Persoonlijke lening kun je niet boetevrij aflossen

| Door: (nog geen reacties)

Persoonlijke lening kun je niet boetevrij aflossenGeld Lenen

Als je geld beschikbaar hebt, wil je misschien (een deel) van je lening aflossen. Bij een doorlopend krediet mag je altijd kosteloos aflossen. Bij een persoonlijke lening kan dit niet en moet je meestal een boete betalen.

Update: 1-9-2016: de regels zijn inmiddels veranderd; je kunt tegenwoordig ook een persoonlijke lening meestal vervroegd aflossen zonder een boete te betalen. Lees meer op deze pagina.

Kenmerken persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening heb je een vaste looptijd en een vaste rente. Afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen, dus je weet van tevoren wanneer je lening is afgelost. Een kredietverstrekker gaat bij het bepalen van de rente uit van deze looptijd en rekent op rente-inkomsten gedurende deze periode.

Boete bij vervroegd aflossen

Als je je lening eerder wil aflossen, leggen de meeste kredietverstrekkers een boete op. De hoogte van de boete is afhankelijk van de hoogte van je lening en van het moment dat je wil aflossen. De meeste kredietverstrekkers hanteren hierbij de Europese richtlijn, die luidt als volgt:

  • 0,5% van het bedrag dat je te vroeg aflost, als de lening nog maximaal één jaar loopt
  • 1% van het bedrag dat je te vroeg aflost, als de lening nog minimaal een jaar loopt

Een aantal kredietverstrekkers legt geen boete op bij vervroegd aflossen. Bij hen kan je een persoonlijke lening altijd boetevrij aflossen. Dit zijn Freo, Directa, ING, ABN Amro en Rabobank en Lendico.

Wil je weten wat de meest gunstige lening voor jou is? Maak dan een vergelijking van leningen op Independer.nl

Lees meer over: geld lenen

Tweeten 0
Google+ 0
Esther Stoops

Over Esther Stoops

Esther houdt zich als jr. E-commerce manager bezig met levensverzekeringen en bancaire producten. Zij is o.a. verantwoordelijk voor de vergelijkingen op onze website en het geven van de juiste informatie voor onze bezoekers. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603