Heb je een hypotheek afgesloten? Dan betaal je jouw hypotheekverstrekker iedere maand rente. De hypotheekrente is een belangrijk onderdeel bij het afsluiten van je hypotheek. Het bepaalt namelijk voor een groot deel hoe hoog je maandlasten worden. Handig dus om goed op de hoogte te zijn van wat de hypotheekrente precies is.

Iedereen met een hypotheek betaalt hypotheekrente

Het maakt niet uit wat voor soort hypotheek je hebt, je betaalt er altijd rente over. Hoeveel rente je betaalt verschilt per aanbieder. Als je begint met oriënteren voor een hypotheek kun je hier dus al naar kijken. Kijk bijvoorbeeld welke aanbieder je de scherpste rente kan geven met de meest gunstige voorwaarden. De hoogte van de actuele rente kan iedere dag anders zijn. En hangt ook weer van een paar dingen af:

  • de hypotheekvorm;
  • de hoogte van je hypotheek;
  • de rentevaste periode.

Voor je een nieuwe hypotheek afsluit, is het slim om voor een oriënterend gesprek naar een hypotheekadviseur te gaan. Zo’n eerste gesprek is vaak gratis en vrijblijvend. Samen kijken jullie naar de maximale hypotheek en de rentepercentages van verschillende aanbieders. Het klinkt misschien handig om bij je eigen bank om hypotheekadvies te vragen, maar hier krijg je alleen advies op basis van het eigen aanbod en wordt niet naar de overige aanbieders gekeken.

Verschillende soorten rentes

Het is van groot belang wanneer je een huis koopt, om te weten voor welke rente je kiest. In de periode tussen het kiezen van de hypotheek en het zetten van je handtekening bij de notaris kunnen de rentepercentages veranderen. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende soorten rente:

Offerterente

In dit geval is het heel eenvoudig. De rente in de offerte staat vast. Op de dag van het tekenen bij de notaris blijft deze rente gelden. Ongeacht of de actuele rente op die dag hoger of lager is dan de offerterente.

Dagrente

Kies je voor dagrente, dan geldt het laagste rentepercentage. Hypotheekexpert Marga Lankreijer-Kos van Independer: “Als in je offerte een rentepercentage van 4% staat en op de dag van de sleuteloverdracht of het passeren van de grond voor een nieuwbouwwoning  de actuele rente 3,5% is, dan geldt het rentepercentage van die dag. Als de rente is gestegen, geldt het rentepercentage van de dag van de offerte.”

Dalrente

In dit geval krijg je de laagste rente die zich heeft voorgedaan in de periode tussen het ontvangen van de offerte en de dag van de sleuteloverdracht of het passeren van de grond. Deze rente wordt tegenwoordig niet meer aangeboden. Je kunt het nog wel tegenkomen als jouw hypotheek meeverhuist en dit in de voorwaarden is opgenomen of tijdens een renteherziening.

Als de verwachting is dat de rente daalt, dan is een dagrente gunstig. Maar vaak zijn hypotheken met een offerterente het goedkoopst. Laat je goed voorlichten bij het kiezen van een rentevorm. Vraag je hypotheekadviseur of ze de verschillen kunnen voorrekenen.

Invloed van de rentevaste periode 

Ook een belangrijke term als het gaat om je hypotheekrente: de rentevaste periode. Dit is de termijn die je afspreekt hoe lang je een vast bedrag aan rente betaalt. Je kunt kiezen tussen een korte of een lange rentevaste periode. Kort is in deze context bijvoorbeeld 5 jaar, en 30 jaar is lang. Het gaat er hier om hoeveel risico je wilt en kunt lopen. Je kunt ook voor een variabele rente kiezen. Houd er dan wel rekening mee dat iedere maand jouw maandlasten kunnen wijzigen.

Bij een korte rentevaste periode betaal je misschien wel minder rente, maar je loopt het risico dat je daarna meer gaat betalen. Bij een lange rentevaste periode kan de rente hoger zijn maar heb je voor een lange periode zekerheid. Het kiezen van de rentevaste periode heeft ook impact op je maximale hypotheek. Bij een rentevaste periode korter dan 10 jaar kun je minder lenen, omdat de aanbieder dan met een vastgesteld percentage moet rekenen. Dit percentage ligt een stuk hoger dan het daadwerkelijke percentage dat je gaat betalen. Dit doen ze om het risico van stijgende maandlasten in te calculeren. Bij een rentevaste periode van 10 jaar of langer wordt de maximale hypotheek bepaald op het echte rentepercentage wat je krijgt.

Belastingvoordeel: hypotheekrenteaftrek 

Als huiseigenaar met een hypotheek waar je rente voor betaalt, heb je bij het afsluiten van een annuïteiten- of een lineaire hypotheek recht op hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat rente die je betaald hebt, aftrekbaar is van de belasting. Deze betaalde rente mag je aftrekken van je inkomen, waardoor je een deel van je hypotheekrente terugkrijgt. Je kunt ervoor kiezen om het bedrag maandelijks of jaarlijks terug te krijgen. Deze teruggave verlaagt je gemiddelde maandlasten.

Sluit je een nieuwe hypotheek af, dan heb je alleen recht op hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek ook maandelijks aflost en aan andere voorwaarden voldoet. Zoals bijvoorbeeld het wonen in  het huis waarvoor de hypotheek is en een maximale aftrek van 30 jaar. Heb je tijdelijk twee huizen of lig je in scheiding? Dan zijn er extra regels waar je aan moet voldoen om toch (deels) belastingaftrek te krijgen.

Huis kopen?

Checken hoeveel hypotheek jij maximaal kan krijgen? Gebruik onze handige tool

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Good overview and explanations, but progress saving isn't always working
8