Checklist voor verzekeringen als je gaat verhuizen

| Door: (nog geen reacties)

Checklist voor verzekeringen als je gaat verhuizenHypotheek

Ga je binnenkort verhuizen? Dan ben je misschien wel aan het kijken naar nieuwe meubels, of een nieuwe vloer aan het uitzoeken. Maar er zijn ook minder leuke zaken die geregeld moeten worden, zoals bijvoorbeeld verzekeringen en je energiecontract. Wij hebben op een rijtje gezet waar je aan moet denken en wanneer.

(Opnieuw) vergelijken kan geld opleveren

Als je verhuist verandert er van alles, ook op financieel gebied. Soms is een adreswijziging opsturen voldoende, maar in een aantal gevallen kan overstappen (veel) voordeliger zijn. Gelukkig is een overstap meestal zo geregeld.

 1. Hypotheek
  Houd er rekening mee dat het regelen van een hypotheek gemiddeld 4-6 weken duurt. Heb je al een hypotheek, check dan of je die kan meeverhuizen. Maar met de lage rente van dit moment is opnieuw een hypotheek afsluiten vaak voordeliger.
 2. Overlijdensrisicoverzekering
  Bij een koophuis is een overlijdensrisicoverzekering vrijwel altijd verplicht. Had je er al een? Check dan of het verzekerde bedrag en de looptijd passen bij je hypotheek. En check altijd of je niet te veel betaalt. De premies zijn de laatste jaren fors gedaald, dus overstappen kan voordelig zijn. Het regelen van deze verzekering kan enkele weken duren.
 3. Energiecontract
  Een energieleverancier doet er vaak twee weken over om je adreswijziging te verwerken. Als je overstapt naar een andere leverancier kan dat zelfs tot 5 weken duren. Een verhuizing heeft effect op het termijnbedrag van je energie. Goed om te weten dat je verantwoordelijk bent voor gas en licht vanaf het moment dat je de sleutel krijgt. Dus niet pas als je helemaal verhuisd bent.
 4. Woonverzekeringen
  Maak altijd een nieuwe vergelijking voor je woonverzekeringen (opstal- en/of inboedelverzekering) als je verhuist. Want de premie wijzigt vrijwel altijd bij een verhuizing. Overstappen kan binnen twee dagen geregeld zijn. Lekker snel dus.
 5. Autoverzekering
  Je woonadres heeft invloed op je premie. Maak dus na een verhuizing een nieuwe vergelijking van autoverzekeringen. En wil je overstappen? Denk dan wel aan de opzegtermijn. Verhuis je je huidige verzekering mee? In de voorwaarden staat aangegeven binnen welke termijn je een verhuizing moet doorgeven. Vaak is dit binnen 14 dagen. Goed om te weten dat het niet tijdig doorgeven invloed kan hebben op je schadevergoeding. Wat voor autoverzekeringen geldt, geldt ook voor motorverzekeringen. Bel in dat geval even onze experts om te vragen of overstappen slim is of niet.
Wat? Wanneer? Ander adres invloed op prijs?
Hypotheek 6 weken van tevoren Ja
Overlijdensrisicoverzekering Minimaal 4 weken van tevoren Dat kan, maar dat hoeft niet
Energiecontract  2 tot 5 weken voor sleuteloverdracht Ja
Woonverzekering 2 dagen voor sleuteloverdracht Ja
Auto- en motorverzekering Binnen 14 dagen na sleuteloverdracht Ja

 

Niet vergelijken, wel adreswijziging doorgeven

Onderstaande verzekeringen kun je gewoon meeverhuizen, omdat een adreswijziging weinig of geen invloed heeft op je premie. Maar bijvoorbeeld ook omdat een verhuizing geen reden is tot opzegging.

 • Zorgverzekering
  Hiervoor hoef je bijna niets te doen. De gemeente geeft je verhuizing door aan je verzekeraar. Maar vergeet niet je nieuwe adres aan Independer door te geven, als je via ons een zorgverzekering hebt afgesloten.
 • Andere verzekeringen
  Geef zo snel mogelijk je adreswijziging door voor de volgende verzekeringen:
  rechtsbijstandverzekering
  – aansprakelijkheidsverzekering
  – ongevallenverzekering
  – fiets-/brommerverzekering
  – caravan-/bootverzekering
  – telefoonverzekering
  – huisdierenverzekering
  – reisverzekering
  – arbeidsongeschiktheidsverzekering
  – uitvaartverzekering
  – lijfrenteverzekering of andere levensverzekering
 • Betaalrekening, creditcard of lening
  Vergeet uiteraard ook niet je adreswijziging door te geven aan je bank, creditcardmaatschappij en/of bedrijven waar je leningen hebt lopen.

Zo check je of je aan alles hebt gedacht

Loop ook je bankafschriften eens langs om te zien aan wie je nog meer je verhuizing door zou moeten geven. Je wilt natuurlijk niet op je nieuwe adres je favoriete tijdschrift of krant missen. Wij zijn benieuwd hoe jij je checklist voor je verhuizing gemaakt hebt. Had jij overal aan gedacht en alles op tijd geregeld? Laat het ons weten door te reageren op dit bericht!

Lees meer over: hypotheek

Tweeten 0
Google+ 0

Ben je benieuwd of jouw hypotheekadviseur je een goed en volledig advies heeft gegeven? Vul onze online vragenlijst in en ontvang direct een gratis adviesrapport.

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.



Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603