Lagere hypotheek door telefoon op afbetaling

| Door: (nog geen reacties)

Lagere hypotheek door telefoon op afbetalingHypotheek

Een telefoonabonnement inclusief smartphone. Het lijkt zo onschuldig maar vanaf dit jaar kan het betekenen dat je een lagere hypotheek krijgt. Want het kan je een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) opleveren. Dat betekent dat er een lening op je naam staat en leningen zijn van invloed op je maximale hypotheekbedrag.

Telefoon BKR geregistreerd

Elke maand een vast bedrag betalen en elke paar jaar een nieuwe smartphone. Dat lijkt een mooie deal, maar eigenlijk ben je via je maandbedrag gewoon je telefoon aan het afbetalen. Het gaat dus feitelijk om een lening. Tot nu toe kon je op de site van de providers vaak niet zien wat je betaalde aan je telefoon en aan je abonnement. Maar per 1 januari zijn de regels veranderd. De afbetaling die je moet doen voor je telefoon wordt namelijk officieel gezien als lening. Dit is dan ook de reden dat je sinds 1 januari bij telefoonreclames de uiting “Let op! Geld lenen kost geld” ziet staan.

Leningen worden geregistreerd bij het BKR. En dat gaat vanaf 1 mei 2017 ook gebeuren als je telefoontoestel een waarde heeft van meer dan 250 euro én je het toestel afbetaalt in meer dan drie maanden. Elke telecomaanbieder moet vanaf 1 mei dit jaar een leentoets doen. Dit houdt in dat je vragen moet beantwoorden over je inkomen en woonlasten. Ook gaan aanbieders bij het BKR controleren of je geen schulden hebt. Op basis daarvan bepaalt je aanbieder of je het telefoonabonnement mag afsluiten of niet.

Lagere maximale hypotheek

Natuurlijk is er weinig aan de hand als je een vast inkomen hebt en gewoon netjes je telefoon afbetaalt. Maar wil je een hypotheek afsluiten dan krijg je er ineens mee te maken. Het bedrag dat je maandelijks voor je toestel betaalt, heeft namelijk invloed op het maximale leenbedrag.

We laten dit zien aan de hand van een voorbeeld. Met hetzelfde inkomen, maar met een telefoon op afbetaling kun je minder lenen.

Inkomen Aflossing per maand op telefoon bij abonnement Maximaal hypotheekbedrag
30.000 euro 0 euro 133.694 euro
30.000 euro 25 euro 130.400 euro

Je ziet dat je ruim 3.000 euro minder kunt lenen, doordat je een telefoon op afbetaling hebt gekocht. Heb je een gezin met minderjarige kinderen en heeft iedereen een telefoon, dan worden alle telefoons op afbetaling meegenomen in de hypotheekberekening. Je kunt dan al snel op een maximale hypotheek uitkomen die 10.000 euro lager ligt dan zonder de telefoonabonnementen.

Lees meer over: hypotheek

Tweeten 0
Google+ 0

Ben je benieuwd of jouw hypotheekadviseur je een goed en volledig advies heeft gegeven? Vul onze online vragenlijst in en ontvang direct een gratis adviesrapport.

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603