Overdrachtsbelasting, wat is dat?

| Door: (nog geen reacties)

Hypotheek

Als je een woning koopt of (voor een gedeelte) eigenaar wordt van een woning dan moet je eenmalig overdrachtsbelasting betalen. Deze belasting is een percentage van het bedrag dat je voor de woning moet betalen. Dit percentage is 2% over de koopprijs van je woning.

Overdrachtsbelasting en hypotheek
De overdrachtsbelasting is vaak een hoog bedrag. Je kunt daarom aan je hypotheekadviseur vragen om dit in de berekening van je hypotheek mee te nemen. De hypotheekverstrekker regelt dat de notaris het geld van de overdrachtsbelasting ontvangt. De notaris zorgt er vervolgens voor dat de overdrachtsbelasting wordt overgemaakt naar de Belastingdienst.

Huis verkopen of nieuwbouwwoning?
Als je je huis (bijvoorbeeld door privéomstandigheden) binnen een half jaar weer verkoopt, kan je de overdrachtsbelasting gedeeltelijk terugvragen. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan is er geen woningoverdracht tussen de oude en de nieuwe eigenaar. Je betaalt dan geen overdrachtsbelasting. Wel betaal je bij de koop van een nieuwbouwwoning BTW. Dit bedrag is vaak bij de koopprijs inbegrepen.

Lees meer over: hypotheek

Tweeten 0
Google+ 0

Ben je benieuwd of jouw hypotheekadviseur je een goed en volledig advies heeft gegeven? Vul onze online vragenlijst in en ontvang direct een gratis adviesrapport.

Marga Lankreijer-Kos

Over Marga Lankreijer-Kos

Marga houdt zich binnen Independer.nl al ruim 5 jaar bezig met de producten Hypotheken en Lenen. Zij is onder andere verantwoordelijk voor de vergelijkingen en informatie op de website en weblog, onderzoeken op het gebied van hypotheken, hypotheekadviseurs en lenen. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.610
603