Huis kopen: meer jongeren geen geld voor eigen huis

| Door: (nog geen reacties)

Huis kopen: meer jongeren geen geld voor eigen huisHypotheek, Spaarrekening

Veel mensen die een huis zoeken hebben er baat bij dat de hypotheekrente zo laag is op dit moment. Maar bijna één derde van de jongeren denkt in de komende twee jaar juist geen huis te kunnen kopen, omdat ze nog geen geld hebben voor alle bijkomende kosten. Dit zegt ABN AMRO naar aanleiding van een onderzoek onder jongeren tussen de 18 en 35 jaar, die serieus op zoek zijn naar een huis.

Nog niet voldoende gespaard

Als je een huis koopt heb je meer kosten dan alleen de koopprijs van het huis. Denk aan overdrachtsbelasting, notariskosten en kosten voor hypotheekadvies. Als je alles bij elkaar optelt moet je rekening houden met bijkomende kosten van zo’n 6 tot 8% van de aankoopsom van je huis. Maar veel jongeren hebben nog geen tijd gehad om hiervoor te sparen, en kunnen dat niet betalen. Meer dan de helft van de ouders is bereid hun kinderen financieel te helpen als dat mogelijk is, en een gedeelte van de jongeren vraagt hier ook om.

Minder jongeren

Mede door de lage hypotheekrente is het aantal verkochte huizen fors toegenomen ten opzichte van 2010. Maar nog geen 50% hiervan zijn jongeren. In 2010 was dat 60%. De hypotheekrente is weliswaar laag, maar de regelgeving wordt steeds strenger. Je kunt in 2016 nog tot 102% van de waarde van je huis lenen, en dit gaat naar 100% in 2018. Stel dat je een huis koopt van 200.000 euro. Dan kan je dus maximaal 204.000 euro lenen (102% van 200.000). Met alle bijkomende kosten kom je al snel boven dit bedrag, en dit zal je zelf moeten betalen.

Ben je een starter op de woningmarkt en wil je geld besparen op je hypotheek? Na de zomer wordt het mogelijk om bij Independer zelf online een hypotheek af te sluiten.

Lees meer over: hypotheek, sparen

Tweeten 0
Google+ 0

Ben je benieuwd of jouw hypotheekadviseur je een goed en volledig advies heeft gegeven? Vul onze online vragenlijst in en ontvang direct een gratis adviesrapport.

Saskia Schravemade

Over Saskia Schravemade

Saskia is het aanspreekpunt voor alle hypotheekadviseurs binnen onze hypotheekafdeling. Zij helpt hypotheekkantoren op weg om met de juiste informatie op onze website te staan. Daarnaast schrijft zij op het weblog over alles wat met hypotheken te maken heeft. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.606
603