Zaterdag 30 september is het weer Open Huizen Dag. De dag waarop jij als huizenkoper bij verschillende huizen naar binnen kunt wandelen om een kijkje in iemands keuken te nemen. Maar stel nou dat je het huis van je dromen ziet. Hoe zorg je er dan voor dat dit droomhuis van jou wordt en dat je de hypotheek rond krijgt. Wat is de eerste stap die je moet nemen?

Stap 1: bepaal hoeveel je wilt lenen

Je droomhuis vinden hoeft niet moeilijk te zijn. Ervoor zorgen dat dit huis ook echt van jou wordt, is helaas niet zo gemakkelijk in de huidige markt. Je moet snel handelen want veel kopers bieden tegenwoordig meteen de vraagprijs voor een huis. Bepaal daarom van tevoren wat je budget is. Denk dan niet alleen aan hoeveel je maximaal kunt lenen maar ook hoeveel je maximaal wilt lenen. Een huis kopen moet je dure hobby natuurlijk niet in de weg staan.
Er zijn meerdere online tools die je maximale hypotheek kunnen berekenen. Houd er wel altijd rekening mee dat het bedrag wat je eruit krijgt, een indicatie is. Een online tool houdt vaak niet rekening met je hele financiële situatie. Houd dus altijd een slag om de arm.

Stap 2: bepaal je eisen

Maak een lijstje met je woonwensen en neem dit mee als je op pad gaat. Kijk bij ieder huis waar je binnen bent of het past bij de eisen die je hebt. Denk bijvoorbeeld aan een tuin op het zuiden, een huis met een zolder of een grote badkamer of keuken.

Stap 3: Open Huizen Dag

Tijdens de Open Huizen Dag gaan veel mensen zonder aankoopmakelaar op pad. Maar wees kritisch en kijk goed naar het lijstje met eisen dat je hebt gemaakt. Bekijk het huis goed.

Geen idee waar je op moet letten? We hebben wat tips & trucs voor je op een rij gezet:
– Neem een knikker mee om te zien of de vloer recht is.
– Check de kraan even op waterdruk.
– Neem een meetlint mee.
– Koop je alleen? Neem toch iemand mee.
– Ga een tweede keer kijken bij de huizen die je bevallen
– Bekijk de buurt, loop een rondje. Hoe zijn de buren?

Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Independer heeft een checklist gemaakt waarmee je handig al je aantekeningen kunt bijhouden.

Stap 4: doe een bod

Ga je zelf een bod uitbrengen? Bedenk dan van tevoren goed hoe je dit gaat aanpakken. Kijk bijvoorbeeld goed naar wat het huis waard is en niet wat de verkoper er voor vraagt of wat je ervoor wilt betalen. De waarde van het huis bepaalt namelijk voor een groot deel de hoogte van de hypotheek. Heeft de verkoper bijvoorbeeld al een ander huis gekocht? Dan zit hij of zij met dubbele lasten en wil hij/zij graag van het huis af. In dat geval kun je de gok wagen en een lager bod uitbrengen.
Als je een bod hebt gedaan beginnen de onderhandelingen. Neem in deze onderhandelingen ook ontbindende voorwaarden mee. Een belangrijke hierbij is ‘onder voorbehoud van financiering’. Dat houdt in dat als je het financieel niet rond kunt krijgen, je binnen een bepaalde periode (vaak is dit zes weken) weer van de koop kunt afzien.

Goed om te weten: in sommige gebieden in Nederland is de woningmarkt zo overspannen dat bepaalde ontbindende voorwaarden soms niet zijn toegestaan. In dat geval moet je snel beslissen en zorgen dat je de financiën rond krijgt.

Alles besproken en vastgelegd? Dan kun je nu het voorlopig koopcontract ondertekenen.

Stap 5: regel je hypotheek

Er komt veel kijken bij het afsluiten van een hypotheek. Je moet ontzettend veel papieren aanleveren en je hele financiële situatie wordt onder de loep genomen. Ook neemt dit proces vaak nogal wat tijd in beslag. Denk daarom alvast na over hoe jij dit wilt gaan doen. Wat past bij je? Een hypotheekadviseur kan je advies geven of inzicht geven in je financiële situatie. Maar ook je helpen met al het regelwerk en je vragen beantwoorden.

Als je liever zelf de touwtjes in handen houdt, is execution only misschien iets voor jou. Je kiest dan zelf je hypotheek en wij regelen de rest. Regel je via Independer online een hypotheek? Dan krijg je een persoonlijke hypotheekexpert toegewezen die je helpt bij iedere stap. De expert staat tijdens het hele traject voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te helpen met al het regelwerk.
Ook leuk: voor execution only betaal je een stuk minder dan bij de hypotheekadviseur en kun je zelf de beste hypotheek voor jou kiezen. Bij Independer regel je al voor 495 euro een hypotheek.

Droomhuis gevonden? Check vrijblijvend hoe jouw huidige woning in de markt ligt via Jumba.nl.

Update: per 8-4-2019 zijn de prijzen voor een hypotheek via Independer iets verhoogd. Je betaalt nu 595 euro voor execution only en 1195 euro voor een hypotheek met advies.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Good overview and explanations, but progress saving isn't always working
8