Het geld voor een grote aankoop – zoals een auto – heb je misschien niet direct tot je beschikking. Je kunt er voor sparen, maar als je niet kunt wachten kun je ook overwegen om geld hiervoor te lenen. Maar je kunt ook een auto (privé) leasen. En dan heb je ook nog financial lease. Wat is het verschil? Dit gaan we je uitleggen.

Geld lenen voor een auto

Je kunt een doorlopend krediet of een persoonlijke lening afsluiten om een auto te kopen. Alle autokosten moet je met een lening zelf betalen. De auto staat op jouw naam, de auto is dus volledig van jou. Je lost maandelijks een bedrag op je lening af en daarnaast betaal je rente.

Leasen

Leasen kun je zien als huren. Veel mensen denken bij het woord leasen aan auto’s, maar je kunt van alles leasen. Bijvoorbeeld een kopieerapparaat. In dit artikel gaan we er vanuit dat je een auto least. De leasemaatschappij stelt een overeenkomst op dat zij de auto voor een bepaalde periode beschikbaar stellen aan jou, tegen een bepaalde vaste prijs. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij. Vaak is dit onderdeel van een arbeidsovereenkomst en betaalt je werkgever hiervoor. Als je de auto privé gebruikt, wordt er een bedrag bij je inkomen geteld (bijtelling), waar je belasting over moet betalen.

Privé lease

Met privé lease regel en betaal je het allemaal zelf. Je huurt de auto als het ware, alleen voor een langere tijd. Bijvoorbeeld 2 of 3 jaar. Hiervoor betaal je een vast bedrag per maand. Je betaalt verder alleen zelf de benzine en de wegenbelasting. Kosten voor onderhoud, reparaties en verzekering zijn voor rekening van het leasebedrijf. Na de vaste periode lever je de auto weer in. Het voordeel hiervan is dat je altijd in een nieuwe auto rijdt. Ook als je geen spaargeld hebt, maar wel een vast inkomen kan dit interessant zijn.

Financial lease

Financial lease is een soort huurkoop. Jij koopt de auto, en de leasemaatschappij financiert de aankoop. Dit kun je wel zien als een soort van lenen, of kopen op afbetaling. Gedurende de leaseperiode los je het bedrag voor de aankoop in gelijke delen af. Heb je aan het einde van de looptijd alle termijnen afgelost, is de auto van jou. De kosten voor afschrijving en onderhoud zijn voor jouw rekening. Bij gewoon leasen betaalt de leasemaatschappij deze kosten.

Wat voor jou voordeliger of beter is, hangt af van je persoonlijke situatie. Maar als je besluit om geld te lenen, in wat voor vorm dan ook, is het verstandig hier eerst goed over na te denken. Raadpleeg hiervoor de verantwoord lenen checklist.

Praat mee2 Reacties op “Een auto kopen: lenen of leasen?”
  1. Chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

    Beste heer en/ of mevrouw,

    Hartelijk dank voor uw bericht.

    Wij kunnen helaas niet bij voorhand aangeven of u wel of niet in aanmerking komt voor een lening.

    U kunt wel bij ons op de kijken wat een lening kost en welke lening het beste bij u past? U krijgt dan snel en gemakkelijk te zien door enkele gegevens over uw situatie in te vullen. In bijna alle gevallen kunt u ook meteen meerdere vrijblijvende offertes aanvragen.

    Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

    Vriendelijke groet,
    Independer.nl

    Chadia el Barkaoui
    Medewerker klantenservice

  2. s.karansingh schreef op 

    Dag Menneer/Mevrouw, ik heb een snuffel winkel en nu ben ik verhuist naar een andere winkelpand en hier ben ik bezig een mark kraam maken m.a.w combineren.met snuffelwimkel besta ik al twee jaren nu wil ik verder ook als markt kraam ik ben al bezig de kramen te bouwem.maar nu kom ik geld te kort kan ik misshien 5000 euro van u lenen alvast bedank gr.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Moet nog afwachten wat resultaat is
6