Hypotheek: alles over hypotheken

Hypotheek

Als je een huis koopt is het belangrijk daar een goed passende hypotheek bij te vinden. Op onze website vind je snel de best passende hypotheek voor jouw persoonlijke situatie. Ben je op zoek naar een hypotheekadviseur? Ook die kun je via Independer vinden en vergelijken. Jaarlijks vergelijken bijna 1 miljoen consumenten alle hypotheken via Independer of zoeken de beste hypotheekadviseur in hun regio. Op deze pagina vind je al het laatste nieuws en interessant informatie rondom hypotheken.

Nieuwe buitenlandse aanbieders schudden hypotheekmarkt op

| Bron: BNR nieuwsradio(nog geen reacties)

Independer.nl in de media

Het aantal aanbieders van hypotheken is flink aan het stijgen, vooral uit het buitenland. Dat blijkt uit een rondgang van BNR.

In 2014 kreeg Nederland er 5 nieuwe hypotheekverstrekkers bij, zo laat Independer weten. De vergelijkingssite verwacht dat er vanuit het buitenland nog aanbieders bij komen.

En daarmee zal het totale bedrag aan uitstaande hypotheken verder gaan groeien. Momenteel is dat grofweg 600 miljard. Een flink deel van bestaande hypotheken moet de komende jaren worden overgesloten, zegt directeur Arjan Bons van verkoopketen De Hypotheker. “Wij zien dat de oversluitmarkt flink aan het groeien is. Dat heeft alles te maken met de lage rente, maar ook met het feit dat zes, zeven jaar geleden veel zes- en zevenjaarshypotheken zijn gesloten.”

Daarnaast zorgt de aantrekkende economie voor herstel op de huizenmarkt, wat goed is voor de verkoop van nieuwe hypotheken. “De totale markt groeit”, zegt Bons.

Bankenregels

En die groei zorgt ervoor dat nieuwe toetreders staan te trappelen om een graantje van de Nederlandse miljardenmarkt mee te pikken. De nieuwkomers kunnen waarschijnlijk aantrekkelijke hypotheken aanbieden in vergelijking met de hypotheekverstrekkende grootbanken. Marga Lankreijer van Independer: “Zij hebben minder last van de regels die in Europa zijn vastgesteld voor banken. Daar zijn die partijen niet aan gehouden.”

En daar zal de toekomstige hypotheekklant van gaan profiteren, zo is de algemene verwachting. Volgens De Hypotheker zal de markt in de komende tijd flink opgeschud worden. Bons: “Wij zien echt toegenomen concurrentie. Er is veel appetite bij aanbieders die op de markt komen, die in staat zijn om bijvoorbeeld processen te vernieuwen en ook anders nadenken over risico’s.”

Marges

Volgens Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis was de keus de afgelopen jaren inderdaad verschraald. “Eigenlijk de drie grote banken – Rabo, ABN Amro en ING – hadden 80 tot 85 procent van de markt in handen.”

De komst van buitenlandse verstrekkers naar de Nederlandse markt bewijst volgens André de la Porte dat de winstmarges lager kunnen dan veel banken suggereren. “Je kunt niet negeren dat die buitenlandse partijen hier naartoe komen omdat er toch kennelijk nog wel wat aan die marges te verdienen valt. En dat is een teken dat die prijzen, die rentetarieven, in Nederland toch naar beneden zouden kunnen.”

André de la Porte raadt mensen wel aan goed de voorwaarden van hypotheken te bestuderen. “Sommige van de budget-hypotheken hebben echt uitgeklede, gestripte voorwaarden”, zegt hij. Overstappen naar een nieuwe hypotheek bij een verhuizing kan dan bijvoorbeeld zomaar leiden tot een boete.

Meer artikelen hypotheek

Independer.nl doet continue onderzoek naar hypotheken en publiceert regelmatig persberichten over hypotheken. Hieronder vind je een overzicht van de meest recente artikelen over hypotheken.

  
Hypotheek afsluiten bij onbekende aanbieder: hoe zit dat?26-08-2015
Grote verschillen in kosten bij aanpassen hypotheek13-08-2015
Steeds minder gemeenten bieden starterslening aan10-08-2015
Hypotheekrente daalt sneller dan spaarrente30-07-2015
Banken verlagen winstmarge op hypotheken27-07-2015

Archief hypotheek

Nu op ons hypotheek forum

Heb je een vraag of ervaring met een specifieke hypotheekverstrekker of hypotheken in het algemeen? Op ons forum kun je in contact komen met andere klanten of geïnteresseerden. Bekijk bestaande onderwerpen of start je eigen onderwerp over hypotheek.

  
Hypotheek Nederlandse woning als je in het buitenland woont.02-07-2015
Hypotheek Nederlandse woning als je in het buitenland woont.01-07-2015
Hypotheek Nederlandse woning als je in het buitenland woont.28-06-2015
spaarhypotheek23-06-2015
huren en nog ingeschreven op adres van mn ouders22-06-2015

Ga naar het hypotheek forumAls je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.551
1.030