Onjuiste BKR-registratie? Zo kom je er vanaf

| Door: (nog geen reacties)

Onjuiste BKR-registratie? Zo kom je er vanafGeld Lenen

Een BKR-registratie kan ervoor zorgen dat je minder of zelfs helemaal geen geld kunt lenen. Heb je geld nodig, of wil je een hypotheek afsluiten? Dan wil je graag van je registratie af. Sommige bedrijven kunnen je hier, tegen betaling, bij helpen. Maar kan dat altijd? En kun je het ook zelf? Het tv-programma Radar besteedde hier onlangs nog aandacht aan. Wij leggen je graag de mogelijkheden uit.

Lening altijd geregistreerd

Alle leningen hoger dan € 250,- worden bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) geregistreerd. Hierbij gaat het niet alleen om een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Denk ook aan rood staan op je betaalrekening, het hebben van een creditcard en private leaseauto’s. En vanaf mei wordt ook de lening voor je mobiele telefoon geregistreerd, als je deze in termijnen afbetaalt via je telefoonabonnement.

Financiële problemen voorkomen

Als je een lening aanvraagt is de kredietverstrekker verplicht om je persoonlijke situatie in kaart te brengen. Onderdeel hiervan is een check bij het BKR. Zo wordt voorkomen dat je te veel geld leent. Heb je eerdere leningen altijd netjes op tijd betaalt? Dan kan deze registratie ook in je voordeel werken. Maar heb je een probleem (gehad) met het afbetalen van een lening? Dan krijg je een negatieve registratie bij het BKR. Vaak kun je dan geen nieuwe lening meer krijgen. En als je je lening alsnog aflost, blijft de negatieve registratie nog vijf jaar staan bij het BKR.

Onjuiste registratie

Wil je checken welke registraties er op je naam staan? Deze kun je eenvoudig zelf opvragen bij het BKR. Vind je dat er een fout gemaakt is? Zorg dan voor bewijzen en neem contact op met de kredietverstrekker. Als die inderdaad een fout heeft gemaakt, kan alleen de kredietverstrekker de registratie aanpassen of verwijderen. Kom je er niet uit met de kredietverstrekker? Dan kun je de geschillencommissie van het BKR inschakelen.

Hulp van een bedrijf

Je kunt ook een bedrijf inschakelen als je hierbij geholpen wilt worden. Als het nodig is starten zij ook een juridische procedure voor je. Er zijn gevallen bekend waarbij de registratie is verwijderd. De rechter vond dat de nadelige gevolgen van een registratie niet in redelijke verhouding stonden tot de registratie bij het BKR. Maar het inschakelen van een bedrijf biedt je geen garanties, maar kost al snel tussen de € 200,- en € 720,- .

Lees meer over: geld lenen

Tweeten 0
Google+ 0
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.606
603