Huis kopen of verkopen? Denk om het energielabel

| Door: (nog geen reacties)

Huis kopen of verkopen? Denk om het energielabelHypotheek

Er is op dit moment een behoorlijke gekte op de huizenmarkt gaande. Veel huizen worden verkocht voor een prijs die boven de vraagprijs ligt. En bieden doen veel mensen vaak ook nog eens blind. Je moet dus van tevoren zeker zijn of dit huis écht het huis van je dromen is. En voldoet het aan alle eisen? Heeft het bijvoorbeeld een goed energielabel? Waarom het hebben van een goed energielabel belangrijk is voor je hypotheek en bij het kopen of verkopen van een huis, vertellen we je in dit artikel.

Huis kopen: hogere hypotheek door laag energielabel

Als je een nieuw huis koopt, let je natuurlijk ook op het energielabel. Je maandlasten zijn namelijk vaak lager als je huis een lager energielabel heeft. Maar het energielabel is ook belangrijk bij het aanvragen van een hypotheek. Sommige hypotheekverstrekkers bieden je namelijk korting op je hypotheekrente als je een laag energielabel hebt. Check dit dus altijd van tevoren.

Vraag je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan? Dan kun je vaak meer lenen als je energiebesparende maatregelen neemt. Denk bijvoorbeeld aan goede isolatie, warmteterugwinning of zonnecellen. Je moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Lees alles over een hypotheek met NHG aanvragen en het energielabel

Huis verkopen: energielabel verplicht

Ga je je huis verkopen of verhuren? Dan ben je sinds 2015 verplicht om een geldig energielabel te tonen. Daarom heeft iedere woningbezitter in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Je moet dit label wel zelf omzetten naar een definitief label. Dit kun je online regelen en kost je een paar tientjes. Het is belangrijk dat je dit op tijd doet. Heb je bij de verkoop of verhuur geen geldig energielabel? Dan kun je een boete krijgen van ongeveer 400 euro. En daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten. De kosten van een hypotheek zijn al hoog genoeg.

Benieuwd welk energielabel jij hebt? Check het hier.

Bonus: wat zijn de voordelen van een energiezuinig huis?

  • Beter voor het milieu
  • Lagere maandlasten
  • Meer wooncomfort
  • Je verkoopt je huis sneller tegen een hogere prijs
  • De kosten van het energiebesparend maken kunnen meegenomen worden in de hypotheek

Lees meer over: hypotheek

Tweeten 0
Google+ 0

Ben je benieuwd of jouw hypotheekadviseur je een goed en volledig advies heeft gegeven? Vul onze online vragenlijst in en ontvang direct een gratis adviesrapport.

Saskia Schravemade

Over Saskia Schravemade

Saskia is het aanspreekpunt voor alle hypotheekadviseurs binnen onze hypotheekafdeling. Zij helpt hypotheekkantoren op weg om met de juiste informatie op onze website te staan. Daarnaast schrijft zij op het weblog over alles wat met hypotheken te maken heeft. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603