De kosten van dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis kunnen maar liefst 30 procent verschillen, afhankelijk van de zorgverzekeraar van de patiënt. Dat blijkt uit een onderzoek van Independer.

Een onverwachte en opvallende uitkomst, zegt Sharon Gerritsen van Independer: “Je gaat er niet van uit dat je er als patiënt rekening mee moet houden bij welke verzekeraar je zit als je naar een ziekenhuis gaat. Vaak weten mensen vooraf niet wat een behandeling gaat kosten. Dat is raar, want heel veel kosten moet je wel zelf betalen.”

Ziekenhuizen en verzekeraars zijn niet transparant

“Bij 10 ziekenhuizen zagen wij verschillen”, vertelt Gerritsen. “Die zijn niet altijd even groot, maar ze zijn er wel degelijk. Het is nu heel moeilijk om dit los te krijgen van verzekeraars en ziekenhuizen. Daar zijn ze beiden niet transparant in. Wij willen daarom graag die data hebben, zodat de verschillen inzichtelijk gemaakt kunnen worden.”

Gerritsen vindt het lastig een schuldige aan te wijzen voor de grote onderlinge verschillen. “Je ontkomt er bijna niet aan. Het zijn namelijk allemaal onderhandelingen die ieder jaar aangegaan worden. Ik vind het wel kwalijk dat ze de afspraken niet bekend maken. Want zo kan je als consument nooit de juiste keuze maken”, besluit Gerritsen.

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4