan wel mee. En kun je de kosten en aflossing van je lening zelf blijven betalen. Een betalingsbeschermer is relatief duur, dus laat je hierover goed informeren.

Overlijdensrisicoverzekering

Overlijd je en is je lening nog niet helemaal afgelost? Dan wil je je nabestaanden hier natuurlijk niet mee opzadelen. Hiervoor kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Deze keert een afgesproken bedrag uit na overlijden waarmee nabestaanden de lening kunnen aflossen. Je kunt zelf het bedrag kiezen dat je wilt verzekeren. Hoe hoger het bedrag, hoe meer premie je hiervoor betaalt. Bij sommige kredietverstrekkers is de overlijdensrisicoverzekering een vast onderdeel van de lening. Check dit van tevoren goed. Als je bij Independer leningen vergelijkt zie je dit eenvoudig terug onder het kopje ‘productkenmerken’.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Duidelijke informatie bij dezeanvraag
8