20 jaar schadevrij en toch verdubbeling premie autoverzekering

| Bron: RTL Nieuws(2 reacties)

20 jaar schadevrij en toch verdubbeling premie autoverzekeringIndepender.nl in de media

Al 20 jaar rijd je schadevrij en tóch krijg je een dikke premieverhoging voor je kiezen. Een gezin – dat anoniem wil blijven – zag hun autoverzekering bij Zelf in prijs verdubbelen en zij zijn niet de enige die een flinke premiestijging te verwerken krijgen.

“Ik rijd al bijna 20 jaar schadevrij auto en ook dit jaar geen schade veroorzaakt. Je zou denken dat de verzekeringmaatschappij heel blij zou moeten zijn met ons. We schrokken dan ook dat onze premie met bijna 100 procent werd verhoogd van zo’n 27 euro naar 52 euro per maand.” 

Het gezin klaagde bij Zelf en de medewerker zou ‘koeltjes geantwoord hebben dat de premie omhoog gaat en dat er niets aan te doen is.’ De familie neemt hier geen genoegen mee en kijkt of ze kunnen overstappen naar een andere autoverzekering.

Premie structureel te laag

Hidde Kuik, de woordvoerder van Vivat (waar autoverzekering Zelf onder valt) zegt: “De premies staan bij alle verzekeraars onder druk. Ook bij Zelf. Afgelopen jaren heeft Zelf structureel te weinig premie ontvangen ten opzichte van de uitgaven aan (letsel)schade. Daarom hebben wij onze premies aangepast. We proberen bij premieverhogingen mensen met weinig of geen schade zo veel mogelijk te ontzien. Bij een heel klein percentage van de klanten is de premie structureel te laag getarifeerd geweest, waardoor zij nu te maken krijgen met een hoge premiestijging. Dat is vervelend voor deze groep klanten. Wij moeten dit doen om ook in de toekomst schades te kunnen blijven verzekeren.”

Fors duurdere autoverzekeringen

Meer automobilisten klagen bij RTLZ over de forse premiestijging van hun autoverzekering. Ook vergelijkingssite Independer zag het afgelopen jaar de premies omhoog schieten. “Het overgrote deel van de autoverzekeraars heeft inmiddels hun prijzen verhoogd. Uit onze premieanalyse blijkt dat de verplichte WA-verzekeringen het sterkst stegen in prijs. In september 2016 kostte zo’n autoverzekering gemiddeld 31 procent meer dan in december 2015. Het gaat om een gemiddeld premiestijging van 144 euro”, zegt Suzan Samson, expert autoverzekeringen bij Independer.

Jongeren de dupe

Vooral jonge automobilisten zijn de dupe en worden geconfronteerd met forse verhogingen. Hun WA-premie steeg gemiddeld met 34 procent. “De premies worden steeds individueler en meer op detailniveau bepaald. Tot op postcode, huisnummertoevoeging of zelfs autokleur. De prijsverhogingen zie je over de hele linie, maar er kan wel tot 25 procent prijsverschil zitten tussen de duurste en goedkoopste aanbieder”, zegt Samson.

Vechtmarkt

De autoverzekeringen zijn lange tijd een vechtmarkt geweest. Door de felle onderlinge concurrentie stunten verzekeraars met de prijzen; vaak onder de werkelijke kostprijs. Toezichthouder De Nederlandsche Bank was hier niet gerust op en ging in gesprek met verzekeraars.

Bovendien keren verzekeraars steeds hogere schadebedragen uit, omdat de reparaties aan moderne auto’s vol moderne snufjes als achteruitrijsensoren en computerapparatuur veel duurder zijn dan auto’s van pakweg twintig jaar geleden. Met als gevolg premiestijgingen.

Overstappen

Bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) werd dit jaar geklaagdover een forse premieverhoging van de autoverzekering.

Het Kifid oordeelde dat als de premie met meer dan 10 procent verhoogd wordt, dat er sprake is van een nieuwe verzekering. Voor de consument zit er niets anders op dan goed de prijzen te vergelijken en uit te rekenen of overstappen loont. En de komende jaren zal de verzekeringspremie voor onze bolide alleen maar duurder worden is de verwachting.

Bron: RTL Nieuws

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0

Op zoek naar een autoverzekering? Vergelijk bij Independer.nl alle autoverzekeringen en sluit de verzekering af die bij je past!

2 Reacties op dit artikel
 1. Wij hadden een all risk autoverzekering bij Allianz met bonusbescherming.
  Nu heeft de tussenpersoon onze verzekering naar Reaal, zonder bonusbescherming, overgezet, zonder ons van te voren te informeren.
  Moeten wij dit accepteren?
  En verzekert Allianz geen auto’s meer met bonusbescherming?

  Alvast bedankt voor uw reactie.
  m.v.g. Sjaak

  Sjaak 13 januari 2017 om 15:29
  • Beste Sjaak,

   Wat een vervelende situatie dat die tussenpersoon jullie opeens heeft overgesloten zonder bericht vooraf! Dit zijn ze wel verplicht te doen namelijk. Ik raad u aan om met uw tussenpersoon contact op te nemen om dit te bespreken.
   De verzekeraar Allianz is helaas gestopt met hun Bonus/Malus berschermer. Alleen de verzekeraars FBTO, Centraal Beheer en Lancyr bieden dit nog aan (zover wij weten).

   Samantha Verwaal (Independer.nl) 13 januari 2017 om 16:26
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.606
603